1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. DAVA DEĞİL, SORUŞTURMA!
DAVA DEĞİL, SORUŞTURMA!

DAVA DEĞİL, SORUŞTURMA!

‘FETÖ’ İÇİN DERİN ARAŞTIRMA: 11 tutuklama, onlarca sorgu!

A+A-

Türkiye’de “FETÖ/PDY” olarak adlandırılan soruşturma Kıbrıs’a uzandı, Polis Genel Müdürlüğü onlarca kişiyi sorguladı, 11 kişi tutuklanarak mahkemeye çıkarıldı. Büyük gizlilik içerisindeki araştırmada gözler soruşturmanın seyrine, bir sonraki aşamaya çevrildi.

Ayşe GÜLER

Türkiye’deki ‘Fettullahçı Terör Örgütü(FETÖ)/PDY’ soruşturması kapsamında Polis Genel Müdürlüğü tarafından Nisan ayında başlatılan soruşturma derinleşti.
4 aydır geniş çaplı yürütülen soruşturmada onlarca kişi sorgulandı, bugüne kadar 11 kişi TUTUKLANIP mahkemeye çıkarıldı.
Büyük gizlilik içerisinde yürütülen araştırmada gözler soruşturmanın seyrine, bir sonraki aşamasına çevrildi.
Emekli Başsavcı Osman Nedim Enginsoy şu anda ‘FETÖ’ soruşturması kapsamında tutuklanan kişiler aleyhinde herhangi bir dava olmadığını açıkladı.
Enginsoy, “Şu anda tahkikat soruşturma safhasında. Hepsi bitecek, suç olup olmadığını Savcılık söyleyecek. Suç olsa dahi zanlıların burada mı Türkiye’de mi yargılanacakları belli değil” dedi.
Öte yandan Emekli Başsavcı Akın Sait ise FETÖ/PDY’ soruşturması kapsamında tutuklanıp, serbest kalan zanlılarla ilgili son sözü Savcılığın söyleyeceğini belirtti, aylardır süren soruşturmada mahkemeye çıkarılan zanlılarla ilgili yürütülen tahkikatın yeterli olup olmadığına Savcılığın karar vereceğini dile getirdi.
Katıldığı bir televizyon programında ‘FETÖ’ soruşturmasıyla ilgili açıklama yapan Avukat Hasan Yücelen ise araştırmada ‘bir adım yol’ alınamadığını savundu, bu konuyla ilgili polis içerisinde ciddi sıkıntıların yaşandığına vurgu yaptı.

Kitaplar, bilgisayarlar, cep telefonları…

 Soruşturma kapsamında polis ekipleri birçok eve baskın düzenledi.
Yapılan baskınlarda evler didik didik arandı, birçok kitap, bilgisayar, cep telefonu ve flash belleğe el konuldu.

Tutuklananlar arasında polis de var imam da…

Din İşleri Başkanı Prof Dr Talip Atalay’ın da Diyarbakır’da 3 gün gözaltında tutulup, serbest kaldığı soruşturmada tutuklananlar arasında 1’i polis memuru, 2’si imam, 2’si astsubay olan kişiler de yer aldı…
Mağusa’da art arda düzenledikleri operasyonlarla bir hafta içerisinde 6 kişi tutuklanırken, ‘FETÖ’den son tutuklama Gönyeli’de oldu.
Gönyeli’de isminin baş harfleri Z.A.C’yi tutukladı.
Dün Lefkoşa Kaza Mahkemesi’ne çıkarılan zanlının ‘FETÖ’ye ait kitapları yakmaya çalışırken yakalandığı öğrenildi.

POLİS, ASTSUBAY, İMAM… Din İşleri Başkanı Prof Dr Talip Atalay’ın da Diyarbakır’da 3 gün gözaltında tutulup, serbest kaldığı soruşturmada tutuklananlar arasında 1’i polis memuru, 2’si imam, 2’si astsubay olan kişiler de yer aldı…

 

İlk tutuklama Haziran’da…

Soruşturma kapsamında mahkemeye çıkarılıp, tutuklanan ilk zanlılar ‘FETÖ’ üyesi oldukları iddiası ile isimlerinin baş harfleri O.A ile S.G isimli şahıslar olmuştu.
Her iki zanlı da 22 Haziran’da tutuklanmıştı.
Tahkikat kapsamında adada 30 hücre evi olduğu da ortaya çıkmıştı. Soruşturma derinleşmiş, E.A da tutuklanmıştı.

Türkiye’de aranıyordu, Kıbrıs’ta yakalandı…

Türkiye’de FETÖ soruşturması kapsamında aranan İ. E, Kıbrıs’ın kuzeyinde tutuklanmıştı.
‘Diplomatik kanallar aracılığıyla’ yapılmadığı gerekçesiyle Lefkoşa Kaza Mahkemesi’ne çıkarılmış, serbest kalmıştı.

Atalay da ‘FETÖ’ şüphelisiydi!...

Din İşleri Başkanı Prof Dr Talip Atalay da 10 Temmuz tarihinde Diyarbakır’da ‘FETÖ/PDY’ye yönelik soruşturma kapsamında 3 gün gözaltında kaldıktan sonra ‘asli kontrol’ şartıyla serbest bırakılmıştı.
Atalay, gözaltı sürecinin ardından ilk kez YENİDÜZEN’e konuşmuş, ‘FETÖ’nün x-ray cihazından geçtik, fotoğrafımız çekildi, içerde bir şey’ şeklinde konuşmuş,  ‘Dosyada, FETÖ’nün Kıbrıs’taki ele başlarından diye geçiyorum’ demişti.

Kitaplar, dergiler bulundu: 1’i polis ve 1’i de imam olan 4 kişi tutuklandı

‘Fetö’ soruşturmasıyla ilgili geniş çaplı araştırma yapan polis ekipleri 10 Ağustos’ta 1’i imam, 1’i de polis memuru olmak üzere 4 kişiyi tutuklamıştı.
İsimlerinin baş harfleri A.K, F.K, E.G ve T.B olan 4 kişi Mağusa Kaza Mahkemesi’ne çıkarılmış, haklarında 1’er gün tutukluluk kararı alınmıştı.
11 Ağustos’ta yeniden yargı huzuruna getirilen 4 zanlı hakkında bu kez 5’er günlük tutukluluk kararı verilmişti.
Zanlıların evlerinde yapılan aramada ‘FETÖ/PDY Terör Örgütü’ne ait kitaplar, ‘Nur Cemaati’ ile ilgili kitap, dergi bulunmuştu.
Soruşturma,  Ceza Yasası’nda ‘Anayasa ve mevcut sosyal düzene karşı suçlar’ başlığı altında düzenlenen ‘Yasa dışı terör örgütü ile ilgili propaganda nitelikli yayın bulundurma’ suçu ile ilgili yürütülüyordu.
Dün Mağusa Mahkemesi’ne yeniden çıkarılan zanlıların 2’si teminatla, 2’si de bağlantılı olmadıkları gerekçeyle serbest kaldı.


 

Bu kez 2 astsubay kardeş tutuklanmıştı…

Mağusa’da 13 Ağustos tarihinde ‘FETÖ/PDY’ soruşturması kapsamında 2 astsubay kardeş tutuklanmıştı.
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Karargah Merkez Şube Müdürlüğü’nde Piyade Kıdemli Astsubay olarak görev yapan A.B ile GKK Komutanlık Karargahı Lojistik Şubede Sağlık Kıdemli Astsubayı olan A.B tutuklanmıştı.
‘Yasa dışı terör örgütü ile ilgili propaganda nitelikli yayın bulundurmak’ ve ‘kanunsuz patlayıcı madde tasarrufu’ suçlamasıyla Mağusa Kaza Mahkemesi’ne çıkarılan her iki zanlı aleyhinde 3 gün tutukluluk kararı alınmıştı.

Son tutuklama Gönyeli’den…

Soruşturmadaki son tutuklama dün sabah gerçekleşti.
Art arda Mağusa’da operasyon yürüten ekipler, dün sabah Gönyeli’de Z.A.C’yi tutukladı.
Dün Lefkoşa Kaza Mahkemesi’ne çıkarılan zanlının ‘FETÖ’ye ait kitapları yakmaya çalışırken yakalandığı öğrenildi.
Zanlı aleyhinde 2 gün tutukluluk kararı alındı.

 

EMEKLİ BAŞSAVCI SAİT:SON SÖZÜ SAVCILIK SÖYLEYECEK”… Eski Başsavcılardan Akın Sait ise aylardır süren soruşturmada mahkemeye çıkarılan zanlılarla ilgili yürütülen tahkikatın yeterli olup olmadığına Savcılığın karar vereceğini söyledi

 

HUKUKÇULAR NE DÜŞÜNÜYOR?

 

Emekli Başsavcı Akın Sait:
“Tahkikatın yeterli olup olmadığını Savcılık söyleyecek”

Emekli Başsavcı Akın Sait, ‘FETÖ/PDY’ soruşturması kapsamında tutuklanıp, serbest kalan zanlılarla ilgili son sözü Savcılığın söyleyeceğini belirtti.
Aylardır süren soruşturmada mahkemeye çıkarılan zanlılarla ilgili yürütülen tahkikatın yeterli olup olmadığına Savcılığın karar vereceğini ifade eden Sait, “Savcılık, şahadet varsa şüphelileri mahkemeye gönderir. Dava dosyalanır. Polis ilk nazarda gelen ihbarı değerlendirdi, ona dayanarak tutukladı. Soruşturma tamamlandığında yeterli şahadet toplandı demektir. Bunun yeterli olup olmadığını Savcılık söyleyecek, dosyadaki şahadeti inceleyecek” dedi.
Sait, mahkemeye çıkarılan zanlıların evinde bulunan kitapların ‘yasak yayın’ olması gerektiğine de işaret ederek, “Her delil, bir suç işlendiği anlamında değildir. Yasaklanmayan bir şey suç unsuru olmaz” şeklinde konuştu.
Yasal süreçle ilgili de bilgi veren Sait, şöyle konuştu: “Mahkemeye çıkarılan zanlıların yurt dışına kaçma durumu yoksa teminatla serbest kalmaları normal. Kaçma, delilleri karartma şüphesi olduğunda tutukluluk hali devam eder.”

ESKİ BAŞSAVCI ENGİNSOY:TUTUKLANAN KİŞİLER HAKKINDA DAVA YOK”… Emekli Başsavcı Osman Nedim Enginsoy şu anda ‘FETÖ’ soruşturması kapsamında tutuklanan kişiler aleyhinde herhangi bir dava olmadığını söyledi.

 

Eski Başsavcı Osman Nedim Enginsoy
“FETÖ ile ilgili açılmış dava yok”

Öte yandan Eski Başsavcı Osman Nedim Enginsoy ise şu anda ‘FETÖ’ soruşturması kapsamında tutuklanan kişiler aleyhinde herhangi bir dava olmadığını açıkladı.
Enginsoy, suç olup olmadığının araştırıldığını belirterek, “Tahkikat tamamlanacak, elde edilen deliller ve ifadeler ile ilgili polis görüş belirtecek. Savcılık ile istişare halinde mahkeme bilgilendirilecek” dedi.
Ceza Yasası’nda ‘terörizmin’ suç olduğunu, polisin soruşturma hakkı bulunduğunu da kaydeden Enginsoy, zanlıların burada mı Türkiye’de mi yargılanacaklarının belli olmadığını ifade etti.
Enginsoy, “Şu anda tahkikat soruşturma safhasında. Hepsi bitecek, suç olup olmadığını Savcılık söyleyecek. Şu anda açılmış bir dava yok.” dedi.

Avukat Hasan Yücelen:
‘FETÖ soruşturmasında bir adım yol alınamadı’

Katıldığı bir televizyon programında ‘FETÖ’ soruşturmasıyla ilgili açıklama yapan Avukat Hasan Yücelen ise araştırmada ‘bir adım yol’ alınamadığını savundu, bu konuyla ilgili polis içerisinde ciddi sıkıntıların yaşandığına vurgu yaptı.
“Polisin içerisinde büyük huzursuzluk var. Sürekli bir soruşturmadan bahsediliyor. Görevden alınan yok, bir yıldır kimseyle ilgili atılan adım yok ancak dedikodu var” diyen Yücelen, “Artık FETÖ ile ilgili bir şey varsa bize aktarın, yoksa da artık bunun önüne geçin. Bu cadı avına döndü. Herkes bir birini karalıyor, aynı birimde çalışan insanlar bir birine güvenmiyor” şeklinde konuştu.
Yücelen, aynı teşkilat içerisinde çalışan kişilerin bu konuda soruşturma yapmasının ne kadar sağlıklı olduğunu da sorarak, “Bununla ilgili Bakanları Kurulu’nun bağımsız soruşturma memurları ataması gerekiyor. Düzgün olarak biz de gerçek neyse bilelim. Bu durum birileri tarafından kullanılmaya çalışılıyor, bu kadar net” dedi.

 

Fotoğraflar: Arşiv

Bu haber toplam 3960 defa okunmuştur
Etiketler :
İlgili Haberler