
Cypfruvex yönetimine öfke
“2009’da partizanlıkla 20 kişiyi kapı önüne koydular, kuruma siyaset karıştırdılar”
“Üreticiden kaç ton narenciye aldılar, kaç ton ürünü heba ettiler, açıklasınlar”
“Sezonluk çalışan sayısı ise 710’du. Hepsini dağıttılar, Cypfruvex’i batırdılar.”
“Kendi e
Güzelyurt’ta narenciyeyi ‘PARTİZANLIK’ BİTİRDİ
Bir grup üretici, Cypfruvex yönetimine öfkeli
Güzelyurt’un bir dönemler ‘sarı altın’ı narenciye sorunlara uğraşırken, “partizanlık” iddiaları seçim öncesi süreçte yeniden gündeme geldi.
YENİDÜZEN’e konuşan bir grup Cypruvex çalışanı, Cypfruvex Genel Müdürü’nün“Narenciyeye siyaseti karıştırmayın” açıklamalarına tepki gösterdi, “Hem partizanlıkla narenciyeyi bitirme noktasına getirdiler, hem de şimdi siyaseti karıştırmayınız diyorlar, bu iki yüzlülüktür” şeklinde konuştu.
YENİDÜZEN’e konuşan bir grup Cypfruvex çalışanı, 2009 yılında, Ulusal Birlik Partisi’nin hükümete gelmesiyle birlikte “muhalif” oldukları için 20 çalışanın işine son verildiğini anımsatarak, “O dönemde, Cypfruvex’in içine siyaset sokanlar, görevde oldukları her dönem siyaset üzerinden ve partizanlıkla kurumu yönetenler, gelinen noktanın da sorumlusudurlar. Cypfruvex’i dağıttılar ve batırdılar” yorumunu yaptı.
Sorular…
“4 yıldır ürün dalda kaldı zarar ettik” diyen Redif’e “Üreticiden kaç ton narenciye aldılar, kaç ton ürünü heba ettiler, açıklasınlar” sorusunu yönelten çalışanlar şu iddialarını da sıraladı:
- 2009-20010 yılında kurum 1,5 milyon zarara uğradı. 2010-2011’de fason (tüccar ile) çalışıldı. Bu dönemin kâr ve zarar edildi, açıklanmalıdır.
- 2011-2012 sezonumda Irak, İran, Ukrayna’ya 5 bin ton narenciye ihraç edildi. Fakat tüm ürünler telef olduğu için 2 milyon dolar zarar edildi. Bunun üzerine Cemal Redif üreticiyi ödemek için bankadan 13,5 milyonluk kredi alındığı iddia edildi. Şuna ise Cypfruvex’in 24 milyon dolar zararda olduğu bilgisi verildi.
- Geçen sene ki borcun kendi borcu olmadığını unutup 22 milyon doları kar olarak gösterdi.
- 2012-2013 yılında bin ton paketleme, 22.090 ton sıkma portakal (konsantre)yapıldı. Üreticiye bu ürünlerin ücreti ödenmedi. Cemal Redif 8 milyon da üreticiye borçlu. Konsantreden alacağı para ile sadece Kıbrıs Türk Narenciye Kesim Ekiplerini (kontraktör) ödeyebilecek o da 2-3 yıl gibi uzun bir vadede satılabilir.
Teşvik primleri artırılmadı
Konsantre ürün ihraç edilirken, 750 dolardan teşvik primi alınırdı. Bu 1350 dolara çıkarıldı.
750 dolarken konsantre ürün 300 TL ton başına alınırdı. Teşvik primi arttı ama döviz de arttığı için üreticiye yansımadı. 400 TL olması gerek ton başına ücret 325 TL’de kaldı. CTP hükümeti döneminden bugüne 25 TL artış oldu. 400 TL olması gereken ton başına ücret 325 TL’de kaldı.
Cypfruvex gelirini kendi zevkleri için kullandı
“Cemal Redif’in senede 30-40 defa pazar bulacağını söyleyerek yurt dışı seyahati yaptığını” öne süren çalışanlar, bu pazarların nerelerde olduğunun da açıklanmasını istedi.
Tüm bu seyahat giderlerinin Cypfruvex’ten yapıldığını da belirten çalışanlar, lüks harcamalarla kurumun zarara uğratıldığını, bu gelişmelerin Yönetim Kurulu’nun da onayı dışında yapıldığını savundu.
“KKTC mührü ile ihraç yaptığını iddia ediyor. TC ismini kullanmadan asla ürün ihraç edemez” diyen üreticiler, bu dönemde, Güzelyurt’taki narenciye sektöründe çok büyük zarar verildiğini vurguladı.
-------------------------------------------------
Mustafa Küçükbekir (İşine son verildi):
“12 kişinin genel müdürü mü olur?”
“Maliye Bakanlığı tarafından Cypfruvex denetlendi. Bakanlık tarafından bu denetim sonucunun açıklanmasını bekliyoruz. Bizim istediğimiz yolsuzluk yapanlar varsa, gerekli işlemlerin yapılmasıdır. Böyle bir genel müdür olamaz. 12 personelin genel müdürü mü olur? Zaten, 80 kişilik personeli Maliye Bakanlığı tarafından devlet dairelerine dağıtıldı. UBP hükümeti öncesinde çalışan memur sayısı 106, sezonluk çalışan sayısı ise 710’du. Cypfruvex’i batırdılar.”
***
Türkay Derelizade: (Eski Tesis Amiri ve Satın Alma Kurulu Başkanı/işine son verildi):
“En partizan dönem”
“Şimdiki müdürün ağzı iyi laf yapar ama icraat yaptığı yok. İlk işe geldiğinde 30 yıllık muhasebe müdürünü işten attı. Göreve başladığı ilk gün, ben siyasetle işi karıştırmam, dedi. Ama tam tersini yaptı. Kendisi şimdiye kadar gelen en partizan müdürdür.”
***
Ramazan Aslan: (Narenciye Kesme Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Basın Sözcüsü):
“35 yıllık narenciye kesim ekiplerini ikiye böldü”
“Kendi adımıza kesim yapmama izin vermediler, mecburen ortak aldım. Tabii kesim yapmamıza rağmen yine paramızı alamıyoruz. 35 yıllık narenciye kesim ekiplerini ikiye böldüler. Yandaşlarından ekipler kurdular… Bu yandaş kadro dışında kimseyi kuruma sokmadılar. Geçmişte yaptığımız kesimlerden alacaklarımız için biz şöyle bir teklifte bulundu. Teklifi şöyle: Kestiğin malın parasını almak için Yakın Doğu Bankası’na gitmen gerek, banka sana kefil karşılığı kestiğin malın parasını ödeyecek ama Cypruvex’in ödemeye geciktiği gün kadar da banka benden vergi alacak. Yani bildiğin bankadan kredi alacaksın, böyle çözüm olur mu? Kendi hakkımı almak için bankadan kredi almak zorunda bırakılıyoruz. Tabi yandaşlara ödendi bu para, bize ödenmedi.”
***
Lokman Taliman (Narenciye Kesim Birliği Üyesi):
“2009’dan sonra Narenciye Kesim Birliği renklere ayrıldı”
“2009’dan sonra Narenciye Kesim Birliği renklere ayrıldı. Kontraktorler, Yönetim Kurulu seçimine gitti. Başkanlığa Abdulbulam Kadir seçildi. Tabi bunu hazmedemediler ve yeni bir birlik kurdular. Onlar Cypruvex Yönetim Kuruluna gidip iş alırken biz alamadık. Tüm şirketler kontraktörleri ödedi bir tek Cypfruvex ödemedi. Mağdur durumdayız.