1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Çocuklar için kilo kaybı önerileri
Çocuklar için kilo kaybı önerileri

Çocuklar için kilo kaybı önerileri

Günümüzde artan obezite rahatsızlığı ne yazık ki çocukların da kapısında…

A+A-

Günümüzde artan obezite rahatsızlığı ne yazık ki çocukların da kapısında…  Özellikle çocukluk çağında sağlıklı beslenme ve kilo yönetimi konusunda çocukları bilgilendirmenin önemi hayli büyük. Peki çocukların sağlığı adına kilo yönetimi ve kilo kaybı konusunda öncelikli olarak neler yapılabilir dersiniz? Gelin hep birlikte bu konuyla ilgili yapabileceklerimize kısaca bir göz atalım…

 

Öncelikli olarak ne yapmalı?

Eğer çocuğunuz kiloluysa yapmanız gereken ilk şey bir çocuk doktoru ya da dahiliye uzmanına başvurarak gerekli muayeneleri yaptırmak ve sonrasında da doktor raporu eşliğinde bir diyetisyene başvurmaktır. Unutulmamalıdır ki günümüzde çocuklarda kilo problemine neden olabilecek birçok faktör/rahatsızlık mevcuttur. Bu nedenle ezbere bir yöntem uygulamak yerine bilimsel veriler ve uzmanlar eşliğinde ilerlemeyi seçmek her zaman için en doğrusudur.

 

Çocuklarda kilo kaybına yardımcı olabilecek bazı öneriler;

1) Evde abur cubur bulundurmamak

Ev ortamında sürekli olarak çikolata, cips, bisküvi, kek, börek gibi alternatiflerin bulunması özellikle çocuklarda kilo kaybının önüne geçebilecek başlıca faktörler arasında yer alıyor. Bu nedenle bu tip yiyecek ve içecekleri evde bulundurmamak çocuklarda kilo problemiyle savaşabilmek adına uygulanması gereken en önemli noktalardan bir tanesidir.

2) Sağlıksız yiyecekler ödül olmamalı

Market ve kantin alışverişlerinde çocukların diledikleri sağlıksız yiyecek ya da içecekleri satın almalarına da izin vermemek, hatta onları bu yiyeceklerle de ödüllendirmemek gerekiyor. Ödül mantığı çocukların bu tip yiyeceklere karşı daha büyük bir sevgi hissetmelerine sebebiyet verebileceğinden bu tip yiyeceklerle ödüllendirilmeleri de son derece yanlış bir uygulamadır.

3) Sağlıklı ve tok tutucu ara öğün alışkanlığı kazandırmak

Ara öğün yaparken hangi alternatiflerin sağlıklı ve tok tutucu alternatifler olduğunu bilmek de çok önemlidir. Özellikle de çocukların beslenmesi konusunda  bu konuyla ilgili ekstradan dikkatli olmak gerekiyor. Çocuklar için hem tok tutucu hem de besleyici ara öğün alternatifleri olarak süt, kefir, ayran, meyve, çiğ badem, ceviz, tam tahıllı mini sandviçleri önerebiliriz.

4 Sebze ve meyveleri sevdirmek

Çocuğunuzun sebze ya da meyvelerle arasının iyi olmaması hiçbir zaman iyi olmayacağı anlamına gelmiyor. Tabii ki her çeşit sebze ya da meyveyi sevmesi mümkün olmasa dahi sevebileceği alternatifleri farklı versiyonlar dahilinde sunmak bu konudaki başarı şansını da kesinlikle artıracaktır. Kısacası çocuklara sebze ve meyve tüketimi alışkanlığı kazandırma konusunda pes etmemek gerekmektedir.

 

5) Hareketliliğin önemini birinci planda tutmak

Hareketsiz yaşam tarzı ne yazık ki çocukları da etkisi altına almış durumdadır. Bu nedenle kilolu çocuklar için sağlıklı bir beslenme sistemi uygulamanın yanı sıra hareketli bir yaşam tarzı benimsemenin de önemi büyüktür. Örneğin yüzme, doğa yürüyüşleri, tenis, dans gibi alternatifler sayesine çocuklar hareketli olma halini eğlenceli bir şekilde hayatlarına entegre edebilmektedir.

 

6) Kilo problemi yaşayan çocukların da sağlıkla zayıflaması mümkündür

‘Ne kadar yemek yerse o kadar büyür’ mentalitesiyle çocuklara yaklaşmak ne yazık ki doğru değildir. Ya da ‘çocuktur boya çeker, dilediğini yesin’ mentalitesi de son derece hatalı olabilmektedir. Burada önemli olan nokta çocukları kaliteli ve besleyici gıdalarla beslemektir. Kilo problemi yaşayan çocuklar için de durum aynıdır. Kilo verme sürecine girmeleri kesinlikle kalitesiz ya da eksik beslenecekleri anlamını taşımamaktadır. Önemli olan kalori alımını kısıtlarken tükettiği yiyeceklerin besleyici olmasını sağlamaktır. İşte bunu en doğru bir biçimde başarabilmek adına da diyetisyen eşliğinde ilerlemenin önemi son derece önemlidir.

 

7) ‘1 Tabak’ anlaşması yapmak

Çocuğunuz kiloluysa sağlıklı beslenmenin yanısıra kalori alımını da sağlık çerçevesi dahilinde kısıtlamak gerektiğinden bahsettik. Bu doğrultuda yapılabilecek öncelikli uygulamalardan bir tanesi de yemek tüketimini ‘bir tabakla’ sınırlandırmak olabilir. Tabii bu noktada diyetisyenden gerekli bilgileri edinerek tabakta hangi yiyecekleri hangi miktarlarda bulundurmak gerektiği konusu da netleştirilmelidir.

8) Şekerle araya mesafe koymak

Tabii ki her türlü şekerleme, pasta, tatlı, şekerli meşrubatlar gibi alternatifleri de beslenme programından çıkarmak gerekiyor. Esasında kilolu olsun ya da olmasın her çocuk için bu tip yiyecek ve içecekler sağlık adına pek de olumlu katkı sağlamazken aksine sağlığı negatif yönde de etkileyebilmektedir. Bu tip yiyecek ya da içeceklere ağırlıklı olarak yer vermenin kilo probleminin yanısıra diş çürükleri, hiperaktivite, mod değişimleri, uyku hali ve yeterince kaliteli beslenememe gibi birçok soruna da sebebiyet verebileceği bilinmektedir.

9) Kızartmalardan uzak durmak

Şekerin yanısıra her türlü aşırı yağlı ve kızarmış gıdalara da beslenme programında yer vermemek gerekiyor. 1 gram yağın 45 kalori içeriyor olduğunu düşünecek olursak çocuğun tüketeceği her yağlı yiyecek miktar olarak az görünse dahi ciddi oranda kalori ihtiva edeceğinden kilo problemi çözümü konusunda hiçbir destek sağlamayacak, aksine kilo artışını daha da fazla tetikleyecektir.

 

Hepimiz için sağlık ve güzelliklerle dolu bir gün olsun. Mutlulukla kalın…

Bu haber toplam 2847 defa okunmuştur
Etiketler :
Adres Kıbrıs 335 Sayısı

Adres Kıbrıs 335 Sayısı