1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘CEZA YASASI’ YENİDEN GÜNDEMDE
‘CEZA YASASI’ YENİDEN GÜNDEMDE

‘CEZA YASASI’ YENİDEN GÜNDEMDE

CTP Milletvekilleri Doğuş Derya ve Fazilet Özdenefe’den CEZA YASASI’NIN 6 MADDESİ’nde değişiklik önerisi…

A+A-

Meltem SONAY

CTP Milletvekilleri Doğuş Derya ve Fazilet Özdenefe hazırladıkları Ceza Yasası’nda değişiklik önerileri Meclis’e sunacaklarını ve sivil toplum örgütleri ile paylaşacaklarını duyurdu.

Özdenefe ve Derya özellikle çağın ihtiyaçlarının gerisinde kalan hamilelik sonlandırma süresini belirleyen madde başta olmak üzere 6 maddede değişiklik önerisi hazıladı.

 

 

 

6 maddede değişiklik önerisi:

-İnsan Kaçakçılığı,
-İnsan Ticareti,
-Nefret Söylemi,
-Hamileliğin Yasal bir şekilde sona erdirilmesi,
-Çocuk düşürmeye teşebbüs,
-İntihara teşebbüs.

Cuma günü önerilerini sivil toplum örgütleri ile paylaşılacak Özdenefe ve Derya, sivil toplum örgütlerine toplantıya katılma çağrısı da yaptı. 

Milletvekilleri, Meclis’te tüm partilerin katılımı ile oluşacak AD-HOC Komite’de önerileri görüşme ve oybirliği ile geçirme temennisini de belirtti.

CTP Milletvekilleri Doğuş Derya ve Fazilet Özdenefe hazırladıkları Ceza Yasası’nda değişiklik önerileri Meclis’e sunacaklarını ve sivil toplum örgütleri ile paylaşacaklarını duyurdu.

Derya: “Çağın ihtiyaçlarının gerisinde kalmış…”

Sosyolog Milletvekili Doğuş Derya, Fazilet Özdenefe ile birlikte üzerinde çalıştıkları Ceza Yasası değişiklik önerilerini Cuma günü Meclis’e sunacaklarını açıkladı.

Derya, Ceza Yasası’nda bulunan ve çağın ihtiyaçlarının gerisinde kalmış yasal hamilelik sonlandırma süresini belirleyen madde başta olmak üzere uzunca bir süredir çeşitli maddeler üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

Derya’nın sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şöyle:

“Bu çalışmalarımızı son 2 haftada hızlandırıp nihayetlendirdik. Hamilelik sonlandırma maddesi yanında ülkemiz açısından oldukça önemli bir sorun olan seks köleliğinin temelinde bulunan insan ticareti suçunu, cinsiyete, cinsel yönelime, cinsiyet kimliğine yönelik nefret söylemini ve insan kaçakçılığı suçunu da ayrı ayrı düzenleyen madde önerilerimiz de değişiklik önerimizde mevcut. Bu önerileri Cuma günü saat 14.00’te Meclis’teki Mavi Salonda sivil toplum örgütleri ile paylaşıyoruz.

Tüm partilerin katılacağı ADHOC komite…

“Amacımız en kısa zamanda bu çalışmaları yapacak bir adhoc komite kurulmasını sağlamak. UBP ve DP’nin adhoc komite kurulması konusuna sıcak bakacağını düşünüyoruz. 
Mavi salonda yapılacak toplantı için ilgili sivil toplum örgütleri meclisten aranıyor ancak davet ulaştıramadığımız örgütler ve kişiler olursa lütfen toplantıya katılmak konusunda çekince duymasınlar”.

 


Özdenefe: “Nokta atışı ile hatalı noktalara düzenleme istiyoruz…”

Avukat Milletvekili Fazilet Özdenefe, yasalarımızın çoğunun, günümüz bakış açılarına, normlarına ve insan haklarına cevap vermediğine işaret etti, revize edilmesi gerekliliğine vurgu yaptı.

Süreç içerisinde imzalanan uluslar arası sözleşmeler, Meclis’ten geçen veya bekleyen insan, kadın ve çocuk haklarına ilişkin düzenlemelere de dikkat çeken Özdenefe, tüm bunları da dikkate alarak bir çalışma yaptıklarını belirtti.

İdeal olanın Ceza Yasas’nın bütünlüklü ele alınması olduğuna değinen Özdenefe, bunun çok uzun bir süre alacağından, nokta atışı ile bariz bir şekilde hatalı noktalarda düzenleme gereği gördüklerini aktardı.

Hamileliğin yasa dışı sonlandırılması davasında anomalilerin daha net göründüğünü, Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanlığı’nın geçtiğimiz haftalarda düzenlediği çalıştayda da bir komite kurulması sonucunun çıktığını anımsatan Özdenefe, Meclis’te tüm partilerin katılımı bir oluşacak AD-HOC Komite’nin kurulması temennilerini belirtti.

“Toplumsal duyarlılık ümit verici”

İnsan kaçakçılığı, insan ticareti ve gebeliğin sonlandırılmasına ilişkin kadının insan haklarını, dünyadaki düzenlemeleri de dikkate alarak düzenleme hazırladıklarını kaydeden Özdenefe, önerilere son şeklin sivil toplum örgütleri ve konunun uzmanları ile görüşülerek verileceğinin altını çizdi.

Daha önce cinsiyete, cinsel yönelime, cinsiyet kimliğine yönelik nefret söylemine ilişkin düzenleme yaptıklarını ancak bu düzenlemenin pratikte hayata geçemediğini anımsatan Özdenefe, bu maddenin de çalışır hale gelebilmesi için sıkıntılarının giderildiğini belirtti.

Yasadaki bu noktaların toplumsal etik değerlere de cevap vermediğine işaret eden Özdenefe, bu noktada toplumsal duyarlılığın ümit verici olduğuna değindi, Meclis’te tüm partilerin katılımı ile ADHOC Komite oluşmasını, düzenlemelerin de oybirliği ile geçmesi beklentisini belirtti.

 

Bu haber toplam 3852 defa okunmuştur
İlgili Haberler