1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Bengihan: Asgari ücrete en az yüzde 50 zam yapılmalı
Bengihan: Asgari ücrete en az yüzde 50 zam yapılmalı

Bengihan: Asgari ücrete en az yüzde 50 zam yapılmalı

KTAMS Başkanı Güven Bengihan, asgari ücrete en az %50 zam yapılması gerektiğini söyledi.

A+A-

KTAMS Başkanı Güven Bengihan, asgari ücrete en az %50 zam yapılması gerektiğini söyledi.

Bengihan, eşel-mobil uygulaması ile ilgili yasal düzenleme yapılarak hem kamu, hem de özel sektör çalışanlarının maaşlarına üç ayda bir HP ödeneği verilmesinin şart olduğunu kaydetti.

Her ay açıkladıkları ‘açlık sınırı’ ile ilgili hesaplamalarda özellikle gıda ve alkolsüz içecek fiyatlarının, market fiyatları ile örtüşmediğini gördüklerini de açıklayan Bengihan, “Özellikle hellim peynir ve tereyağı fiyatlarının Haziran ayında daha düşük gösterilmesi düşündürücüdür. Aylık HP’nin %11.44 olarak hesaplandığı bir ayda Gıda ve alkolsüz içecek enflasyonunun -0.52 hesaplanması, asgari ücretin belirlenmesine yönelik bir manipülasyon mu?” diye sordu.

Bengihan’ın açıklaması şöyle:

Çalışanların, emeklilerin dar ve sabit gelirli kesimlerin enflasyon karşısında alım gücünün korunması açısından hayat pahalılığı ödeneği büyük önem taşımaktadır.

Son yıllarda Türk Lirasının büyük oranda değer kaybetmesi nedeniyle birçok mal ve hizmetin fiyatlarının döviz cinsinden belirlendiği ülkemizde korkunç bir hayat pahalılığı yaşanmaktadır.

KKTC İstatistik Kurumunun hesaplamalarına göre Hayat  Pahalılığı oranları son bir aylık % 11.44, altı aylık %33.32 ve yıllık %65.43 olarak gerçekleşmiştir. Türkiye İstatistik Kurumunun Haziran ayı verilerine göre Türkiye’de Haziran ayında %3.92, altı aylık %19.77,  yıllık bazda ise %38.21 fiyat artışı olmuştur. Türkiye’de asgari ücrete % 34 artış yapıldığı dikkate alındığında enflasyonun  %30 daha yüksek çıktığı, ayrıca son altı ayda Türk Lirasının % 46’dan fazla değer kaybettiği ve neredeyse tüm mal ve hizmetlerin fiyatının dövize bağlı olduğu ülkemizde asgari ücrete en az %50 zam yapılmalıdır. Enflasyon çok yüksek olduğu için  altı ayda bir verilen HP ödeneği alım gücünün korunmasında yeterli düzeyde etkili olmamaktadır. Eşel-mobil uygulaması ile ilgili yasal düzenleme yapılarak hem kamu, hem de özel sektör çalışanlarının maaşlarına  üç ayda bir HP ödeneği  verilmelidir. Ekonomi ve Enerji Bakanı Sn. Olgun Amcaoğlu  Nisan ayında yaptığı bir açıklamada hayat pahalılığı ödeneğinin üç ayda bir maaşlara yansıtılması konusunu Bakanlar Kuruluna götüreceğini söylemiş, fakat ne yazık ki bu açıklaması  popülist bir  söylemden öteye gitmemiştir. 

Kamuoyunun bilgisine getirmek istediğimiz diğer bir konu ise; Sendikamızın bir süreden beri her ay düzenli olarak  kamuoyunun bilgisine getirdiği “açlık sınırı” ile ilgili  Haziran ayında karşılaştığımız ve kabul etmediğimiz bazı veriler nedeniyle bu ay hesaplamama kararı almış olmamızdır. Şöyle ki açlık sınırı hesaplamasında baz aldığımız İstatistik Kurumu verilerinde özellikle  Gıda ve Alkolsüz içecek fiyatlarının,  market fiyatları ile örtüşmediğini gördük. Özellikle hellim, peynir ve tereyağı fiyatlarının Haziran ayında daha düşük gösterilmesi düşündürücüdür.  Aylık HP’nin %11.44 olarak hesaplandığı bir ayda Gıda ve alkolsüz içecek enflasyonunun %-0.52 olarak hesaplanması, asgari ücretin belirlenmesine yönelik bir manipülasyon mudur?   

  Gerçekle örtüşmeyen verileri kullanıp hesaplama yaparak kamuoyuna yanlış bilgi vermek sorumluluk anlayışımızla bağdaşmamaktadır. 

Bu haber toplam 3857 defa okunmuştur