1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Baybars: "3 ayda 263 yabancıdan taşınmaz başvurusu"
Baybars: "3 ayda 263 yabancıdan taşınmaz başvurusu"

Baybars: "3 ayda 263 yabancıdan taşınmaz başvurusu"

İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Ayşegül Baybars, 2019’un ilk 3 ayına kadar 263 yabancının taşınmaz mal satın alımı için başvurduğunu aktardı, 2018’de ise 2 bin 91 kişinin başvuru alındığını belirtti.

A+A-

Ayşe GÜLER


İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, 2019’un ilk 3 ayına kadar 263 yabancının taşınmaz mal satın alımı için başvurduğunu açıkladı.
Baybars, 2018’de ise 2 bin 91 kişinin başvuru alındığını belirtti.
Meclis gündeminde yabancılara yönelik taşınmaz malları, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu, haberleşme sektörü, özellikle de mobil internette 4G ve 5G'ye geçiş konuşuldu. 
Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, üçüncü operatöre yönelik bir çalışma veya planlamanın bugün itibariyle olmadığını belirtti, “Bu olmayacağı anlamına gelmiyor. Bu konuda çeşitli çalışmalar var." dedi.
Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu'yla mahsuplaşma yapıldığını belirtti, "Alacak ve verecek eşittir” diye konuştu.
Denktaş, “Artık alacak ve verecek ortadan kalkacak. Kamu ile kurum arasında sistem değişecek” dedi.


Yabancıların taşınmaz mal alımı gündeme geldi…

Meclis'te komiteye gönderilen Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancılar) (Geçici Kurallar) Yasa Tasarısı görüşüldü. Tasarı, 40 kabul oyla, oybirliğiyle geçti. Oylamaya 10 vekil katılmadı.

Hasipoğlu: “İzin prosedürü ve bürokrasiye el atılmalı”

UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, tasarının iki hafta önce Meclis gündemine geldiğini, yabancıların taşınmaz mal satın alma işlemlerinin birbiri içerisine karışması, tanımlarda sıkıntı olması nedeniyle geri çekildiğini hatırlattı.

Hasipoğlu, yapılan değişiklikle daha önce bir mülk satın alabilen yabancıların şu anda 3 mülke kadar taşınmaz mal alabileceğine değindi.

Taşınmaz mal satın almak isteyen yabancıların sabıka kaydına tabi tutulduğunu ifade eden Hasipoğlu, dünyanın hiçbir yerinde bu izinlerin Bakanlar Kurulu onayı ile verilmediğini kaydetti.

Hasipoğlu, izin prosedürü ve bürokrasiye el atılması gerektiğine işaret etti.

Berova: “Yabancılar mülkiyet konusunda ciddi sorunlarla karşılaştı”

UBP Milletvekili Özdemir Berova ise yabancıların mal alımına yönelik çalışmanın kanun hükmünde kararname olarak gündeme geldiğini hatırlattı.

Berova, hükümetin bu adımı ülkeye ‘sıcak para girişi’ olarak planladığını belirtti.

Bugüne kadar yabancılara taşınmaz mallarla ilgili ne kadar kiralama veya satın alma işlemi gerçekleştiğini soran Berova, bu konuda bilgi verilmesini istedi.

Berova, yabancıların mülkiyet konusunda ciddi sorunlarla karşılaştıklarına da değinerek, ülkede yarım bırakılan çok sayıda konut olduğunu ifade etti.

İçişleri Bakanlığı’nın atıl kalan binalarla ilgili çalışma yapması gerektiğini söyleyen Berova, İngiltere’deki Brexit sürecinin taşınmaz mal alımı veya kiralama işlemlerini nasıl etkileyeceğinin de gündeme gelmesinin şart olduğunu belirtti.

Baybars: “İlk 3 ayda 263 yabancı taşınmaz mal satın alımı için başvurdu”

Öte yandan İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Ayşegül Baybars, yabancıların taşınmaz mal alımındaki devir işlemlerinin tamamlanması için sürenin uzatılması adına hazırlanan tasarı ile ilgili bilgi verdi.

Baybars, ülkedeki ekonomik kriz ve emlak sektöründeki sıkıntı nedeniyle yasa gücünde kararname çıkartıldığını hatırlattı.

Girne bölgesinde çok fazla boş ve satılamayan konut olduğunu ifade eden Baybars, bu konuda da adım atıldığını kaydetti.

Baybars,  yasa gücündeki kararname kapsamında ikinci veya üçüncü konut satın alımı için de 25 yabancının başvurduğunu, 8’i hariç diğerlerinin işlemlerinin tamamlandığını açıkladı.

2019’un ilk 3 ayına kadar 263 yabancının taşınmaz mal satın alımı için başvurduğunu aktaran Baybars, 2018’de ise 2 bin 91 kişinin başvuru alındığını belirtti.


Haberleşme sektörü konuşuldu…

Genel Kurul’da Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nin Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu 2019 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı görüşüldü.

Toplantıda haberleşme sektörüne dair sıkıntılar konuşuldu.

Saner: “Haberleşmeden vergi alınması doğru değil”

Bu konuda ilk sözü UBP Milletvekili Ersan Saner aldı.

Saner, gerek sektörün denetlenmesi, gerekse hizmetin vatandaşlara sunulması için ortaya atılan en ciddi kurumlar arasında yer aldığını belirtti.

Haberleşmeden vergi alınmasının doğru olmadığını ifade eden Saner, “GSM şirketinin aldığı para üzerinden vergi alınmalı” dedi.

Saner, kurumun çok iyi bir noktaya geldiğini söyleyerek, yasaya olumlu oy vereceklerini aktardı.

Tatar: “Türkiye 5G’ye gidiyor, biz hala 3G’ye çakıldık”

UBP Milletvekili Ersin Tatar ise iletişim çağında yaşadığımızı, teknolojide sürekli olarak yenilik olduğunu belirtti.

Tatar, buna rağmen ülkede halen 3G’nin kullanıldığını ifade etti.

Ülkenin gelişebilmesi, işletmelerin dünya ile iç içe olabilmesi için hizmetlerin bu yöndeki son teknolojik gelişmelerin halka verilmesi gerektiğine değinen Tatar, çalışmaların ileriye götürülebilmesi gerektiğine işaret etti.

Tatar, kurum içerisinde deneyimli isimler olduğunu, bu kişilerden faydalanılarak çalışma yapılmasının şart olduğunu da belirtti.

“Türkiye bizden önde… 5G’ye gidiyor, biz hala 3G’ye çakıldık kaldık” diyen Tatar, “Bazı sıkıntılar olabilir. Yolu açmak hükümetin görevi..” şeklinde konuştu.

Arıklı:GSM’de 3. operatörün ülkeye gelmesi elzem”

YDP Milletvekili Erhan Arıklı ise kurumun çağdaş olmayan bir yapı içerisinde hizmet verdiğini savundu.

Arıklı, komitedeki Bilişim Yasası’nın Meclis’e gelerek, onaylanması gerektiğini ifade etti.

Telefon Dairesi’ne ayrı bir statü kazandırılarak, GSM’de 3.  operatörün ülkeye gelmesinin elzem olduğuna değinen Arıklı, “Dünyanın en pahalı fiyatları bizde… Rekabet için 3. GSM operatörünün ülkeye gelmesi için gerekli çalışmalar yapılması elzem” dedi.

Arıklı, böylelikle kurumun ıslahının sağlanarak, daha ucuz haberleşmeye geçilebileceğini sözlerine ekledi.

Berova: “İnternete çok yüksek ücretler ödeniyor ancak hız yeterli değil”

UBP Milletvekili Özdemir Berova ise internet bağlantısı için çok yüksek ücretler ödendiğini ancak hızla ilgili yeterli uygulamanın sağlanamadığını belirtti.

İnternetteki hızın artırılacağı konusunda birçok açıklama olduğunu söyleyen Berova, buna rağmen bu konuda herhangi bir gelişme sağlanmadığını dile getirdi.

Berova, “kaliteli ve ucuz internet için gerekli olanaklar sağlanmalı” dedi.

Hem çocukların hem de gençler arasında internet kullanımının oldukça yüksek olduğuna değinen Berova, bazı kötü niyetli yazılım ve oyunlara yönelik uygulamalar olduğunu,  hükümetin bu konuda gereken çalışmaları yapması gerektiğini söyledi.

Berova, Bilişim Suçları Yasası’nın halen komite olduğunu dile getirerek, bu konuda daha önce pek çok çalışma yapılmasına rağmen yasanın bir türlü hayata geçirilemediğini ifade etti.

Haberleşme konusunun Kıbrıs müzakereleri konusunda da yer aldığını söyleyen Berova, birkaç önce uzlaşı olduğunun söylendiğini, bu konudaki son gelişmelerle ilgili açıklama yapılmasını istedi.

Amcaoğlu: “4G ve 5G’ye geçişte mevcut alt yapılar yeterli mi?”

UBP Milletvekili Olgun Amcaoğlu, kurumun üzerine düşeni fazlasıyla yaptığını belirtti.

Amcaoğlu, 4G ve 5G’ye geçişte mevcut alt yapıların yeterli olup olmadığını sordu.

Ercan Havaalanı’nın yeni terminalinin ne zaman açılacağını da soran Amcaoğlu, hangi iş programına göre hareket edildiğini ifade etti.

Amcaoğlu, bilişim suçları ile ilgili yasa tasarısının mutlaka hayata geçmesi gerektiğini vurguladı.

Toros: “Üçüncü operatör de gelse, ücretler ucuzlamayacak”

İlgili komite başkanı, CTP Milletvekili Fikri Toros, kurumun ‘regülatör’ konumunda olduğunu, görevlerinin sadece denetleme değil, rekabet edebilirliğinin önünü açmak için hizmet verdiğini belirtti

Mobil iletişimde 3G internetin çağdaş internet hızından oldukça geride olduğunu ifade eden Toros, kurumun halen ıslah edilmeyi beklediğini söyledi.

Toros, üçüncü GSM operatörünün ülkeye gelmesine karşı olmadığını ancak bu durum karşısında mobil iletişim ücretlerinde ucuzlama olmayacağını kaydetti.

Vergilerin yüksek olduğunu dile getiren Toros, bunun üzerine gidilmesi gerektiğine değindi.

Taçoy, bilgi verdi

UBP Milletvekili Hasan Taçoy, 2012’de kurulan kurumun çalışmaları hakkında bilgi verdi

Pazar analizleri içerisinde halkın ve paydaşların görüşlerinin önemli olduğunu söyleyen Taçoy, daha önce yaptığı konuşmayı yeniden Meclis kürsüsünden okudu.

 

Atakan:Üçüncü operatöre yönelik bugün itibariyle çalışma yok”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı, HP Milletvekili Tolga Atakan, BTHK’nın en etkili kurumları arasında yer aldığını kaydetti, kurum çalışanlarının canla başla çalıştığını belirtti.

Atakan, kurumun son dönemde birçok konuda önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Atakan, seyyar cihazlarla yapılan ölçüm sonuçlarının anlık paylaşıldığını ifade etti.

Üçüncü operatöre yönelik bir çalışma veya planlamanın bugün itibariyle olmadığını söyleyen Atakan, “Ama bu olmayacağı anlamına gelmiyor. Bu konuda çeşitli çalışmalar var." dedi.

Atakan, genel yaklaşımın üçüncü GSM operatörünün sektöre ucuzlama getireceği ve rekabet doğuracağı yönünde olduğunu da belirtti.

GSM konusundaki vergilere değinen Atakan, bu alandaki yapıların farklılaşması ve genel yayılmasına yönelik Maliye Bakanlığı tarafından çalışma yürütüldüğünü kaydetti.

Atakan, 2019’un ikinci yarısında mobil iletişimde hızlanma konusunda yaşanan artışların gözlemlenebileceğini belirtti.

Siber güvenlik noktası, bilişim suçlarıyla mücadelede farklı olarak çalışma yapılması gerektiğini söylen Atakan, BTHK’nın siber güvenlik hizmeti verebilmesi için bazı adımlar atmak istediklerini, bu konuda Türkiye’den ekiplerin geleceği belirtti.

Atakan, fiber dönüşüm projesinin arifesinde olduklarını, bu konuda Temmuz ayında ihaleye çıkılacağını kaydetti.

Atakan, Telefon Dairesi’nin özelleştirilmesinin gündeminde olmadığını da ifade etti.

Yeni Ercan Havaalanı binası ile ilgili çalışmaların takvimlendirildiğini belirten Atakan, bu yıl onu itibariyle terminalin hayata geçmesinde herhangi bir engel görülmediğini sözlerine ekledi.

 


Turizm ve Kıb-Tek konuşuldu...

Meclis Genel Kurulu’nda ‘turizm’ ve ‘Kıb-Tek’ konuşuldu.

İçtüzüğün 62. maddesi kapsamında söz alan UBP Genel Başkanı, Milletvekili Ersin Tatar, ‘turizm’ ile ilgili konuştu.

Tatar, turizm sektörünün önünü göremediğini savundu, geçtiğimiz yıla kıyasla, 2019 Ocak ve Şubat’ta ülkeye gelen yolcu sayılarında yüzde 10 düşüş, doluluk oranlarında ise yüzde 20 gerileme olduğunu kaydetti.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ise Mayıs ayı itibariyle turizmde yaşanan düşüş nasıl artırılabileceğine yönelik bir takım girişimler olduğunu kaydetti.

Turizmde farklı destinasyonlarda getirilebilmesi adına da çalışma başlattıklarını dile getiren Ataoğlu, bunun da Haziran ayında başlayacağını belirtti.

Meclis’te Kıb-Tek de gündeme geldi.

Yine içtüzüğün 62. maddesi kapsamında söz alan YDP Genel Başkanı, Milletvekili Erhan Arıklı,

Ağustos 2018’den beridir de elektrik borcu ile askerin ödeme yapmadığını ifade eden Arıklı, bu nedenle kurumun ekonomik zorda olduğunu, hem teşvik hem de askerin toplam borcunun 120 milyon TL olduğunu belirtti.

Maliye Bakanı Serdar Denktaş, “Kurumun devletten alacağı var söylemlerinin” doğru olmadığını belirterek, Kıb-Tek ile 31 Mart 2019’da mahsuplaşma için hesaplaşma yapıldığını kaydetti.

“Alacak ve verecek eşittir” diyen Denktaş, “Artık alacak ve verecek ortadan kalkacak. Kamu ile kurum arasında sistem değişecek” dedi.

 


‘Turizm’ gündeme geldi…

Tatar: “Turizm sektörü önünü göremiyor”

İçtüzüğün 62. maddesi kapsamında söz alan UBP Genel Başkanı, Milletvekili Ersin Tatar, ‘turizm’ ile ilgili konuştu.

Tatar, turizmin ülkedeki en önemli sektörlerden biri olduğunu belirterek, rakamlara bakıldığında dış ticaret açığının önemli bölümünün turizm tarafından karşılandığını kaydetti.

Son aylarda turizmcilerle yaptıkları değerlendirmede büyük sıkıntı yaşadıklarının dile getirildiğini ifade eden Tatar, “Sektör önünü göremiyor. Teşvik ödemeleri, charter seferlerle ilgili taahhütler yerine getirilemiyor” dedi.

Tatar, turizmcilere yapılan ödemelerin son aylarda durduğunu savundu.

Geçtiğimiz yıla kıyasla, 2019 Ocak ve Şubat’ta ülkeye gelen yolcu sayılarında yüzde 10 düşüş, doluluk oranlarında ise yüzde 20 gerileme olduğunu kaydeden Tatar, önlem alınmazsa bu rakamın yüzde 30’u aşabileceğinden endişeli olduklarını dile getirdi.

Tatar, yeni dönemde bu konuda tedbir alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

Ataoğlu: “Turizmde farklı destinasyonlarda getirilebilmesi adına çalışma başlattık”

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ise bu konunun gündemlerinde olduğunu belirtti.

Ataoğlu, turizmde bu aylar içerisinde düşüş yaşandığını ifade ederek, Mayıs ayı itibariyle bu oranın nasıl artırılabileceğine yönelik bir takım girişimler olduğunu kaydetti.

Turizmde farklı destinasyonlarda getirilebilmesi adına da çalışma başlattıklarını dile getiren Ataoğlu, bunun da Haziran ayında başlayacağını belirtti.

Yerli istihdamın desteklenmesi için yapılan çalışmanın ikincisini 3 Mayıs’ta yapılacağını belirten Ataoğlu, somut veriler doğrultusunda hareket edileceğini ifade etti.

Turizm teşvikleriyle ilgili Başbakanlıkta çalışma yapıldığına değinen Ataoğlu, ikinci toplantının da bu hafta Çarşamba günü gerçekleşeceğini kaydetti.

Ataoğlu, 2020 teşvik kitapçığının Haziran ayında dağıtılacağını da sözlerine ekledi.

 


Kıb-Tek konuşuldu…

Arıklı: “Kıb-Tek alacaklarını alamıyor”

Yine içtüzüğün 62. maddesi kapsamında söz alan YDP Genel Başkanı, Milletvekili Erhan Arıklı bir kez daha Kıb-Tek’i gündeme getirdi.

Arıklı, Ağustos 2018’den beridir de elektrik borcu ile askerin ödeme yapmadığını ifade ederek, bu nedenle kurumun ekonomik zorda olduğunu, hem teşvik hem de askerde toplam borcun 120 milyon TL olduğunu belirtti.

Kıb-Tek’in devletten alacağının ise 1 milyar TL olduğunu söyleyen Arıklı, kurumun bu ödemeleri alamaması nedeniyle bankalara 190 milyon TL borçlandığını ifade etti.

Arıklı, hükümetin bir takım sıkıntılar içinde olduğunu ancak hükümlülük ve yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

Taşkent’te yaşayan bir kadının durumunu geçen hafta Meclis gündemine taşıdığını hatırlatan Arıklı, bu kişiyle hala ilgilenilmediğini söyledi.

Erhürman: “Söz konusu kişi ziyaret edildi”

Başbakan Tufan Erhürman ise hem Kızılay hem de Vakıflar İdaresine’ bildirildiğini, mağdur olan kişinin ziyaret edildiğini kaydetti.

Denktaş: “Gelecek yıl teşviklerle ilgili düzenlemeye gidilecek”

Maliye Bakanı Serdar Denktaş, “Kurumun devletten alacağı var söylemlerinin” doğru olmadığını belirterek, Kıb-Tek ile 31 Mart 2019’da mahsuplaşma için hesaplaşma yapıldığını kaydetti.

“Alacak ve verecek eşittir” diyen Denktaş, “Artık alacak ve verecek ortadan kalkacak. Kamu ile kurum arasında sistem değişecek” dedi.

Denktaş, son zamanlarda bazı ödemelerin yapılmasının ötelendiğini, bunun da nedeninin belli olduğunu kaydetti.

Seyahat acentelerinin 2017’den beridir bir takım alacaklarının olduğunu belirten Denktaş, bunun çözülmesi için çalıştıklarını kaydetti

Denktaş, gelecek yıl teşviklerle ilgili düzenlemeye gidileceğini, ödemelerin tamamının KKTC tarafından yapılacağını belirterek, Türkiye’den verilecek katkıların da turizm alt yapısı için kullanılacağını açıkladı.
 



Genel Kurul’da Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesinin İvedilikle Görüşülen Yerel Kuruluş Organları Ara Seçimi İçin Oy Verme Gününün Saptanmasına İlişkin Karar Tasarısı’nın üçüncü görüşmesine ilişkin tezkeresi oyçokluğu ile kabul edildi.

Tezkere üzerine söz alan komite başkanı, CTP Milletvekili Doğuş Derya, boş olan yerlerin doldurulması amacıyla yapılacak seçimin 23 Haziran 2019’da gerçekleşmesinin öngörüldüğünü ve oybirliğiyle kabul edildiğini söyledi.

Üçüncü görüşmeler…

Toplantıda ayrıca Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Yasa Tasarısı ile Elektronik Haberleşme (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın üçüncü görüşmeleri de yapıldı…

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Yasa Tasarısı oy çokluğuyla, Elektronik Haberleşme Değişiklik Yasa Tasarısı ise oy birliğiyle onaylandı…

Meclis'in bugünkü çalışmaları tamamlandı.

 

 

Bu haber toplam 3187 defa okunmuştur
Etiketler : , ,