1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Başkentte kleftigo tadı Güzoğlu Restaurant
Başkentte kleftigo tadı  Güzoğlu Restaurant

Başkentte kleftigo tadı Güzoğlu Restaurant

Başkentte kleftigo tadı Güzoğlu Restaurant

A+A-

 

Zekai Altan

Kıbrıs Mutfağının yelpazesi oldukça geniştir. Ada kültüründe de dinsel (teolojik) farklılıklar dışında özellikle damak tadında benzerlikler çoktur. Belki farklı isimlerle bilinirler ancak yapılışları aynıdır. Bölgesel farklılıklar olsa bile damak tadı aynıdır. Birileri pilavuna derken diğerleri aynı yiyeceğe ahlavuna der. Ama sonuçta her ikisi de aynıdır. Herse ile dövme gibi. Geleneksel Ada mutfağı yiyecekleri. Kıbrıs mutfağında çeşitli kebaplar vardır. Et şişten sonra yapılmaya başlanan tavuk şiş. Hatta çöp şiş olarak yenen şiş kebapları, şeftali kebabı, pirzola ve köfte, pastırma kebabı, tavuk kebapları, hellim kebabı, zeytin kebabı, soğan kebabı, patates kebabı ve kebaplar başlığı altında daha da çok sıralayabiliriz. Bir de fırın kebapları vardır. Sulu, kuru fırın ve küp kebapları, harnıp kebabı, fırında patates kebabı, fırında kelle gibi. Ancak fırın kebaplarının esas orijinal adı da hırsız kebabıdır. Kıbrıslı Türklerin hırsız kebabı dediği kebaba Kıbrıslı rumlar da kleftigo der. Her iki isim de yaygın olarak kullanılır. Hatta Kıbrıslı Türklerin Kleftigo ismini gerek reklamlarında gerekse mönülerinde de kullanmaktadırlar. Çok eskilere dayanan bir kebap olan Hırsız (kleftigo) kebabı günümüzde de yaygın olarak sevilip yenilmekte. Modern restaurantların bile spesiyali olmuştur. Halbuki hırsız veya küp kebabı genelde kırsal kesim kebabıdır. Özellikle köylerde kasapçılık mesleği ile uğraşanların belirli günlerde yaptığı bir mönüdür. Yanındaki garnitürü veya mezesi de pek çok değil. Salata, turşu, yoğurt gibi. Bugün bu lezzeti kentlere taşıyan ve tattıran mekânlar bulunmaktadır. Bu tür mekanlar genelde fazla bir lüksa sahip değildir. Sade ve basit bir dekorasyon ve masalardan oluşmakta. Belki görselik sizi yanıltır ancak sundukları lezzetler oldukça farklıdır. Tadılmaya değer. Güzoğlu Restaurant bu nefis hırsız kebabını sunan mekanlardan biri.

Hırsız çaldı, bazladı, pişirdi, adı hırsız kebabı oldu
Güzoğlu Restaurant pek böyle göz önünde olan bir konumda değil. Mağusa istikametinden Başkent Lefkoşa’ya girerken Çangar Oto galerinin karşısında. Betonarme. Daha önceleri tek oda olan mekan şimdi buralara yapılan yatırım ile daha da güzel oldu. Hijyenik. Hem kapasitesi gelişti hem de servis açısından oldukça rahat bir hizmet ortamı yaratıldı. Dıştan bakıldığında belki pek fazla bir şey ifade etmez. Ancak bu küçük mekanda Kıbrıs damak tadını alırsınız.  Masaları ve sandalyeleri plastik. Masalar örtüsüz. Kendi çapında bir kaliteye sahip. Ancak müşterisi de oldukça var. Doktorundan esnafına kadar. İşletmeci Mustafa bey ve eşi. Küçük bir aile işletmesi. Fırın kebapları ile ciğer ana mönü ve spesiyalleri. Fırın kebapları aynı zamanda Kıbrıs mutfağının spesiyallerinden. Bu küçük mekanda sipariş olarak sulu fırın kebabı verdik. Masalarda soğan ve limon da hazır. Tipik köy servisini Başkentte yaşarsınız. Fırından çıkarılan sulu fırın kebapları ve yanında patatesler oldukça güzel fırınlandı. Lezzetli. Yanında da ayrıca salata ve yoğurt ile birlikte servis edildi. Bu lezzeti tatmalısınız. Hırsız kebabının öyküsü de ilginçtir. Eskiden hırsızlar tarafından çalınan davar hayvanlarının ovada farklı yöntemlerle pişirilmesi sonucu alınan bir isimdir. Yani, hırsızlar tarafından çalınarak pişirilen kebaba verilen isim.


Hırsız kebabı nasıl yapılırdı?

Önceleri, hırsızlar tarafından çalınan hayvanlar bazı bölgelerde bazlandıktan sonra hırsızların omuza atılarak hem yürünür hem de derisi yüzülürdü. Ondan sonra derisi soyulan hayvanın eti parçalara ayrılıp tuzlandıktan sonra soyulan derinin içerisine konulurdu. Bu arada da ohdo olarak bilinen bağlamaya açılan çukur içerisine yakılan ateş sonrası deri içerisindeki parça etler pişirilmeye bırakılırdı. Fırın biçiminde açılan çukurun da ağzı ohdodan alınan taşlarla örülür ve iyice çamur ile sıvandıktan sonra yaklaşık iki, iki buçuk saat pişirilmeye bırakılırdı.

Pişen etler daha sonra hırsızlar tarafından yenirdi. Tabii eskilerde olan fakirlik nedeni ile bu hırsızlıklar da bazen ihtiyaç olarak yapılırdı. Pişen etler hemen alınmaz ihtiyaç duyulduğu zamanlarda az az alınırdı. Hırsızlar tarafından pişirilen etleri herhangi bir yabancı görmüş olması halinde kebaplar hırsızlık olduğu anlaşılmasın diye hemen yenmezdi. Parçalar alınır ve sanki eve gidecek havası verilirdi. Hatta İngiliz döneminde hırsızların yakalanması için de İngiliz Sömürge yönetimi tarafından hırsızlar polis yapılırdı. Hatta katiller bile. Bu yöntemlerle yapılan hırszılıkları veya olası bir hırsızlığı da önlemek için etkili bir yöntem uygulanırdı. Fırın kebabının bu öyküsü şimdilerde yok. Şu anda yaşanan yalnızca nefis lezzetidir. Ve bu lezzeti de sunan mekanlardan biri Güzoğlu restauranttır. Mekanın küçük avlusunda bulunan küp ve fırın bu Lezzetleri sunan araçlar. Kıbrıs mutfağı spesiyali Hırsız kebabı yaygın olarak bilinse de tatmayı ihmal etmeyin. Buradaki fiyatlar da çok yüksek değildir. Hem restaurantta servis verilir, hem de paket olarak.

MÖNÜ
KİŞİ BAŞINA
SET MÖNÜ
SALATA
YOĞURT
HIRSIZ KEBABI
MEYVE
KAHVE
ÜCRET: 25.00 TL
MUTFAK: KIBRIS

İÇECEKLER
KOLA: 2.00 TL
BİRA: 5.00 TL
RAKI ŞİŞE 70cl: 35.00 TL
RAKI ŞİŞE 35 cl: 15.00 YTL
RAKI BARDAK: 5.00 TL

TEL: 228 51 35
ADRES: ŞHT. MEHMET ERDEM SOK. NO. 5 LEFKOŞA
KAPASİTE:
İÇ ALAN: 80
DIŞ ALAN: 100
SERVİS SAATLERİ: 10.00-21.00
KAPALI GÜNLER: PAZAR

Bu haber toplam 3427 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 98. Sayısı

Adres Kıbrıs 98. Sayısı