1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Anastasiadis’e yemekle ilgili “dolaylı cevap”
Anastasiadis’e yemekle ilgili “dolaylı cevap”

Anastasiadis’e yemekle ilgili “dolaylı cevap”

Politis “Güvenlik Konseyi Yemekten Önce Bilgilendirilecek... Downer 27 Mayıs’ta Geliyor... Başkan Anastasiadis’le Yemekten Önce Görüşecek”

A+A-

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’ın Güvenlik Konseyi’ni, 30 Mayıs’ta yapılacak liderler yemeğinden çıkması muhtemel sonuçlarla zenginleştirmeden bilgilendireceği bildirildi.

Liderler yemeğinin niteliğiyle ilgili şahsi taahhüt vermesi talebine BM Genel Sekreteri’nden halen yanıt almayan Güney Kıbrıs'ın bunu; yemeğin tamamen sosyal nitelikli olacağının dolaylı teyidi olarak algıladığı haber verildi.
Politis “Güvenlik Konseyi Yemekten Önce Bilgilendirilecek... Downer 27 Mayıs’ta Geliyor... Başkan Anastasiadis’le Yemekten Önce Görüşecek” başlıklı haberinde Kıbrıs Rum hükümet kaynaklarının, yemeğin sosyal niteliğinin dolaylı yoldan teyit edildiği algısına karşın 30 Mayıs’taki yemekte Kıbrıs sorununun –en azından Downer tarafından- ileri götürülmesiyle ilgili görüşme yapılmasının kaçınılmaz olduğunu yazdı.

Downer  adaya 27 Mayıs’ta geliyor

Edindiği bilgilere dayanarak Downer’ın Ada’ya 27 Mayıs’ta gelmesinin ve liderler yemeği öncesinde Güney Kıbrıs Başkanı ile görüşmek üzere direkt Köşke çıkmasının beklendiğine işaret eden gazeteye göre Downer’ın yemekten önce Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile de ayrı bir görüşme yapması bekleniyor. Downer’ın Güvenlik Konseyi’ni, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim’ın konutunda gerçekleşecek akşam yemeğinden önce -aynı gün- bilgilendireceğini yazan gazete özetle şöyle devam etti:

Ban’dan hala cevap gelmedi

“Ancak aynı zamanda Başkan Anastasiadis, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’dan (mektupla) talep ettiği derhal ve resmi olarak, yemeğin tamamen sosyal nitelikli olacağı teyidini henüz almadı. Cevap mektubu ne köşke ne de Dışişleri Bakanlığına ulaşmadı. Hükümet çevreleri, akşam yemeğinin Nikos Anastasiadis ‘kışkırtılmadan’ yapılacağına dair gayrı resmî mesaj ve işaretler verildiğini söylüyorlar.”
Gazete Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu’nun dün düzenlediği basın toplantısında, liderler yemeğiyle ve Downer’ın taraflara verdiği 2008-2012 görüş birlikleri-görüş ayrılıkları belgesiyle ilgili söylediklerini okurlarına aktardı.

Çelebis “Hristofyas asla kimseye önerilerini geri çekme taahhüdü vermedi”

Gazete “Çelebis’ten Önerilerin Geri Çekilmesi Konusunda Cevap... ‘Öyle Değil Sayın Karoyan’” başlığıyla yansıttığı haberinde ise Anastasiadis hükümetinin ortağı DİKO Başkanı Marios Karoyan’ın Kıbrıs Güney Kıbrıseski Başkanı Dimitris Hristofyas’ın kendisinin (Karoyan) talebine uyarak Downer’a, müzakere masasına koyduğu “cesur sunumları” geri çekme sözü verdiğini söylediğini yazdı.
Habere göre Karoyan “Eski Başkan bu meseleyi Eroğlu ile görüşmesinde de gündeme getirdi ve Türkler kurnaz bir şekilde, meseleyi Eylül 2011’de görüşmeye hazır olduklarını söylediler. O zaman eski başkan bana (önerilerini) geri çekeceğine dair taahhüt imzalamaya hazır olduğunu ancak bunu, hemen değil ama eylülde yapacağını iletti” dedi.
Bundan sonra DİKO’nun Hristofyas hükümetindeki ortaklığından ayrıldığını hatırlatan gazete Hristofyas’ın müzakere grubu üyesi Tumazos Çelebis’in dün öğleden sonra basın toplantısı düzenleyerek Hristoafyas’ın, önerilerini geri çekeceği taahhüdü asla vermediğini söyledi.
Çelebis Hristofyas’ın müzakerelerin açık ve sürekli bir prosedür olduğunu, dolayısıyla; bütün olguları birlikte değerlendirdikten sonra, öyle değerlendirir ve karar verirse, önerileri zenginleştirme, içeriğini veya önerinin kendisini değiştirme seçeneği olduğunu defalarca söylediğini belirtti.
Downer belgesinde Kıbrıs Rum tarafının; Eroğlu çapraz oyu reddettiği sürece Kıbrıs Rum tarafı Başkan’ın daimi olarak Kıbrıs Rum, Başkan Yardımcısı’nın da Kıbrıslı Türk olacağı tezinin yer almasının tesadüf olmadığına dikkat çeken Çelebis “Bunları geri çekmemizi mi istiyorlar?” diye sordu.

“Müzakerelerdeki kazanımların korunması gerek yoksa...”

Müzakerelerdeki kazanımların korunması gerektiğine de vurgu yapan Çelebis “aksi halde Eroğlu’nu içinde bulunduğu zor durumdan çıkarırız” uyarısında bulundu, “Başkan Anastasiadis’i bağlayan hiçbir şey yok. Talat’la varılan ancak Eroğlu tarafından reddedilen görüş birliklerini tamamen veya kısmen reddedebilir” diye ekledi.
Fileleftheros Karoyan ile Çelebis arasındaki tartışmayı okurlarına “’Asla Kimseye Geri Çekme Sözü Verilmedi’... Tumazos Çelebis Hristofyas Konusunda Marios Karoyan’a Cevap Verdi” başlığıyla aktardı.
(tak)

Bu haber toplam 1474 defa okunmuştur