1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Erçin: “Geç kalınmış büyük adım”
Erçin: “Geç kalınmış büyük adım”

Erçin: “Geç kalınmış büyük adım”

AB Koordinasyon Merkezi çalıştı, ‘Ceza Yasası’nda önemli adımlar atıldı…

A+A-

AB Koordinasyon Merkezi’nin, Hukuk Dairesi, Polis, Sosyal Yardım Dairesi, Cumhurbaşkanlığı, Sağlık Bakanlığı’nın yanı sıra, İnsan Hakları Vakfı, DAÜ Psikolojik Danışmalık Merkezi gibi birçok sivil toplum örgütü ve üniversitelerle de birlikte çalışarak hazırladığı Ceza Değişiklik Yasa Tasarısı, ‘ciddi düzenlemeler’ içeriyor…

Koordinasyon Merkezi Başkanı Erhan Erçin ‘geç kalınmış’ çalışmanın ‘Devrim nitelinde değişiklikler’ içerdiğini ifade ederken, yasa önerisinin ülkedeki ‘Uluslar arası uygulamalara ters uygulamalar’a da, AB normları ve uluslar arası standartlarda düzenlemeler getirdiğini belirtti.

Meltem SONAY


Ceza (Değişiklik) Yasa Tasarısı hazırlandı, Cumhuriyet Meclisi’ne sevk edildi.
Yasanın hazırlanmasından bir yıla yakın süre ciddi emek ve mesai harcayan Avrupa Birliği (AB) Koordinasyon Merkezi, Yasa Taslağı’nın Meclis’e sunulmasından büyük memnuniyet duyuyor.
AB Koordinasyon Merkezi olarak ülkedeki yasal ve idari yapıların çağdaş seviyelere çekilmesi için AB normları ve uluslar arası standartları prensip kabul ederek gerekli düzenlemeleri formüle ettiklerini hatırlatan Koordinasyon Merkezi Başkanı Erhan Erçin, Ceza Yasası’nda da ‘İnsan hakkı ihlali’ kabul edilen bazı unsurların ele alınarak iyileştirilmesini hedef aldıklarına işaret etti.
Ceza Yasası’ndaki değişikliğin çok önemli bir atılım olduğuna vurgu yapan Koordinasyon Merkezi Başkanı Erhan Erçin, geç kalınmış bir düzenlemenin yapılmasından duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

“Sivil Toplum Örgütü ve Üniversitelerle birlikte…”
Hukuk Dairesi, Polis, Sosyal Yardım Dairesi, Cumhurbaşkanlığı, Sağlık Bakanlığı’nın yanı sıra, İnsan Hakları Vakfı, DAÜ Psikolojik Danışmalık Merkezi gibi birçok sivil toplum örgütü ve üniversitelerle de birlikte çalıştıklarını belirten Erçin, özellikle Hukuk Dairesi’nin çalışmalara büyük katkı sağladığına vurgu yaptı.

“Uluslar arası uygulamalara ters uygulamalar var”
Yasanın hazırlanmasında AB’den hukukçu ve uzmanların yanı sıra, elçilik vasıtası ile ABD’den de teknik destek sağlandığını kaydeden Erhan Erçin, yasadaki değişikliklerin çok uzun yıllar önce yapılması gerektiğinin de altını çizdi.
Cinsiyet eşitliği açısından Türkiye’de birçok konunun çok uzun yıllar önce suç olmaktan çıktığını anımsatan Erçin, “Kuzey Kıbrıs’ta uluslar arası uygulamalar ters uygulamalar var” şeklinde konuştu.

“Bakanlar Kurulu önerdiğimiz şekliyle Meclis’e gönderdi”
Bakanlar Kurulu’nun yasa tasarısını tamamen önerdikleri şekli ile onaylayarak Meclis’e sunmasından duyduğu memnuniyeti de belirten Erhan Erçin, yasa önerisinin çok demokratik ve katılımcı bir yapıyla hazırlandığına vurgu yaptı.
Yasa Tasarı’nın komite görüşmeleri aşamasında da aynı yapının devam edeceği temennisini belirten Erçin, önerge yasallaşana kadar bir takım değişiklikler yapılmasının da mümkün olduğuna işaret etti.

Yasa ne içeriyor?..
Cinsiyet eşitliğinin olmadığı yasamızda bu yönde değişikliğin yanı sıra, Türkiye’de 1858’den bu yana suç kabul edilmeyen ‘Doğaya aykırı cinsi münasabet’ de kalkıyor.

Çocuk istismarı tanımlandı, cezalar ağırlaştırıldı…
Erçin’in ‘İnsani olarak eksik düzenlemeler’ olarak dikkat çektiği ve özellikle de ‘Çocuk İstismarı’na yönelik ciddi düzenleme ve cezalar yasada yer buldu.
Mevcut yasada çocuk istismarının öngörülmediğine işaret eden Erçin, yasa tasarısında öncelikle ‘çocuk’ tanımının yaş araklıkları ile yapıldığını ve istismarın ne olduğunu yasaya derç edildiğini ifade etti.
Çocuk istismarı suçlarının, istismarı önleyecek şekilde ağırlaştırıldığına da işaret eden Erçin, yasanın ilgili maddeleri düzenlenirken tamamen AB ve çağdaş normların dikkate alındığını belirtti. Erçin, düzenlemelerde AB Müktesebatı, AB İnsan Hakları Sözleşmesi ve İçtihat Kararları’nın referans alındığını da kaydetti.

İnsan ticareti ve kaçakçılığına hapislik!
İnsan ticareti ve kaçakçılığının ciddi suçlar arasında girmesine karşın mevcut yasada suç olarak tanımlanmadığına işaret eden Erçin, değişiklik yasanın net olarak uluslar arası uygulamalarla örtüşecek düzenlemeler içerdiğine işaret etti.
İnsan ticareti ve kaçakçılığı konusunda Kuzey ve Güzey Kıbrıs yetkililerinin işbirliği yapması gerektiği düşüncesini belirten Erçin, ada ülkelerinde insan ticareti ve kaçakçılığının ciddi bir sorun olduğuna işaret etti.
Erçin, Yasa önerisindeki düzenlemenin ‘caydırıcı’ olacağı düşüncesini de belirtti.
Yasa çalışmasında hedefin insan hakları ihlallerini ortadan kaldırmak olduğunu hatırlatan Erçin, yasa önerisinin yasallaşmasının ardından ‘Gece Kulüpleri’yle ilgili tedbir de düzenlemelerinde getirilmesi gerektiğini ifade etti.

‘Cinsel tercihe yönelik nefret suçu’
Eşcinselliği ‘suç’ olmaktan çıkaran yasa tasarısında, eşcinsellere saygı gösterilmesini sağlamaya dönük düzenlemeler olduğuna işaret eden Erçin, ‘Cinsel Tercihe Yönelik Nefret Suçu’nun mahkumiyet durumunda 3 yıla kadar hapislik cezası ile cezalandırılacağına işaret etti.

Cenk MUTLUYAKALI, FEMA aktivisti Doğuş Derya ile konuştu / RÖPORTAJ İÇİN TIKLAYIN

Bu haber toplam 2455 defa okunmuştur