1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘22 Ocak’ olaylarının ardından… ‘Kara günün’ yıldönümü
‘22 Ocak’ olaylarının ardından…  ‘Kara günün’ yıldönümü

‘22 Ocak’ olaylarının ardından… ‘Kara günün’ yıldönümü

Afrika Gazetesi önünde 22 Ocak 2018 tarihinde yaşanan ve demokrasi tarihimize leke olarak geçen olayların üzerinden 1 yıl geçti.

A+A-

Ayşe GÜLER

Afrika Gazetesi önünde 22 Ocak 2018 tarihinde yaşanan ve tarihe ‘kara bir gün’ olarak geçen olayların üzerinden 1 yıl geçti.
“Türkiye’den hedef gösterilmesi” iddialarıyla gündeme gelen ve bir gazeteye, polis gözetiminde şiddet gösterisine dönüşen olayların ilk yıldönümü nedeniyle bugün saat 13.00’te Afrika Gazetesi’nde toplanılacak, ‘o gün’ anılacak. 
YENİDÜZEN’e konuşan Afrika Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Şener Levent, bugün saat 13.00’de gazetede toplanarak, ‘o günü’ anacaklarını söyledi.
Levent, aradan bir yıl geçmesine rağmen olaylarla ilgili aranan 9 kişinin halen bulunamadığını belirterek, “Bu kişilerin yakalanacaklarını da zannetmiyorum” dedi.
Polis, söz konusu kişilerin “eşkallerinin belirlenemediğini” belirtti.
 

AFRİKA GAZETESİ’NDE TOPLANILACAK… Toplumda infiale neden olan, kamuoyunda ise büyük yankı uyandıran olayların ilk yıldönümü nedeniyle bugün saat 13.00’te Afrika Gazetesi’nde toplanılacak.

 

Afrika Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Şener Levent:
“Manşete kimse sahip çıkmadı”

Afrika Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Şener Levent, bugün saat 13.00’de gazetede toplanarak, ‘o günü’ anacaklarını söyledi.
Levent, aradan bir yıl geçmesine rağmen olaylarla ilgili aranan 9 kişinin halen bulunamadığını belirterek, “Bu kişilerin yakalanacaklarını da zannetmiyorum” dedi.
22 Ocak olaylarının ardından gazetede yayımlanan TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fotomontajı ile ilgili ceza davası dosyalandığını belirten Levent, kendisinin iki köşe yazısına yönelik de yargı süreci başlatıldığını ifade etti.
Levent, ‘linç edilmelerinin’ toplumda partiler ve örgütler tarafından kınandığını ancak o gün gazete manşetine hiçbir kesimin sahip çıkmadığını dile getirdi.
Olayların nasıl başladığına yönelik de bilgi veren Levent, “Doğrudan bizi linç etmeye gelmişlerdi. Yaşananlar, Sivas Mandımak provasıydı. İlk taş, gazetemizin camlarına atıldığı vakit, polisin müdahale edeceğini zannettim” şeklinde konuştu.
Levent, korku dolu anları şu cümlelerle özetledi: “Polis hiç müdahalede bulunmadı. Sadece seyretti ve taşlar yağmur gibi yapmaya başladı. Gazetenin içi tam bir hurdaya döndü. İçeriye girmek için kapıyı da zorladıklarını gördüğümüz zaman, gazetedeki arkadaşlar menzil yaptılar. 20 kişiydik, kapının arkasında koltukları, masaları yığdılar. Buna rağmen pencereden gazeteye girenler oldu.”

 


Neler yaşanmıştı?

 

Taşlı, sopalı eylem… 6 tutuklu

22 Ocak tarihinde, Afrika Gazetesi’nin Türkiye'nin Kuzey Suriye'deki Afrin’e yönelik başlattığı operasyona ilişkin “Türkiye’den bir işgal harekatı daha” manşetini protesto etmek isteyen kalabalık bir grup, gazete önünde toplanmış, taşlı sopalı eylem yapmış, başkenti savaş alanına çevirmişti.

 TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir kongrede yaptığı konuşmasında Afrika gazetesini hedef göstererek, Kıbrıs'a da mesaj vermesi ardından Afrika Gazetesi önüne yürüyen topluluk, gazeteyi protesto etmişti.

Eylem boyunca engellenemeyen bazı öfkeli şahıslardan 3'ü gazete önündeki bayrak direğine tırmanarak binaya çıkıp ‘AVRUPA’ yazlı tabelayı sökerken, 2 eylemci binanın camlarını kırıp binaya bayrak astı, tekbir getirdi. Binaya yumurta, taş, sopa ve buz savuran eylemcilere polis müdahale etmekte zorlanırken, Meclis arkasında bekleyen Çevik Kuvvet Ekibi’nin olay yerine geç gönderildiği dikkat çekmişti.

Bu arada eylem yerine gelen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın protesto edildiği görülmüş, Cumhurbaşkanı yuhalanmış, kimi şahıslar Akıncı'ya da saldırmıştı.

Meclis damına çıkılmıştı…

Öfkeli kalabalık eylemini Meclis önüne taşımış, zaman zaman taşkınlık yaparak Meclis’e girmek istemişti.
2 eylemci de Meclis’in damına çıkarak bayrak açmış, tekbir getirmişti.
Meclis önündeki eyleme gelen Paşaköy Belediye Başkanı Habil Tülücü,  Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip, Büyükkonuk Belediye Başkanı Ahmet Sennaroğlu ve belediye çalışanlarının bir kısmı da eylemde yer almıştı.

2 kişi hakkında dava okundu, serbest kaldı, elçiye teşekkür etti…

Afrika Gazetesi’nde yaşanan şiddet olaylarından bir gün sonra,  polis 2 kişiye dava okuyup serbest bırakmıştı.
Bu kişilerin isimlerinin Ahmet Türkmen ile Ümit Taş olduğu öğrenilmiş, her iki isim resmen polis tarafından açıklanmamıştı.
Polisin dava okuduğu her iki isim serbest bırakıldıkları arkadaşları tarafından sosyal medya hesapları üzerinden duyurulmuştu.
Ayrıca AK Parti Kıbrıs Gençlik Kolları da Ahmet Türkmen ve Ümit Taş ile bir araya gelerek fotoğraf çektirmiş, Lefkoşa TC Elçisi Derya Kanbay’a, AK Parti KKTC Temsilcisi Mehmet Demirci’ye de teşekkür edilmişti.

6 zanlı, 1 ay cezaevine gönderilmişti…

22 Ocak utanç gününün ardından tutuklanan Ümit Taş, Ahmet Türkmen, Bayram Ak, Mehmet İpek, Oktay Güney ve Abdülhadi Doğan 30 Ocak’ta mahkemeye çıkarılmıştı.
Mahkemede mesele ile ilgili olarak tahkikatı yürüten polis memuru Ömer Karadağlı olayla ilgili henüz tespit edilemeyen 9 kişinin daha arandığını mahkemeye aktarmıştı.
Kıdemli Yargıç Tacan Reynar zanlıların işlemiş oldukları suçların çok ciddi olduğunu ve “müebbet hapis cezası ön gördüğünü” belirtmişti.
6 zanlı aleyhinde ayaklanma, kanunsuz topluluk, kasti hasar, mülke tecavüz” suçlarından dava getirilen zanlılar teminat” talebine rağmen Kıdemli Yargıç Tacan Reynar zanlıların 1 ayı geçmeyen bir süre hükümsüz tutuklu olarak cezaevinde beklemelerine emir vermişti.

Jet yargılama…

Merkezi Cezaevi’ne gönderiler 6 kişi ile ilgili ‘jet yargılama’ yapılmıştı.
5 Şubat’ta mahkemeye çıkarılan zanlılar aleyhine getirilen “ayaklanma, kanunsuz topluluk, kasti hasar, mülke tecavüz” suçları ile ilgili ilk tahkikat duruşması maksadı ile Lefkoşa’da mahkeme huzuruna çıkarılmıştı.
Zanlıların “ayaklanma, kanunsuz topluluk, kasti hasar, mülke tecavüz davalarından yargılanmak üzere 6 Şubat tarihinde Lefkoşa Kaza Mahkemesi önünde olunması kararlaştırılmıştı.

Tümüne hapis cezası…

Gazetenin balkonuna tırmanarak camlarını kıran, binaya taşlar ve sopalar atarak ayaklanan sanıklardan Abdülhadi Doğan 4 ay, Oktay Güney 2 ay, Mehmet İpek 6 ay, Bayram Ak 3 ay, Ahmet Türkmen 6 ay, Ümit Taş 3 ay hapis cezası almıştı.

Tahliye oldular…

Merkezi Cezaevi’ne gönderilen 6 sanık, Mayıs ayında tahliye olmuştu.
İki ay hapis cezası alan Oktay Güney cezasını çekip tahliye olurken, 3 ile 6 ay arasında hapis cezası alan Ahmet Türkmen, Mehmet İpek, Abdülhadi Doğan, Bayram Ak ve Ümit Taş Şartlı Tahliye Kurulu’nun kararı ile serbest kalmıştı.

 

a1-047.jpg

“Meclis önündeki eyleme gelen Paşaköy Belediye Başkanı Habil Tülücü,  Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip, Büyükkonuk Belediye Başkanı Ahmet Sennaroğlu ve belediye çalışanlarının bir kısmı da eylemde yer almıştı.”

a2-042.jpg

Eylem boyunca bazı şahıslar gazete önündeki bayrak direğine tırmanarak binaya çıkıp ‘AVRUPA’ yazlı tabelayı sökmüş, 2 eylemci de binanın camlarını kırıp binaya bayrak tekbir getirmişti.

a3-023.jpg

Merkezi Cezaevi’ne gönderilen 6 sanık, Mayıs ayında Şartlı Tahliye Kurulu’nun kararı ile serbest kalmıştı.

a4-015.jpg

Yaşanan olaylar toplumun geniş kesimlerince tepki çekmiş ve kabullenilmemişti.

Bu haber toplam 4796 defa okunmuştur
İlgili Haberler