1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. 20 gram’la başlayan üretim 400 kiloya ulaştı
20 gram’la başlayan üretim 400 kiloya ulaştı

20 gram’la başlayan üretim 400 kiloya ulaştı

Zekai Bey Tohum Merkezi 20 gr tohumdan başlayarak 400-500 kg tohuma ulaştı. Yaklaşık 40-45 çeşit GDO’suz tohum üretildi. Ve bu yıl da ilk lasan denemesine geçildi.

A+A-

Zekai Altan

Bu ülkede yakılan bir meşale. Bir ilk. Galatya yani Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli vizyonu ile atılan bir adım. Ertan Kılıçel‘in de emeği ile yürütülen bir proje. Zeka Bey Tohum Merkezi. 3 yıldan beridir hizmet veriyor. Yavaş yavaş öğrenci ve yetişkin grupların uğrak yeri. Farkındalık yaratılmaya çalışılıyor. Zekai Bey Tohum Merkezi 20 gr tohumdan başlayarak 400-500 kg tohuma ulaştı. Yaklaşık 40-45 çeşit GDO’suz tohum üretildi. Ve bu yıl da ilk lasan denemesine geçildi. Hipritli tohum ile mücadele etmek kolay değil. GDO’su ile oynanan tohumlardan bahsediyoruz. Kışın yediğiniz domatesin, hıyarın ne kadar tadı var veya kokusunu ne kadar alabiliyorsunuz. Fiyatı da çabası. Amaç bu. Kokusu olan tadı olan domatesi mevsiminde tüketmek. Sağlıklı beslenme için vazgeçilmez bir ilke, bir yaşam biçimi olmalı. Zeka Bey Tohum Merkezi işte bu anlayışı felsefeyi ve yaşam biçiminin farkındalığını yaratmaya çalışıyor. Tohum Merkezi bir yaşam felsefesi olarak devam ediyor.  Ve yakında organik olarak üretilecek sebzelerin de ön hazırlıkları tamamlanmak üzere. Yalnızca GDO’suz tohumdan ürün değil, aynı zamanda organik olarak da üretilecek.

ZEKA BEY TOHUM MERKEZİNDE BİR GÜN

Zeka Bey Tohum Merkezi‘nde gün boyu ciddi bir emek veren Belediye personeli Ertan Kılıçel sabahtan akşama kadar tüm gününü, hatta hayatını burada geçiriyor. Büyük bir özveri ile. Burada 20 gr’dan 400-500 kilo tohum üretimine kadar önemli katkılar sağlamıştır. Bir tohumdan üretilen kilolarca sebzeler sofarlarımıza güven veriyor. Sağlıklı beslenmemize de ciddi katkılar sağlamaktadır. Düzenlemiş olduğumuz turlar da yer alıyor. Ziyaret yeri oluyor. Ve farkındalığa katkı sağlıyor. Burada neler üretiliyor. Mevsimine göre sebzeler. Kış mevsiminde marul çeşitleri,  maydanoz, soğan, pakla, patates, pıratsa, golyandro. Yaz mevsiminde de karpuz çeşitlerinden domates, biber, patlıcan ve diğer sebzeler. Tabii bu ürünler çok yakında ana yol üzerinde açılacak olan Yeryüzü Pazarında birçok doğal ürünlerle birlikte satışa çıkarılacak. Şu anda inşaatı ve düzenleme çalışmaları süren Yeryüzü Pazarı birkaç aya kadar hizmete girecek. Ve hayatımızda ilk Yeryüzü Pazarı olacaktır. Mehmetçik Belediyesi‘nin en önemli topluma yönelik ilk projesi olacaktır. Yerel ekonominin kalkınmasında ciddi bir örnek. Mehmetçik Belediyesi‘ne bağlı köylerin ekonomlerinin kendi kendine yerterli olacağı yönünde bir adım. Bu üretimler halkın hizmetine sunulacak.

VE BİR BAHÇE YEMEĞİ

Yaptığım ziyarette Zeka Bey Tohum Merkezini dolaşırken Ertan bey ile birlikte bir de bahçe mönüsü tattık. Doğal bir ortamda. Bahçeden topladığımız paklalar, golyandro, maydanoz ve kuru soğanlar. Kıbrıs zeytini de yanında. Diğer taraftan da tavada yumurta, pastırma, maraho oto ile gavrıldı.Köy hellimi de ayrı bir lezzet olarak... Köy ekmeği vazgeçilmez. Yanında da salata olarak toplanan sebzeler. Tadına doyulmaz bir öğle yemeği. Taze, GDO’suz ve lezzetli bir öğlen yemeği. Yeryüzü Pazarı hizmete açılınca işte bunları tadabileceksiniz. Ertan beyin emeği çok. Gecesini gündüzüne katıyor bu projenin başarıya ulaşması için. Canla başla çalışıyor. Tabii Cemil başkanın vizyonu ile. Bu felsefeyi savunanların sayısı artması halinde bu proje daha da güçlü olur. Bu vizyon işidir. Hade yakında Mehmetçik Belediyesi Zeka Bey Tohum Merkezi‘nin yaktığı meşale ile aydınlatılacak Yeryüzü Pazarı’na...

 

 

Bu haber toplam 2115 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 315 Sayısı

Adres Kıbrıs 315 Sayısı