1 Eylül “Küresel Barış İçin Eylem Günü" dolayısıyla açıklama
Bazı siyasi parti, sivil toplum örgütü ve kuruluş temsilcileri 1 Eylül “Küresel Barış İçin Eylem Günü” nedeniyle ortak açıklama yaptı.
Bazı siyasi parti, sivil toplum örgütü ve kuruluş temsilcileri 1 Eylül “Küresel Barış İçin Eylem Günü” nedeniyle ortak açıklama yaptı.
Lefkoşa’da Ledra Palace Otel karşısında bulunan Dayanışma Evi’nde gerçekleşen basın toplantısında, liderlere politik avantaj elde etme çabalarını bir kenara bırakarak, dış baskılara boyun eğmeden çözüm için kararlılıkla ve iyi niyetle çalışmaya devam etme çağrısında da bulunuldu.
Hazırlanan ortak açıklamayı Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Başkanı Selma Eylem ve PEO Genel Sekreteri Pambis Kritsis okudu.
Eylem, savaşların yol açtığı yıkımların faturasının her zaman her yerde işçilere, emekçilere, ezilenlere çıktığını, bundan dolayı tüm savaşlara karşı çıkarak, dünyanın her yerindeki halklara, barış yanlısı, ilerici güçlere “Küresel Barış için Eylem Gününde” bu dayanışmayı ilettiklerini söyledi.
Uluslararası hukukun, insan haklarının, devletlerin bağımsızlığına ve saygıya dayalı bir barışın dünya çapında hâkim olması için mücadeleyi yükseltmek gerektiğini kaydeden Eylem, Neo-liberal kapitalist düzen ve onun destekçisi emperyalist güçlerin Kıbrıs’ta da etnik ve dini farkları körükleyerek toplumları çatıştırarak, ülkeyi bölerek, kardeşçe ve insanca bir arada yaşama umutlarını yok etmeye uğraştığını savundu.
Ülke bölünmüş olduğu sürece, çalışanların ve halkın kazanımlarının kalıcı ve istikrarlı olmayacağını söyleyen Eylem, bu koşullarda Kıbrıs sorununun çözümü ile birlikte Federal Birleşik Kıbrıs’ın kurulmasının Kıbrıslı işçiler ve emekçiler için öncelikli ve acil bir talep olarak durduğunu belirtti.
Eylem, bugün bir kez daha her iki lideri, karşılıklı suçlama oyunlarını politik avantaj elde etme çabalarını bir kenara bırakarak dış baskılara boyun eğmeden, bütün Kıbrıslıların çıkarlarına hizmet edecek ilkeli bir çözüm için kararlılıkla ve daha fazla karşılıklı iyi niyetle çalışmaya çağırdıklarını kaydetti.
Eylem ayrıca, ırkçı, şövenist ve milliyetçilik adına iki toplumun yakınlaşma ve iletişim sürecini engellemeye çalışan hareketleri şiddetle kınadıklarını da bildirdi.
Kıbrıs sorununun çözümü ve Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi için çalışanların ortak mücadelesinin dünya halklarının küresel barış mücadelesinin bir parçası olduğunu belirten Eylem, “Bu metinle hemfikir olan tüm sendikal, siyasal ve sosyal örgütleri, çözüm ve ülkemizin yeniden birleşmesini sonuç alıcı görüşme sürecinin yeniden başlatılmasını güçlü bir şekilde duyurmak için seslerini bizimle birleştirmeye çağırıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Ortak metinde imzası bulunan kuruluşlar şöyle:
PEO – DEV-İŞ, KTAMS, KTÖS, KTOEÖS, BES, KOOP-SEN, DAÜ-SEN, GÜÇ-SEN, ÇAĞ-SEN, BASIN-SEN, CUMHURİYETÇİ TÜRK PARTİSİ, AKEL, TOPLUMCU DEMOKRASİ PARTİSİ, BİRLEŞİK KIBRIS PARTİSİ, TOPLUMCU KURTULUŞ PARTİSİ YENİ GÜÇLER, YENİ KIBRIS PARTİSİ, QUİR KIBRIS DERNEĞİ, EL-SEN.