1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Yaşasın Tatil
Yaşasın Tatil

Yaşasın Tatil

Çocuğumuzun vaktini planlarken hem onu mutsuz etmememiz, hem de verimli vakit geçirmesini sağlamamız gerekiyor. Çünkü ebeveyn olarak en büyük amacımız çocuğumuzun maddi ve manevi geleceğine yatırım yapmaktır.

A+A-

Psikolog Firuz Doğgün

Okulların kapanmasıyla birlikte, ailelerin kaygısı, çocukların tatil heyecanı başladı. Okul, ailelerin üzerindeki sorumluluğu bir bakıma hafifletir, çünkü ebeveynler çocuklarının vaktinin boşa gitmediğinden ve güvenliğinden emindirler. Tatil başladığında ise bu sorumluluk ailelere geçer. Bu yüzden, çocukların isteklerine rağmen ailelerin planlı olması şart. Unutulmamalı ki, eğitim, çocuğun hayatında her daim var olmalı.

ÇOCUKLAR İÇİN VERİMLİ YAZ TATİLİ ÖNERİLERİ

Yaz tatili başlıklı her makalenin içinde ‘karne’ geçer. Bu yüzden fazla uzatmak istemesem de sergilenecek tutumun yadsınmayacak kadar önemli olduğunu belirtmeliyim. Başarının övülmemesi gerektiği gibi, başarısızlığın da yerilmemesi lazım.  Ancak karne sonuçları çocuğumuzun yaz tatilinin nasıl planlanacağını şekillendirebilir. Şöyle ki; eğlenmeden önce çalışacağı dersin ne olduğunu belirler. ‘’Çocuklara, tatilde ne yapacaksınız?’’ diye sorduğumuzda, hep aynı cevabı alırız; ‘’Erken kalkmayacağım, istediğim kadar televizyon izleyeceğim, istediğim kadar bilgisayar oyunu oynayacağım, istediğim saatte uyuyacağım.’’ Dikkat etmemiz gereken en önemli nokta bu.  Çocuğumuzun vaktini planlarken hem onu mutsuz etmememiz, hem de verimli vakit  geçirmesini  sağlamamız  gerekiyor.  Çünkü ebeveyn olarak en büyük amacımız çocuğumuzun  maddi  ve manevi geleceğine yatırım yapmaktır.  Çocukların tatilde de uyku ve beslenme düzenlerinin fazla değişmemesi gerekir. 8-9 saatten fazla uyumamalı ve güne güçlü bir kahvaltıyla başlamalıdırlar.

NE KADAR ZAMAN DEĞİL NASIL ZAMAN ÖNEMLİ!

Eğer, çalışan bir aileysek yaz okulu bizim için bir avantaj olabilir. Çünkü yaz okullarında zihinsel ve fiziksel aktivitelerin olduğu programlar vardır.  Yaz okulu tercih etmeyenler için, çocukların haftada birkaç gün gidecekleri sportif aktiviteler, dil kursları kendi akranlarıyla da olabilecekleri fırsatlar yaratılabilir.

Yaz tatilleri ailelerin de birlikte vakit geçirecekleri en büyük fırsatlardandır. Ailecek, yapılacak akraba ziyaretleri, tatil organizasyonları, tiyatro, sinema, müze ve sergi gezileri çocuğun ruhsal dünyası için oldukça önemli. Hayatı boyunca ona lazım olacak olan güven duygusu bu ortamlarda yeşermeye başlayacaktır. Sevildiğini burada hissedip; sevmeyi de burada öğrenecektir.

Çocuklarınızla ne kadar değil, nasıl vakit geçirdiğiniz önemli. Bu dar vakitlerde bile çocuğumuza sevgiyi ve vicdanlı olmayı öğretmek geleceğe dair bizim en büyük başarımız olacaktır.

Çocukların karınlarını ve zihinlerini doyurduğumuz kadar ruhlarını da beslemeliyiz.

 -Michael Marshall

 

 

 

Bu haber toplam 3297 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 320 Sayısı

Adres Kıbrıs 320 Sayısı