1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘ViCDAN’ DA KALMADI!
‘ViCDAN’ DA KALMADI!

‘ViCDAN’ DA KALMADI!

İçişleri ve Çalışma Bakanlığı’nın aşırı sıcaklar nedeniyle başlattığı “sıcakta çalışma yasağı”, dün başladı… Ancak kimi işyerinde yasak delindi, işçiler kavurucu sıcakların altında çalışmaya devam etti

A+A-

 

• Çalışma Dairesi’ne bağlı müfettişler, dün yaptığı denetimler sırasında yasağa uymaları ile ilgili işveren ve işçileri uyardı.

• Uyarıların bugün de dikkate alınmaması, çalışmaların sürmesi halinde müfettişler ceza uygulamasına gidecek

Ayşe GÜLER-Feray YALÇUK

Aşırı sıcaklar nedeniyle İçişleri ve Çalışma Bakanlığı’nın saat 12:00 ile 16:00 arasında dışarıda çalışılmasına yönelik aldığı yasak kararı dün başladı. Ancak yasağa ve kavurucu sıcaklara rağmen birçok işyerinde bakanlığın verdiği karar ihlal edildi, çalışmalar durdurulmadı.
Özellikle inşaatlarda çalışan işçiler, hava sıcaklığının 43 dereceye ulaşmasına rağmen dün öğlen saatlerinde inşaatlara kurulan iskelelerin üzerinde saatlerce çalıştı.
İşçilerin birçoğu çalışmalarına ara vermeden, yasak süresince çamur yoğurup su taşımaya devam etti.
Bazı işçiler ise kendisini görüntüleyen basın mensuplarını fark etmelerinin ardından işi durdurdu, ardından işini kaldığı yerden sürdürdü.

Müfettişler, inşaatları denetledi
Yasağın saat 12:00 itibariyle başlamasının ardından ‘Alo 102’ İhbar hattının telefonları susmadı. Çalışma Dairesi’ne bağlı müfettişler, ‘ALO 102’  hattına gelen ihbarları değerlendirdi, tüm bölgelerde denetleme yaptı.
Yasağın yürürlüğe girmesine rağmen çalışmaların aralıksız devam ettiği inşaatlar, tek tek müfettişler tarafından incelendi.
İşveren ve işçiler çalışmaları tarafından durdurmaları konusunda müfettişler tarafından uyarıldı.
Yasağa bugün de uyulmaması halinde işyerlerine ceza yazılacak.

Gergin anlar yaşandı
Öte yandan denetimler sırasında gergin anlar da yaşandı.
Yasağın başlamasıyla birlikte inceleme yapan müfettişler ve çalışanlar arasında sinirler gerildi.
Bazı işçiler, denetim sırasında çalışmadığını, araç içerisinde inşaat alanının önünde oturduğunu iddia etti, bazıları ise denetimleri görüntüleyen YENİDÜZEN muhabirlerine sözlü saldırıda bulundu.

İşverenlerin bazıları detaylı açıklama yapılmasını istedi
Denetimler sırasında YENİDÜZEN’e konuşan bazı işverenler ise bakanlık tarafından açıklanan yasağın aydınlatıcı olmadığını, detaylı bilgi içermediğini savundu.
İşverenler, bakanlığın bu konuda daha geniş çaplı açıklama yapmasını istedi.

Yasak, Cumartesi gününe kadar sürecek
Bakanlığın, dışarıda çalışan işçileri mağdur etmemek adına aldığı yasak kararı 8 Ağustos Cumartesi (bugün de dahil) gününe kadar sürecek.
Yasağa uymayan kurumlara 1 asgari ücret kadar para cezası kesilecek.

Bu haber toplam 2820 defa okunmuştur