1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Tahminlerin ötesinde bir yıpranma var"
“Tahminlerin ötesinde bir yıpranma var

“Tahminlerin ötesinde bir yıpranma var"

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Menteş Gündüz, dün Girne Antik Limanı’nda incelemelerde bulundu.

A+A-

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Menteş Gündüz, basına yaptığı açıklamada, ziyareti Girne Antik Limanı’nı nasıl tekrar hayata geçirileceğini belirleme amacıyla gerçekleştirdiğini ifade ederek, bu kapsamda başlatılacak çalışmaların iyi bir organizasyonla yapılabileceğini kaydetti.

İnceleme denizden başladı
İncelemeye kendisinin Kılavuz Kaptan olması nedeniyle Girne Başkılavuzluk ve Liman Başkanlığı’na ait ’20 Temmuz’ pilot römorkörü ile denizden başladığını belirten Gündüz, yaptığı incelemede mendireğin iyi durumda olmadığını tespit ettiğini vurguladı.

“Tamiri ciddiye alınması, seri ve hızlı hareket edilmesi gerekli”
Gündüz, şöyle konuştu: “Tarihi mendirekte tahminlerin ötesinde bir yıpranma var. Ana girişteki mendirek önümüzdeki kışı atlatır mı, belli değil! Bu bakımdan ciddiye alınması, seri ve hızlı hareket edilmesi gerekir. Bunun yanında liman içerisinde kokuya neden olan kuzey mendireği güneye bağlayan sirkülasyon boruları var. Büyük bir ihtimalle tıkalı ve kokuya bu neden oluyor. Bununla ilgili de çalışma yapılacak ancak Girne Antik Limanı’nın tamiri için ayrılan 500 bin Dolar tutarındaki kaynağın sadece mendireğin üst tamirine yeteceğini söyleyebilirim. Çünkü mendirek tamiri için ciddi anlamda taş takviyesi yapılması gerektiğine inanıyorum.” Başbakan Yardımcısı Gündüz, çalışmanın iyi organize edilerek limana taşınacak taşların güzergahının iyi belirlenmesi ve kent içi trafiğini aksatmaması gerektiğini kaydetti.

“Tamir etmezsek tarihe, kültüre sahip çıkmayan insanlar olarak geçebiliriz”
Gündüz, mendireğe sahip çıkılıp tamir edilmediği takdirde yarın çok daha fazla harcama ve bunun yanında tarihe ‘kültüre sahip çıkmayan insanlar’ olarak geçebileceklerine işaret ederek, bu kapsamda konuya büyük önem verdiğimi kaydetti. Çalışmalar kapsamında yat ve restoranların dizayn edileceğini, bunun yanında görsel kirlilik yaratan bazı uygulamalara son verileceğini belirten Gündüz, bu kapsamda Bakanlık Danışmanı Hüda Hüdaverdi’nin esnaf ve yatçılarla görüşme başlattığını söyledi.
Gündüz, çalışmaları dünya kültür varlıkları koruma ve kontrol altına alma ilkesinden hareketle yürüttükleri ve misyonlarının bu olduğunu vurguladı. Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Menteş Gündüz, antik limandaki esnaf ve yatçılarla yapacağı görüşmenin ardından ilgili paydaşlarla bir araya gelerek yapılacak çalışmaya son şeklini vereceklerini sözlerine ekledi.
İncelemede Başbakan Yardımcısı Gündüz’e, Bakanlık Danışmanı Hüda Hüdaverdi, Özel Kalem Müdürü Çelebi Ilık ile bakanlık yetkilileri eşlik etti.

TAK

Bu haber toplam 1356 defa okunmuştur