1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Sıcakta çalıştırana CEZA YAĞDI
Sıcakta çalıştırana CEZA YAĞDI

Sıcakta çalıştırana CEZA YAĞDI

‘Kavurucu sıcaklarda’ çalışanlara ilk gün sadece ‘uyarı’da bulunan Çalışma Bakanlığı müfettişleri, dün ceza kesti… LTB ise, belediye sınırları içerisinde 12:00 -16:00 saatleri arasında işçi çalıştıran bir inşaatı mühürlerdi…

A+A-

Meltem SONAY

İçişleri ve Çalışma Bakanlığı’nın önceki gün başlattığı aşırı sıcaklar nedeniyle öğle saatlerinde dışarıda çalışma yasağına ilk güne göre dün uyan daha çoktu.
Çalışma Dairesi’ne bağlı müfettişlerin önceki gün 12:00-16:00 saatleri arasında çalışma tespit ettiği birçok yerde dün o saatlerde çalışma yoktu, bazı yerlerde ise çalışma dün de durmadı.
İlk gün sadece ‘uyarı’da bulunan Çalışma Bakanlığı müfettişleri, dün ceza kesti.
Bazı yerlerde yasak yine dikkate alınmadı, kavurucu sıcağa rağmen öğle saatlerinde dışarıda çalışmalar devam etti.

Yasak Cumartesi’ne kadar sürecek…
Bakanlığın dışarıda çalışan işçileri mağdur etmemek adına aldığı yasak kararı ‘bu gün de dahil’ 8 Ağustos Cumartesi gününe kadar devam ediyor.
Yasağa uymayan kurumlara 1 asgari ücret kadar para cezası kesilecek.

LTB mühürledi!
Lefkoşa Türk Belediyesi de dün belediye sınırları içerisinde denetim yaptı, 12:00 -16:00 saatleri arasında dışarıda işçi çalıştırılan bir inşaatı mühürledi.
LTB Genel Zabıta Birimi Sorumlusu Bozkurt Önder, Lefkoşa genelinde, belediye sınırları dahilindeki inşaatlarda, Çalışma Bakanlığı’nın yasağı çerçevesinde denetim yaptıklarını, birkaç inşaatta belirlenen saatler arasında çalışma tespit ettiklerini ve bir inşaatı mühürlediklerini belirtti.
O saatlerde çalışmaya teşebbüs eden birkaç inşaattaki çalışmayı uyarı ile durdurduklarını kaydeden Önder, bariz çalışma yapılan inşaatı ise mühürlediklerini ifade etti.
LTB Genel Zabıta Birimi Sorumlusu Bozkurt Önder LTB’nin de denetimlerini Cumartesi gün dahil, yasak sonuna kadar sürdüreceklerini kaydetti.

İnşaata bir gün mühür…
LTB’nin mühürlediği inşaat dün, yasağın bittiği 16:00’dan sonra da çalışamadı. LTB, dün mühürlediği inşaattan mührü bu sabah itibarıyla kaldıracak, belirlenen saatlerde dışarıda çalışma yasağına uyulmaması halinde mühür süresi daha da uzatılacak.

23 yazılı uyarı, 6 kaçak işçi için 2 işverene toplam olarak 50,250 TL idari para cezası

İçişleri ve Çalışma Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, 5 ve 6 Ağustos tarihlerinde Alo 102 ihbar hattına toplam 88 ihbar yapıldığını belirtti. Yapılan açıklama şu şekilde: “Çalışma Dairesi tarafından toplam 121 teftiş yapıldı.  Bu teftişlerde toplam olarak 23 yazılı uyarı yapıldı ve faaliyetleri durduruldu. Bu denetimlerde tespit edilen 6 kaçak işçi için 2 işverene toplam olarak 50,250 TL idari para cezası kesildi.
Sözkonusu yasağa, ilk güne nazaran ikinci günde daha duyarlı davranıldığı ve çalışma yasağına büyük oranda uyulduğu tespit edilmiştir.

Yasağın devam edeceği önümüzdeki 2 günlük sürede de ayni şekilde denetimlere devam edilecektir.
Çalışanların sağlığının korunması amacıyla duyarlılık gösterip ihbar yapan vatandaşlara, Bakanlığımızca alınan çalışma yasağına destek olan Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği ile Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliğine, Yasağın uygulanmasında yardım ve işbirliği yapan tüm belediyelerimize ve yasağa büyük oranda riayet eden işverenlere göstermiş oldukları duyarlılıktan dolayı teşekkür ederiz.”

Bu haber toplam 1672 defa okunmuştur