1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘RUH SAĞLIĞI’ TABLOSU: 4 AYDA 809 ‘YEŞİL REÇETE’
‘RUH SAĞLIĞI’ TABLOSU:  4 AYDA  809 ‘YEŞİL REÇETE’

‘RUH SAĞLIĞI’ TABLOSU: 4 AYDA 809 ‘YEŞİL REÇETE’

Bu yıl 232 bin 52 ‘yeşil reçete’ kapsamında kullanılmak üzere ilaç ithal edildi

A+A-

Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde kontrole tabi ilaçların kullanılması için 2018’in ilk 4 ayında 809 adet ‘yeşil reçete’ yazıldı. Bu rakam Ocak’ta 202, Şubat’ta 191, Mart’ta 180, Nisan’da ise 236 olarak kayıtlara geçti. 2017 yılında ise toplam 2 bin 274 adet ‘yeşil reçete’ yazılmıştı.

Ayşe GÜLER

Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde kontrole tabi ilaçların kullanılması için 2018’in ilk 4 ayında 809 adet ‘yeşil reçete’ yazıldı.

Bu rakam Ocak’ta 202, Şubat’ta 191, Mart’ta 180,  Nisan’da ise 236 olarak kayıtlara geçti.

2017 yılında ise 2.274 adet ‘yeşil reçete’ yazıldı.

Öte yandan İlaç ve Eczacılık Dairesi’nden alınan resmi bilgiye göre; hastanelerdeki sağlık servislerinde kullanılmak üzere bu yıl 232 bin 52 ‘yeşil reçete’ kapsamında kullanılmak üzere ilaç ithal edildi.

Kontrole tabi olan ve ithal edilen 232 bin 52 adet ilaca ‘anti depresan’ ilaçlarının dahil olmadığı belirtildi.

232 BİN 52 ADET ‘YEŞİL REÇETE’ İLAÇ İTHALİ… İlaç ve Eczacılık Dairesi’nden alınan resmi bilgiye göre; hastanelerdeki sağlık servislerinde kullanılmak üzere bu yıl 232 bin 52 ‘yeşil reçete’ kapsamında kullanılmak üzere ilaç ithal edildi. Dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, kronik yorgunluk sendromu tedavisinde reçete edilen ilaç olduğu belirtilen Methylphenidate’den farklı dozajlarda olmak üzere toplamda 97 bin 500 adet ithal edildi. Kontrole tabi olan ve ithal edilen ilaçlara ‘anti depresan’ ilaçlara dahil değil…

 

Madde madde ‘kontrole tabi ilaç’ ithali…

Resmi bilgiye göre; bu yıl için kontrole tabi olarak verilen ve ithal edilen ilaçlarda ilk sırada ‘Methylphenidate’ isimli ilaç yer aldı.

Dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, kronik yorgunluk sendromu tedavisinde sıklıkla reçete edilen ilaç olduğu belirtilen ‘Methylphenidate’ ilacından farklı dozajlarda olmak üzere toplamda 97 bin 500 adet ithal edildi.

2018 yılı için farklı dozajlarda olmak üzere toplamda 45 bin adet, epilepsi rahatsızlığı için kullanılan Clobazam ila Clonazepam Tablet ilaçlar da 30’şar bin adet ithal edildi.

İthal edilen, anti depresan hariç, ‘yeşil reçete’ ile satılan tüm ilaçların dağılımı şöyle: Tramadol Tablet  2000 adet, Alprazolam Tablet 14,960 adet, Lorazepam Tablet 11,592 adet, Clobazam Tablet 30,000 adet, Clonazepam Tablet 30,000 adet, Diazepam Tablet 2 mg 15,000 adet, Diazepam Tablet 5 mg 30,000 adet, Büyüme Hormonu 1000 adet, Methylphenidate HCL 10 mg 9000 adet, Methylphenidate HCL 18 mg 18,000 adet, Methylphenidate HCL 20 mg 15,000 adet, Methylphenidate HCL 27 mg 15,000 adet, Methylphenidate HCL 30 mg 15,000 adet ,Methylphenidate HCL 36 mg 10,500 adet, Methylphenidate HCL 54 mg 15,000 adet.

Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Başhekimi Dr. Abidin Akbirgün, kamuoyunda ruh sağlığının ciddiye alınmadığını vurgulayarak, “Peynir ekmek gibi Xanax kullananlar var. Vatandaşlara ‘kanser’ denildiğinde ürperiyor, ruh sağlığı’ denildiğinde gülümsüyor” şeklinde konuştu.

Uzmanlar eksikliklere dikkat çekti…

Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Abidin Akbirgün, kamuoyunda ruh sağlığının ciddiye alınmadığını vurguladı,  bu duruma karşın ‘hepimiz deli olduk’ şeklinde esprilerin yapıldığını söyledi.

YENİDÜZEN’e konuşan Akbirgün, ‘yeşil reçete’ ile satılan ilaçların bağımlılıklarının da ciddi olduğunu söyledi, “Bir kere bağımlı olduktan sonra bu iş ölüme kadar gider… Tedavi için de neredeyse hastaneye yatış gerekir.” dedi.

Toplumda Xanax’tan ‘leblebi’ gibi bahsedildiğine dikkat çeken Akbirgün, halkın bu konuda bilinçlenmesi gerektiğini vurguladı.

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzman Dr. Ayşe Zeki, “Ruh sağlığı çok da iyi olan bir toplum değiliz” diyerek, bazı şeyleri ciddiye alıp, değiştirmek gerektiğine işaret etti.

Öte yandan Uzman Klinik Psikolog Sinem Ceral ise hem ilk adım müdahalelerinde sıkıntı yaşandığını, hem ‘koruyucu akıl sağlığı’ konusunda eksiklerin bulunduğunu söyledi.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı'nda Prof Dr. Behçet Coşar:“Toplumun ruh sağlığı çok bozuk… Kıbrıs, küçük bir Türkiye olmaya başladı...”

Yeşil reçetelerin kontrolü ve takibi ile ilgili eksiklik yaşanmadığını ancak mevcut sistemin daha hızlı ve efektif yürütülebilmesi adına çalışma yürüttüklerini söyleyen Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Süay Sevinç ise Sağlık Bakanlığı- hekim-serbest eczacı zincirini güçlendirmek hususunda girişimlerinin devam ettiğini aktardı.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı'nda Prof Dr. Behçet Coşar da “toplumun ruh sağlığı çok bozuk. Kıbrıs küçük bir Türkiye olmaya başladı...” dedi.

Coşar,  ‘yeşil reçete’ kullanımının kontrole tabi olduğunu ancak ‘tezgah altı’ satıştan dolayı bu ilaçlara bağımlı olan birçok kişinin bulunduğunu belirtti.

RAKAMLARLA ‘YEŞİL REÇETE’…

  • 2018 yılının ilk 4 ayında toplam 809 ‘yeşil reçete’ yazıldı…
  • Bu rakam; Ocak’ta 202, Şubat’ta 191, Mart’ta 180,  Nisan’da ise 236 olarak kayıtlara geçti.
  • 2017 yılında toplam 2274 ‘yeşil reçete’ yazılmıştı.

 


Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Abidin Akbirgün:

“Peynir ekmek gibi Xanax kullananlar var”

Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Abidin Akbirgün, kamuoyunda ruh sağlığının ciddiye alınmadığını vurguladı,  bu duruma karşın ‘hepimiz deli olduk’ şeklinde esprilerin yapıldığını söyledi.

Akbirgün, vatandaşlara ‘kanser’ denildiğinde ürperdiğini ancak ‘ruh sağlığı’ denildiğinde gülümseyerek yaklaşıldığına dikkat çekti, “Ruh sağlığı bozuk diyorum gülüyorlar. İşin ciddiyetini anlamak gerekiyor” dedi.

“İlk 4 ayda 809 yeşil reçete”

Hastanede yazılan ‘yeşil reçete’ sayısını paylaşan Akbirgün, geçtiğimiz yıllara oran bu rakamın artmadığını ifade etti.

Akbirgün, ilk 4 ayda 809 yeşil reçete yazıldığını ifade ederek, Ocak’ta 202, Şubat’ta 191, Mart’ta 180,  Nisan’da ise 236 yeşil reçete yazıldığını aktardı.

Geçtiğimiz yıl 2.274 ‘yeşil reçete’ yazıldığını ifade eden Akbirgün, aylara yönelik bilgileri şöyle aktardı; 2017 yılında Ocak’ta 177, Şubat’ta 177, Mart’ta 230, Nisan’da 199, Mayıs’ta 205, Haziran’da 209, Temmuz’da 217, Ağustos’ta 206, Eylül’de 198, Ekim’de 98, Kasım’da 183, Aralık’ta 175.

Akbirgün, yeşil reçetelerin genelde ayda bir kez yazıldığını bilgisini de verdi.

“15-20 günde kesilmeli”

Akbirgün, ‘yeşil reçete’ kapsamına giren birçok ilaç olduğunu ifade ederek, bu tür ilaçların 15-20 gün kullanılması gerektiğine değindi.

Söz konusu ilaçların bir süre sonra da kesildiğini ifade eden Akbirgün, “Bu ilaçlar tedavi etmiyor, yalnızca yatıştırıyor” dedi.

“Kontrol altında verilmeli”

 ‘Yeşil reçete’ ile satılan ilaçların, dışarda da çok fazla kullanıldığını gözlemlediğini söyleyen Akbirgün,

kontrole tabi ilaçların ‘yeşil reçete’ olmadan verilmemesi gerektiğini vurguladı.

Akbirgün, “Peynir ekmek gibi Xanax kullananlar var” şeklinde konuşarak, psikiyatristler dışında bu tür ilaçları yazan kişilerin de ciddi sorun teşkil ettiğini ifade etti.

“Bağımlılıkları ciddi… Ölüme kadar gidebilir”

Akbirgün, ‘yeşil reçete’ ile satılan ilaçların bağımlılıklarının da ciddi olduğunu söyleyen Akbirgün, “Bir kere bağımlı olduktan sonra bu iş ölüme kadar gider… Tedavi için de neredeyse hastaneye yatış gerekir.” dedi.

Kontrole tabi ilaç alan ancak ‘uygunsuz’ doz kullanan kişilerin trafikte de tehlike yaratabileceğine değinen Akbirgün, şöyle devam etti: “Hem kendilerine hem de başkalarına zarar verebilirler. Bağımlılığın anlamı şudur; önce yarım Xanax, 1 Xanax yeter ama bağımlılık olduğu için 2-3’e çıkar… Alkol gibi bağımlılık yapar. Alkolde de 1-2 bardaktan çakır keyif olursunuz. Sonra bardak sayısı 4-5’e çıkar. Bu ilaçlar da böyledir. Bağımlılık olduğu için avuç avuç bu tip ilaçları kullanırlar.” şeklinde konuştu.

“Toplum bilinçlenmeli… Aksi halde denetim zor”

Akbirgün, bu konuda takiplerin çok sıkı şekilde yapılması gerektiğine, toplumda Xanax’ın ‘leblebi’ gibi bahsedildiğini ifade etti.

 “Anne baba Xanax kullanıp, çocuğuna veriyorsa… Ya da çok fazla talep varsa halk bilinçlenmelidir. Alkole karşı da böyledir. Alkol içmek sosyalleşmek gibi algılanıyor. Canım sıkıldı, alkol alayım diye düşünülüyor. Bunu kırmak gerekiyor” diyen Akbirgün, “Bu taleple, baskı altında doktoru da kırarsın, her şeyi kırarsın… Bazı hastalarımız geliyor, 10 yıldır Xanax kullanıyorum diyor. Nasıl buluyorsun bu ilacı? Ya doktor yazıyor ya da reçetesiz alıyorlar.” şeklinde konuştu.

Akbirgün, toplum bilinçsiz olduğunda denetimin de oldukça zor olduğuna değindi.

 


Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzman Dr. Ayşe Zeki:

“Ruh sağlığı çok da iyi olan bir toplum değiliz”

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzman Dr. Ayşe Zeki, psikiyatri ile ilgili hastalıkların ‘beyin’ ile ilgili rahatsızlıklar olduğunu, doktor kontrolünde değil, kişilerin kendi başlarına buyruk ilaç kullanımının tehlikeli olduğunu vurguladı.

Dr. Zeki, “Ruh sağlığı çok da iyi olan bir toplum değiliz” diyerek, bu durumun kabullenilerek, bazı şeyleri ciddiye alıp, değiştirmek gerektiğine işaret etti.

Toplumun dayanıklılığını artırmaya yönelik toplantıların yapıldığını söyleyen Zeki, bugün için daha önceden planlanan bir görüşme olduğunu da sözlerine ekledi. 


Uzman Klinik Psikolog Sinem Ceral:

“İlk adım müdahaleleri ve koruyucu akıl sağlığı konusunda sıkıntılar yaşanıyor”

Uzman Klinik Psikolog Sinem Ceral, hem ilk adım müdahalelerinde sıkıntı yaşandığını, hem ‘koruyucu akıl sağlığı’ konusunda eksiklerin bulunduğunu söyledi.

Ceral, bu eksikliklerin yeni ortaya çıkmadığını, uzun süredir konuşulduğunu ifade ederek,  “Bu olaylar, her zaman olmasa da belli aralıklarla karşılaştığımız olaylardır. Kriz anında herkesin etkileniyor, sonrasında normal hayatına geri dönüyor.” dedi.

Konunun tek bir olay bazında ele alınmaması gerektiğine işaret eden Ceral, “Örneğin, belediyeler yas havasında bütün etkinlikleri iptal etmeye çalışıyor. En iyi terapi, çocukların rutin hayatlarına devam etmesidir” dedi.


Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Süay Sevinç:

“Sağlık Bakanlığı- hekim-serbest eczacı zincirini güçlendirme girişimleri sürüyor”

Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Süay Sevinç, yeşil reçetelerin kontrolü ve takibi ile ilgili eksiklik yaşanmadığını ancak mevcut sistemin daha hızlı ve efektif yürütülebilmesi adına Sağlık Bakanlığı ile çalışma yürüttüklerini kaydetti.

Sevinç, merkezi bir ağ çerçevesinde, Sağlık Bakanlığı- hekim-serbest eczacı zincirini güçlendirmek hususunda girişimlerinin devam ettiğini aktardı.

Sağlıkta başlatılan bu dönüşümün destekçisi olduklarını ifade eden Sevinç, bu konudaki görevi büyük bir sorumluluk bilinciyle yerine getireceklerini kaydetti.


 Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı'nda Prof Dr. Behçet Coşar:

“Toplumun ruh sağlığı çok bozuk… Kıbrıs, küçük bir Türkiye olmaya başladı...”

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı'nda Prof Dr. Behçet Coşar, “toplumun ruh sağlığı çok bozuk. Kıbrıs küçük bir Türkiye olmaya başladı...” dedi.

Coşar,  ‘yeşil reçete’ kullanımının kontrole tabi olduğunu ancak ‘tezgah altı’ satıştan dolayı bu ilaçlara bağımlı olan birçok kişinin bulunduğunu belirtti.

Bu tür ilaçların uygun süre ve dozajda kullanılmadıkları takdirde ‘bağımlılık’ yaratma potansiyelinin yüksek olduğunu ifade eden Coşar, “Bunlar, tedavi edici değil, belirtilileri yatıştırıcı ilaçlardır. Bir aydan fazla kullanılmaması gerekiyor. 3-5 ay süreli verenler var ama 1 aydan fazla kullanmamak en doğrusu…” dedi.

Coşar, yeşil reçete kapsamında ‘sıklıkla’ kullanılan ilaçların başında Diazem ve Xanax’ın geldiğini kaydetti.

“Hekimler dikkatli olmalı”

Hekimlerin bu konuda çok dikkatli olması gerektiğine işaret eden Coşar, “Kontrole tabi ilaçları, çok fazla yazan doktorlar var. Onların da denetim altına alınması gerekiyor” dedi.

Coşar, yeşil reçetenin her hekim tarafından yazılmaması gerektiğine değinerek, “Biz ne kadar kontrollü ilaç yazarsak, bağımlılığın oluşma olasılığını o kadar kontrol etmiş oluruz.” şeklinde konuştu.

 

 

yeniduzen-satin-aliniz-477.jpg

 

 

 

Bu haber toplam 28256 defa okunmuştur
Etiketler : ,