
REKABET GÜCÜNÜ YÜKSELTMENİN ÖNEMİ
Yaşadığımız Kıbrıs başta olmak üzere bütün dünya ülkelerini, bütün kurumları derinden etkileyen çağımızın en önemli gerçeği rekabetçi ortam , ayakta kalmak , güçlenmek için gerekli oyun kuralları’na ‘’rekabet’’ denmekte
Yaşadığımız Kıbrıs başta olmak üzere bütün dünya ülkelerini, bütün kurumları derinden etkileyen çağımızın en önemli gerçeği rekabetçi ortam , ayakta kalmak , güçlenmek için gerekli oyun kuralları’na ‘’rekabet’’ denmektedir. Ancak hal böyleyken rekabette hukuki altyapı zorunluluk ve olmazsa olmazdır. Özellikle rekabet gücü yüksek kuruluşların bir piyasada var olması uyulması zorunlu kurallarla doğrudan bir ilkişki içerisindedir. Rekabet gücü ve rekabet hukuku henüz adamızda sonuçları görülebilir durumda değildir inancındayım. Rekabet gücü önemlidir ama buna bağlı olarak hukuka uygun bir rekabet ortamının ve hukuka uygun davranış sergileyen kuruluşların bulunması rekabet güçlerinin artmasını getirecektir. Rekabet mevzuatına uygun bir ekonomik düzen işletmelerimiz için çok önemli kurallar dizisidir ve ulusal rekabet gücümüzün artmasına katkı sağlayacaktır. Ülkemizde bu alanda hizmet vermek adına Rekabet Kurulu oluşturulmuştur.
ÇOK DEĞERLİ BİR İSİM ‘’DR.YENAL SÜREÇ’’
Evet, başında çok değerli bir isim Dr.Yenal Süreç bulunuyor. Değerli ekibiyle çalışmalarını var gücüyle sürdürüyor. Asli görevleri, ülkemizde rekabetçi bir düzenin yapılandırılması , aynı zamanda rekabetin işleyişinin sağlanmasıdır. Kurul bir süreden beridir piyasalardaki rekabet ortamının sağlanması ve rekabet dışı uygulamalarında denetlenebilmesi için gerekli olan tüzükleri hazırlamakla meşguller. Yaşadığımız yüzyıl bize şunu net olarak öğretmiştir ki artık her alanda rekabetin var olduğu gerçeğidir. Bireyler, girişimciler, sektörler ve en başında ülkeler birbirleriyle yarışıyor. Mal ve Hizmetler, teknolojiler, fiyatlar her an yarış halinde. Kısaca beyinler, akıllar yarışıyor. Buna ilaveten siyasi partiler ülke insanına daha iyi hayatlar yaşatma adına samimi, dürüst ve gerçekçi programlar sunmak için yoğun çalışma halinde. Bahsedilen her kurum yeni dünya gerçeklerine uygun ekonomik ve sosyal politikalar geliştirme çabası içerisinde. Rekabet neden önemlidir, bir toplumda hayat kalitesinin yükselmesinin arka planını oluşturan güçtür. Ülke kalkınmasının sağlanması, tüketicilerin refahı, sağlık, eğitim, çalışma hayatı, gelir düzeyinin yükseltilmesi ve demokrasi mücadelesinin yükseltilmesi gibi sosyal ve ekonomik gelişmeler bakımından rekabet gücü önemli ve zorunludur. Ülkemizde bazı alanlarda bu husus kuralsız bir yarış olarak algılanmakta hatta uygulanmaktadır. Rekabet Kurumu bu konuların süratle önüne geçip tüm bunları engellemelidir. Özellikle sigorta sektöründe sıkça bu uygulamalara rastlamak mümkündür. Piyasaya yeni giren, piyasada pazar payını artırma yönünde hızlı bir şekilde ilerleyen bazı şirketlerin bilanço verilerine, hatta yükümlülük karşılama yeterliliğne bakılmaksızın piyasayı bozan uygulamalara girmesi gözden kaçmamakta ancak henüz herhangi bir önlem de alınamamaktadır. Rekabet gücü yetersiz bir işletmenin fon oluşturmasında ciddi bir engel teşkil ettiği açıklıkla görülmesi ve bu hususta otorite makamı olan Para, Kambiyo Dairesinin girişimde bulunmaması özellikle sigorta sektörümüz açısından not edilmesi gerekir. Kâr etmeyen, yeni sermaye yatırımı için kaynak bulamayacak durumda bulunan herhangi bir sektörde, büyümenin olmadığı, yeniliklerin yaratılamadığı bu yüzden de burada gelişme ve güçlenmeden bahsedilemediği, tüketicilerin varlıklarının da sürdürülmesi ciddi tehlikeler yaratır. Yukarıda bahsettiğim rekabetçi özellikleri taşıyamayan işletmeler ve onlardan oluşan sektörler gelişemez, dayanaklı olamaz. İleride önemli bedeller öder.
REKABETÇİ KONUMUMUZUN FARKINDA OLMALIYIZ
Güçlü ve rekabetçi bir düzen dinamik pazarların oluşmasını , teknolojik yenilikleri ve tüketici refahını getirir. Vakit kaybetmeden 2012 Temmuz ayına kadar geçecek süreyi en iyi bir şekilde değerlendirmek üzere ve acilen bir yerlerden başlamamız gerektiği inancındayım. Kendi yetişmiş , eğitimli insan gücümüz ve bölgesel potansiyelimiz Kıbrıslı Türk girişimcinin başarılı olmasını sağlayabilecektir. Yeterki rekabet gücümüzü bilelim ve farkında olalım.