1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. "Omorfo olmazsa olmaz"
Omorfo olmazsa olmaz

"Omorfo olmazsa olmaz"

Gazeteye göre Papadopulos, Anastasiadis’in hedeflerinden birincisinin Kıbrıs sorununun çözümü, ikincisinin de Güney Kıbrıs’ın ekonomik krizden çıkması olduğunu ifade etti.

A+A-

Kıbrıs Rum Hükümeti Sözcüsü Vekili Viktoras Papadopulos, Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis’in, “Omorfo (Güzelyurt) iade edilmeden Kıbrıs sorununun herhangi bir çözümünü kabul etmeyeceği gibi, bununla hem fikir de olmayacağını, aynı zamanda Omorfo olmadan Kıbrıs sorununun çözümünün olmayacağını temin etmek istediğini” haber verdi.

Haberi “Omorfo İade Edilmeden Kıbrıs Sorununda Çözüm Olması Mümkün Değil… Başkan Anastasiadis’in İşgal Altındaki Şehrin Göçmenlerine Yönelik Mesajı” başlıklarıyla yayımlayan Fileleftheros gazetesine göre, Başkanlık Sarayında, “Omorfo” kökenli Kıbrıslı Rumlardan oluşan heyetin muhtırasını aldıktan sonra konuşan Hükümet Sözcü Yardımcısı Papadopulos, Anastasiadis’in başkanlığı devralmasından bu yana ortaya iki hedef koyduğunu söyledi.

Gazeteye göre Papadopulos, Anastasiadis’in hedeflerinden birincisinin Kıbrıs sorununun çözümü, ikincisinin de Güney Kıbrıs’ın ekonomik krizden çıkması olduğunu ifade etti.

Diğer gazetelere göre Papadopulos, açıklamasının devamında şunları da söyledi;
“Başkan Anastasiadis, bu yılın, ülkemizi işgal altında bulan son yıl olması için gereken bütün mücadeleleri vereceğini ve (Kıbrıs’taki nüfusun herhangi başka bir grubunun çıkarlarını göz ardı etmeden), Kıbrıs sorununa Kıbrıslı Rumların çıkarlarını garanti altına alacak olan işler ve adil bir çözüm bulunması için bütün gücüyle çabalayacağını temin ediyor. Başkanın size temin etmek ve iletmek istediği şey, Omorfo iade edilmeden Kıbrıs sorununda çözüm olmasının mümkün olmadığı yanı sıra, Omorfo iade edilmeden Kıbrıs sorununun herhangi bir çözümünü kabul etmeyeceği gibi, bununla hem fikir de olmayacağı şeklindedir. Omorfo olmadan Kıbrıs sorununun çözümü olmaz.”

“Omorfo” Belediye Başkanı Haralambos Pittas’ın, bu ifadeleri memnuniyetle karşıladığını da yazan gazete, “Omorfo” kökenli Kıbrıslı Rumlardan oluşan heyetin, dün, BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi beş ülkenin büyükelçiliklerinin temsilcilerine, aynı zamanda Avrupa Birliği’nin (AB) Kıbrıs’taki Temsilciliğine muhtıra takdim ettiklerini de yineledi.

Gazeteye göre “Omorfo” kökenli Kıbrıslı Rumlar dün takdim ettikleri muhtırada, BM ve AB’ye, tutumunu değiştirmesi ve Kıbrıs sorununun adil çözümüne yönelik çalışması için, Türkiye’ye baskı yapması çağrısında bulundu.

Gazete , “Omorfo” kökenli Kıbrıslı Rumların muhtırasına dayanarak, Kıbrıs sorununun çözümünün “bütün Türk işgal birliklerinin ve yerleşiklerin çekilmesini, bütün göçmenlerin güvenlik içerisinde evlerine ve mallarına geri dönmeleri hakkını, üç temel özgürlüğün tescil edilmesini, kayıpların akıbetinin belirlenmesini ve Kıbrıs’ın bütün yasal sakinlerinin haklarının tesis edilmesini güvence altına alması gerektiğini” de ifade etti.

“OMORFOLULAR BM GÜVENLİK KONSEYİ ÜYELERİNİN DESTEĞİNİ İSTEDİ”

Gazete yukarıdaki ara başlıkla yayımladığı haberinde ise, dün “Omorfo” kökenli Kıbrıslı Rumların muhtırasını teslim alan BM Güvenlik Konseyinin güçlü ülkelerinin temsilcilerinin, “Omorfo” kökenli Kıbrıslı Rumlara destek mesajları ve güvenceler verdiklerini yazdı.

Heyete “Omorfo” Belediye Başkanı Haralambos Pittas’ın başkanlık ettiğini yazan gazete, heyetin muhtırasını alan ABD Büyükelçiliği temsilcisinin, Pittas’a teşekkür ederek, kendisini muhtıranın “doğru kişilere iletileceği” konusunda temin ettiğini belirtti.

Muhtırayı teslim alan Rusya Büyükelçiliği yetkilisi Uri Kazakov da, “işgalin ilk günlerinden bu yana Rusya’nın tezinin bilindiğini” söyledi.

Türk yetkililerle yaptıkları bütün görüşmelerde, “Kıbrıs Cumhuriyeti topraklarının yüzde 37’sinin istila ve işgal edilmesi meselesini her zaman ortaya koyduklarını”, ellerinden geldiğince yardımcı olduklarını, ancak bunun yalnızca kendilerine bağlı olmadığının bilinmesi gerektiğini dile getiren Kazakov, ne yazık ki buna katkı koyabilecek bazı ülkelerin, bunu yapmadıklarını ifade etti.

Gazeteye göre, bu ülkelerin hangileri olduğunun sorulması üzerine Kazakov “Bunları benden iyi biliyorsunuz yanıtını” verdi.
Erdoğan’ın Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’na seçilmesiyle ilgili bir soruya karşılık ise Kazakov, “Bana sorarsanız bir şeylerin değişmesi gerekir çünkü Erdoğan şu an tüm yetkilere sahiptir” yanıtını verdi.

Kazakov devamla “Sanıyorum bir şeyler değişecek ve çözüme doğru gideceğiz; sizde evlerinize döneceksiniz” ifadelerini de kullandı.
Çin Büyükelçiliği Diplomatik Misyon Şefi Vekili Fei Shengchao ise konuşmasında, Çin’in Kıbrıs’ı anladığını söyledi.

Gazeteye göre, Kıbrıs’taki Barış Gücünün (UNFICYP) kısa zaman önce görevinden ayrılan Çinli Komutanı Chao Liu’ya özel atıfta da bulunan Çinli diplomat, Çinli Tümgeneralin görevinden ayrılmasının, Çin’in Kıbrıs sorunundaki rolünün sona erdiği anlamına gelmediğini ifade etti.

Buna paralel olarak, Kıbrıs müzakere sürecinin başlamasının iyi bir ilerleme göstergesi olduğunu, öte yandan kimsenin sorununun bir gecede çözüleceğine dair yanılsamalara kapılmaması gerektiğini dile getiren Çinli yetkili, kendilerinin Tayvan’la 60 yıldan bu yana görüşmekte olduklarını söyledi.

“FRANSA CUMHURBAŞKANI HOLLANDE GELİYOR”

Fransa adına muhtırayı alan Büyükelçilik Müşaviri Eric Millet ise, Fransa hükümetinin, BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi sıfatıyla özellikle de BM içerisinde, bu zor meselede her zaman Güney Kıbrıs’ın  desteklenmesine dair tezini muhafaza ettiğini söyledi.

40 yıl önce başlayan bu soruna çözüm bulunması çabasında ve adalet arayışında Güney Kıbrıs’ın yanında olacaklarını ifade eden Fransız yetkili, bu kadar fazla zaman geçmesinin, çözüm bulunması gereğini çok daha acil bir hale getirdiğini söyledi, öte yandan zaman geçtikçe çözüm bulunmasının gerçekleşmesinin daha zor olacağını ifade etti.

Gazeteye göre, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’nin, Türkiye’ye gerçekleştirdiği son ziyarette, Kıbrıs sorununa çözüm bulunması gerektiğinden söz ettiğini de dile getiren Fransız yetkili, “Omorfo” kökenli Rumları, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’nin, Fransa’nın Kıbrıs sorununa verdiği önemin altının çizilmesi için, yakın zamanda Güney Kıbrıs’ı ziyaret etmesinin söz konusu olduğu konusunda da bilgilendirdi.

“ANASTASİADİS’TEN TÜRK TARAFINA PİROİ BARİKATININ AÇILMASI ÖNERİSİ”

Gazete “Piroi’deki Barikatın Açılması Müzakerelerde Ortaya Kondu… Başkan Tarafından GYÖ Olarak Türk Tarafına Önerildi” başlıklarıyla yayımladığı başka bir haberinde ise, Başkanlık Sarayında, “Piroi” (Gaziler) köyü ihtiyar heyeti başkanının takdim ettiği muhtırayı aldıktan sonra konuşan Kıbrıs Rum Hükümeti Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos’un, “Piroi” (Gaziler) köyündeki barikatın açılmasının, Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından müzakere masasında ortaya konulduğunu söylediğini haber verdi.
Gazeteye göre Papadopulos, bunun Anastasiadis tarafından müzakere masasında Güven Yaratıcı Önlem (GYÖ) olarak ortaya konulan konular arasında bulunduğunu dile getirdi.

“Piroi” köyü ihtiyar heyeti ve “Piroi” göçmen derneğinin, köylerinin ileri sürülen işgalinin 40’ıncı yılı dolayısıyla muhtıra vermek amacıyla Başkanlık Sarayını ziyaret ettiğini yazan gazete, İhtiyar Heyeti Başkanı Konstantinos Adamu’nun, köyün Lefkoşa-Larnaka yolunun tam ortasında bulunduğunu, askeri bölge olduğunu, köye serbest giriş çıkış olmadığını ve köyün mahvolmuş durumda olduğunu iddia etti.
Gazeteye göre, heyetin takdim ettiği muhtırayı alan Papadoulos, Anastasiadis’in köy sakinlerinin bütün sorunlarını ve taleplerini bildiğini ve bunları müzakere masasında ortaya koyduğunu sözlerine ekledi.

GAZETE BAŞLIKLARI

Politis: “Omorfo Olmadan Çözüm yok… İşgal Altındaki Şehrin İadesiyle İlgili Başkanlık Sözü- Piroi Barikatı Açılsın-  Omorfolular Dün BM Güvenlik Konseyi Daimi Üyesi Beş Ülkenin Büyükelçiliklerine Muhtıra Verdiler”
Simerini: “Anastasiadis’in Omorfo’yla İlgili Sözü- Omorfolular Ankara’nın Müzakerelerle Dalga Geçtiği Şikayetinde Bulunuyor- Omorfo Belediyesi Heyetinden Muhtıra- Rusya Elinden Geleni Yapıyor- Omorfo İade Edilmeden Çözüm Yok- Başkan Piroi’deki Geçişin Açılmasını Ortaya Koydu”
Alithia: “Omorfo Olmadan Çözüm Yok- Omorfolular Unutmuyor ve Çeşitli Etkinliklerle Türk İşgalinde Hayatını Kaybedenleri Anıyorlar- Piroi’deki Barikatın Açılması İçin Çabalar”
(tak/yd)

Bu haber toplam 2587 defa okunmuştur