1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Nami, Füle ile bir araya geldi
Nami, Füle ile bir araya geldi

Nami, Füle ile bir araya geldi

"İstediğimiz her konuda AB'ye uyum için önemli mesafeler kat etmiş Türkiye'nin büyük tecrübelerinden faydalanmaya başladık"

A+A-


“AB kurumları ile bağlarının daha da artması gerek”

Brüksel’de temaslarını sürdüren Dışişleri Bakanı Özdil Nami AB Komisyonu'nun genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Stefan Füle'yle bir araya geldi.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından basına konuşan Nami, Füle ile Kıbrıs müzakerelerinin geleceği ve KKTC'deki AB projelerinde Kıbrıs Rum tarafının çıkardığı engellerin nasıl aşılacağı konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.
Kıbrıs'ta liderlerin çözüm iradesini ortaya koydukları 11 Şubat tarihli ortak deklarasyonlarının ardından AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun Türk tarafının AB'ye hazırlığının ilerletilmesi için çalışmaların yoğunlaştırılacağını açıkladığını hatırlatan Nami, kapsamlı çözüm hedefine ulaşıldığı anda KKTC'nin altyapısından yasalarına ve bürokrasisine kadar her alanda AB üyeliğine hazır olması için çalıştıklarını kaydetti.

“Çağdışı bir yaklaşım…”
Nami, "Kapsamlı çözüm sonrasında hayatın normale dönmesini hızlandırmak için bugünden AB'ye uyumlu hale gelmeye çalışıyoruz. Gerek yasal hazırlık, gerek altyapıların oluşturulması ve bürokratların eğitimi için AB Komisyonu'yla birlikte çalışıyoruz. Kıbrıslı Rumların baskısından doları AB'nin gereken ilgiyi ve desteği veremediği alanlar var. Bu noktalarda AB'ye uyumu Türkiye ile birlikte gerçekleştirmeye karar verdik" şeklinde konuştu.

Özdil Nami, "İstediğimiz her konuda AB'ye uyum için önemli mesafeler katetmiş Türkiye'nin büyük tecrübelerinden faydalanmaya başladık. KKTC'yi her alanda güçlü bir şekilde AB üyeliğine hazırlıyoruz" dedi.

Kıbrıs Rum tarafının Kuzey'deki AB projelerinde engelleyici tutumunun "çağdışı bir yaklaşım olduğunu ve kapsamlı çözüm hedefine hizmet etmediğini" dile getiren Nami, KKTC'nin AB üyeliğine hazırlığını yaptığı ölçüde kapsamlı çözümün kolaylaşacağını vurguladı.

Nami, "Malesef Kıbrıs Rum tarafında çağdışı olarak nitelendirebileceğim siyasi yaklaşımların canlı olduğunu görüyoruz. AB'ye yaklaşmamızı engellerlerse sanki müzakere masasında ellerine koz geçecekmiş gibi bir değerlendirme içerisindeler. Halbuki gerçek bunun tam tersi. Bunun açılması için AB Komisyonu başta olmak üzere diğer tüm üye ülkelere büyük sorumluluk düşüyor" ifadesini kullandı. Kıbrıs  Rum kesiminin KKTC'yi üyeliğe hazırlayacak projeleri engellemek için AB Komisyonu'na yoğun baskı yaptığını belirten Nami, "Özellikle liderler seviyesinde yapılan ortak deklarasyondan sonra Rumların bu köhnemiş politikalarını gözden geçirip daha geleceğe odaklı politikaları uygulamaya başlamaları gerekiyor" dedi.


“Rumlar geçmiş yakınlaşmalara saygı göstermiyor”

Enformasyon Dairesi’nden verilen bilgiye göre ise Bakan Nami görüşmede Füle’ye, Kıbrıs konusunda devam eden müzakerelerle ilgili değerlendirmelerini aktarırken, Kıbrıs Rum tarafının geçmiş yakınlaşmalara saygı göstermediğini ve müzakerelerdeki tıkanıklığın ana sebebinin bu olduğunu ifade etti.

Dışişleri Bakanı Nami, Kıbrıs Rum tarafına bu konuyla ilgili bir tavır değişikliği telkin etmeleri yönünde görüşlerini iletti.
Görüşmede, Kıbrıslı Türklerin AB kurumları ile bağlarının daha da artması gerektiğini vurgulayan Bakan Nami, hükümetin oluşturduğu AB müktesebatına uyum programında yapılan güncellemelerin ve eklenen yeni unsurların hayata geçmesine yönelik başta komisyon olmak üzere tüm üye ülkelerden beklentilerini iletti. TAK

Bu haber toplam 1259 defa okunmuştur