1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. “Kıbrıslı Türk bir parlamenter dünyaya önemli mesaj olacak”
“Kıbrıslı Türk bir parlamenter dünyaya önemli mesaj olacak”

“Kıbrıslı Türk bir parlamenter dünyaya önemli mesaj olacak”

Avrupa Parlamentosu AKEL milletvekili Takis Hadjigeorgiou YENİDÜZEN’e konuştu

A+A-

Hadjigeorgiou’nun Esra Aygın’ın sorduğu sorulara verdiği yanıtlar şu şekilde:

Bugün Avrupa Parlamentosu, Kıbrıs’ı yabancılara para karşılığında verdiği pasaport ve oturma izinleri dolayısıyla eleştiren bir karar aldı. Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlık hakkı olan çocukları – yani karma evliliklerden doğan çocukları - bu haktan mahrum ederken, para karşılığında vatandaşlık satıyor. Sizce bu büyük bir ikilem değil mi?

Hadjigeorgiou: Bir ülkenin doğru ve faydalı gördüğü durumlarda belli kişilere vatandaşlık verme hakkına karşı değilim. Ancak vatandaşlığı alan kişinin ülke ile bir bağının olması gerekiyor, yani yılın en az birkaç ayında ülkede yaşaması gerekiyor. Bir kişiyi vatandaşlık almaya uygun kılan ana şeylerden biri bu olmalı. Sorunuza gelirsek, bazı Kıbrıslı Türk çocuklar - yani Kıbrıslı Türk ve Türkiyeli evliliğinden doğan çocuklar – konusunda Kıbrıs Rum toplumunda maalesef çok fazla karmaşık duygu, düşünce, his ve korkular var. Ve bu konunun çözümden sonra ele alınması gerektiğini düşünüyorlar. Prensip olarak, anne veya babası Kıbrıslı olan çocukların vatandaşlık haklarının ellerinden alınmasını doğru bulmuyorum. AKEL’in iktidar olduğu dönemde bu çocuklara vatandaşlık veriliyordu. Mahkemelerin de bu yönde karar vereceğine eminim. Ancak nüfus yapısının değişmesinden endişe duyan çok kişi ile karşılaşıyorum. Kafalarında yerleşikler ile ilgili büyük bir karışıklık var ve bu çocukları yerleşiklerin çocukları olarak görüyorlar. Buna katıldığımı söylemiyorum, sadece insanların içinde bulundukları ruh halini açıklamaya çalışıyorum.

AKEL Avrupa Parlamentosu seçimleri için Kıbrıslı Türk bir kişiyi aday gösterdi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Hadjigeorgiou: Bu gerçekten çok çok olumlu bir adım. Kıbrıslı Türk birinin seçilmesi ve parlamentoda Kıbrıslı milletvekilleri arasında bir Kıbrıslı Türkün olması hem Kıbrıs Türk toplumuna karşı hem de dünyaya karşı çok olumlu bir mesaj olacak. Tabii eklemek isterim ki benim ‘altı AKEL adayı arasında birini destekliyorum’ demem çok zor. Ama yine de, bunun çok iyi bir gelişme olacağını söylemeliyim. Kıbrıslı Rum bir partinin Kıbrıslı Türk bir aday göstermesi ve bu kişinin hem Kıbrıslı Türk hem Kıbrıslı Rum oylarıyla seçilmesi hem toplumlar arasında hem de dünyaya çok önemli bir mesaj olacak.

Bu haber toplam 3244 defa okunmuştur
Etiketler :
İlgili Haberler