1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "Kafkas cinayeti"nin istinaf kararı açıklandı
Kafkas cinayetinin istinaf kararı açıklandı

"Kafkas cinayeti"nin istinaf kararı açıklandı

Tam 8 yıl önce kaçırılarak, acımasızca yakılan Ahmet Mesut Kafkas cinayet davasının Yüksek Mahkeme’de süren istinaf, karara bağlandı. ‘Taammüden adam öldürmekten’ beraat eden sanıklardan Osman Bayır ve Ferhat Dursun’un cezası 20 yıldan 22’ye yükseldi, Yu

A+A-

2007 meydana gelen Mesut Kafkas cinayetiyle ilgili istinaf kararı açıklandı:

Osman Bayır: 22 yıl
Ferhat Dursun: 22 yıl
Yusuf Teker: 16 yıl

Didem MENTEŞ

Tam 8 yıl önce kaçırılarak, acımasızca yakılan Ahmet Mesut Kafkas cinayet davasının Yüksek Mahkeme’de süren istinaf kararı dün açıklandı. Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde 16 Nisan 2008 tarihinde verilen karara itiraz edilmesi nedeniyle her iki taraf istinafa başvurmuştu. İstinaf kararı sonucunda Osman Bayır, Ferhat Dursun’un ceza süreleri artarken, sanık Yusuf Teker’in cezası ise bir yıl düştü. Yüksek Mahkeme, sanıkların ‘taammüden adam öldürme’ suçundan beraat etmelerine karar verdi. ‘Adam öldürme’ suçundan mahkum edilen Osman Bayır ve Ferhat Dursun’un ceza süresini 20 yıldan 22 yıla çıkarılırken, Yusuf Teker’in cezası 17 yıldan 16 yıla düşürüldü.

Alt mahkemenin kararları iptal edildi
22 Şubat 2007 tarihinde başına vurularak, bıçaklanıp ve kendi arabasıyla kaçırılan ardından da benzin dökülerek yakılan Ahmet Mesut Kafkas ile ilgili cinayet davası, Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 16 Nisan 2008 tarihinde karara bağlanarak; Osman Bayır ve Ferhat Dursun 20’şer yıl Yusuf Teker ise 17 yıl hapislik cezasına çarptırılmıştı. Başsavcılık adına davayı yürüten Kıdemli Savcı Ergül Kızılokgil sanıklara verilen cezanın az, Savunma Makamları da cezanın fahiş olduğuna itiraz ederek, Yüksek İdare Mahkemesi’nde istinaf davası açmıştı.

Çok uzun süredir Yüksek Mahkeme’de devam eden cinayet davası dün Ahmet Kalkan Başkanlığı’nda Yüksek Mahkeme Yargıçları Emine Dizdarlı ve Gülten Çiftçioğlu huzurunda karara bağlandı.

Sabahleyin başlayan dünkü duruşma üç saate yakın sürerken, mahkemede İddia makamı adına Kıdemli Savcı Ergül Kızılokgil ve Savunma Avukatları hazır bulundu.

Taammüden adam öldürmeden beraat

Yüksek Mahkeme Heyeti;‘taammüden adam öldürme’ suçu başta olmak üzere toplam 9 davadan yargılanan sanıklara verilen cezaları hatalı bularak, bazılarını iptal etti.

Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi tarafından sanıklar; “Taammüden katillik’, ‘Adam öldürme’, ‘Ağır süretle yaralama’, ‘Silahlı soygun’, ‘Gizli ve haksız olarak tutuklamak için zorla insan kaçırma’, ‘yaralama’, ‘kasti hasar’,’sivri uçlu bıçak taşıma’ ve ‘tecavüzi alet taşıma’ suçlarından yargılanmış, Osman Bayır ve Ferhat Dursun 9 davanın tümünden suçlu bulunmuştu. Sanık Yusuf Teker ise, ‘taammüden katillik’,  ‘Adam öldürme’, ‘Gizli ve haksız olarak tutuklamak için zorla insan kaçırma’ ve ‘kasti hasar’ suçlarında mahkum edilmişti.


2 yıl arttı, 1 yıl düştü

Mahkeme, maktul Mesut Kafkas’ın öldürme amacıyla kaçırılmadığına değinerek, yakılmadan önce aldığı çekiç ve bıçak darbelerinden dolayı ölebileceğine vurgu yaptı. Sanıkların yanıcı maddeyi kullanmadan önce araçta taşıdıkları maktulun, o esnada ölebileceğine değinerek, sanıkların ‘taammüden adam öldürme’ suçlarından beraatına karar verdi. Sanıkların ‘fidye’ amacıyla kaçırdıkları maktulu kanunsuz bir fiil işleyerek öldürdüklerine vurgu yapan Mahkeme, sanıkların maktul Mesut Kafkası acımasızca öldürdüklerine vurgu yaptı. Sanıkların istinaf başvurularını iptal eden Mahkeme, Osman Bayır ve Ferhat Dursun’un 22’şer yıl, Yusuf Teker’in de 16 yıl hapis cezası vermeyi uygun buldu. Sanıkların cezası 16 Nisan’da verilen mahkumiyet tarihinden itibaren geçerli olacak.

Bu haber toplam 9276 defa okunmuştur