1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. İtlaf edilen hayvan sayısı 8’e yükseldi
İtlaf edilen hayvan sayısı 8’e yükseldi

İtlaf edilen hayvan sayısı 8’e yükseldi

Nergisli’de Hasan Kuset’e ait ağılda LSD hastalığı nedeniyle dün 3 büyükbaş hayvan daha itlaf edildi

A+A-

Nergisli’de Hasan Kuset’e ait ağılda LSD hastalığı nedeniyle itlaf edilen büyükbaş hayvan sayısı 8’e yükseldi.
Veteriner Dairesi’ne bağlı ekipler, Kuset’e ait ağılda dün sabah saatlerinde ilaçlama yaptı. Ekipler, yanlarında getirdikleri özel ilaçlarla ağılı ilaçladı, Genel Tarım Sigortası’na bağlı ekipler de ağılda inceleme yaptı.
Ekipler, ağılda yaptıkları incelemenin ardından daireye ait araçları dezenfekte etti, özel ilaçlarla araçların tekerleklerini yıkadı.
Yapılan ilaçlamanın ardından ekipler kendi giydikleri lastik çizmeleri de dezenfekte ederek bölgeden ayrıldı.
Bunun yanı sıra ilaçlama sırasında ağılda bulunan Hasan Kuset ise şu an için net bir şey söylemenin mümkün olmadığını belirterek, açıklama yapmak istemedi.
Veteriner Dairesi Müdürü Ramadan Gökşan, Nergisli’de Hasan Kusetoğlu’na ait ağılda görülen LSD hastalığı nedeniyle dün ağıldaki 3 hayvanın daha itlaf edildiğini açıkladı. YENİDÜZEN’e konuşan Gökşan, tüm önlemlerin alındığını, 65 bin büyükbaş hayvan için aşı ihalesine önümüzdeki günlerde çıkılacağını belirtti.

3 kilometrelik karantina
Veteriner Dairesi, LSD hastalığının görülmesinin ardından bölgeyi 3 kilometrelik karantinaya aldı. Bunun yanı sıra bölgeye damızlık hayvan giriş ve çıkışları yasaklandı.
Ağıllardan süt alımı için bölgeye gelen araçların ise dezenfekte edilerek giriş çıkış yapmasına karar verildi.

Diğer ağıllar temiz
Veteriner Dairesi’ne bağlı ekiplerin önceki gün bölgedeki diğer ağılların hayvanlarında inceleme yaptığı öğrenildi.
Tek tek büyükbaş hayvan sahiplerini gezen ekipler, şüpheli bir duruma rastlamadı.

 

Ada: “Kısa süreli panik yaşadık ancak hayvanlarımız temiz çıktı”
Öte yandan Nergisli’de büyükbaş hayvancılıkla uğraşan Hasan Ada, Veteriner Dairesi ekiplerinin önceki gün gelerek, hayvanlarının üzerinde inceleme yaptığını belirtti. Yapılan incelemelerde LSD hastalığına rastlanmadığını belirten Ada, ekiplerinin hayvan satışları ile kendisine bilgi verdiğini söyledi.
Ada, LSD hastalığının köyde görülmesinin ardından kısa süreli panik yaşadıklarını ifade etti. Nergisli’de kendisiyle birlikte3 kişinin büyükbaş hayvancılıkla uğraştığını kaydeden Ada, sadece bir ağılda LSD’nin görüldüğünü sözlerine ekledi.


Gökşan: “İtlaf edilen hayvan sayısı 8’e çıktı”

Veteriner Dairesi Müdürü Ramadan Gökşan, Nergisli’de Hasan Kusetoğlu’na ait ağılda görülen LSD hastalığı nedeniyle dün ağıldaki 3 hayvanın daha itlaf edildiğini, toplam itlaf edilen hayvan sayısının 8’e çıktığını açıkladı.
Bölgenin 3 kilometre karantinaya alındığını belirten Gökşan, bununla birlikte bölgeye damızlık hayvan giriş ve çıkışının yasaklandığını söyledi.
Gökşan, süt alımı için ağıllara giden araçların ise dezenfekte edilerek giriş çıkış yaptığını aktardı, söz konusu ağılın düzenli olarak ilaçlandığını belirtti. 
LSD hastalığını önlemek adına ülkedeki 65 bin büyükbaş hayvan için önümüzdeki günlerde aşı ihalesine çıkılacağını ifade eden Gökşan, Tarım Bakanlığı, Veteriner Dairesi, Veteriner Hekimler Birliği,
Ağılda şüpheli görülen hayvanlarla ilgili tahlillerin ise Türkiye’ye gönderildiğini ve sonuçların beklendiğini belirten Gökşan, LSD hastalığı ilgili gerekli önlemlerin alındığını, paniğe gerek olmadığını vurguladı.
Gökşan, “Dünyanın her yerinde alınan önlemler, şu an bizim aldığımız önlemlerdir. Türkiye’de de 2013 yılında ayni hastalık görülmüş, hayvanların 3’te 1’ini tutmuştu. Ardından aşı yapılmıştı” dedi.

Bu haber toplam 2112 defa okunmuştur