1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. İÇLER ACISI MANZARA(!)
İÇLER ACISI MANZARA(!)

İÇLER ACISI MANZARA(!)

Yedikonuk’ta bir dönem cami olarak kullanılan iki kilise bakımsızlıktan dökülüyor!...

A+A-

Yedikonuk köyünde bulunan iki kilise bakımsızlıktan dökülüyor.

Tarihsel önemi de bulunan, bir dönem bölge halkı tarafından cami olarak da kullanılarak ibadet edilen kiliselerin, geçmişte ağıl ve ambar olarak kullanıldığı iddia ediliyor.

Yıkılmaya yüz tutmuş, kapısı ve penceresi açık halde bulunan kiliseler adeta ‘harabeyi’ andırıyor.

Fotoğraflara da yansıyan içler acısı durum ile ilgili konuşan Kültürel Miras Teknik Komitesi Kıbrıslı Türk Başkanı Ali Tuncay,  yaşananları ‘üzüntü verici’ olarak değerlendirdi, farklı dinlere saygı duymak gerektiğine işaret etti.

Tuncay, söz konusu kiliselerin birinin 25-30 yıl süreyle cami olarak kullanıldığını, vatandaşların burada ibadet ettiğini de hatırlatarak, “Dua ettiğin bir yere saygı göstererek, sahiplenilmesi gerekiyor” dedi.

Öte yandan Büyükkonuk Belediye Başkanı Ahmet Sennaroğlu ise kiliselerde bir süreliğine yağmurdan korunmak için saman, balya konulduğunu ancak şu anda kapalı olduğunu belirterek, sorumluluğunun Vakıflar İdaresi’ne ait olmasına rağmen bugün gerekli incelemeyi yapacaklarını söyledi.

kil.jpg

Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Uzun ise konu ile ilgili açıklamayı bugün yapabileceğini belirtti.

Kiliselerdeki içler acısı durumu fotoğraflayan CTP Milletvekili Asım Akansoy, her ikisi kilisenin de ‘harabe’ durumda olduğunu belirtti, tarihi değeri yüksek olan kiliselerin korunarak, turizme açılması gerektiğini dile getirdi.


 

Kültürel Miras Teknik Komitesi Kıbrıslı Türk Başkanı Ali Tuncay:
Farklı dinlere saygı duymak gerekiyor

Kültürel Miras Teknik Komitesi Kıbrıslı Türk Başkanı Ali Tuncay,  yaşananları ‘üzüntü verici’ olarak değerlendirdi, farklı dinlere saygı duymak gerektiğine işaret etti.

Tuncay, söz konusu kiliselerin birinin 25-30 yıl süreyle cami olarak kullanıldığını, vatandaşların burada ibadet ettiğini de hatırlatarak, “Dua ettiğin bir yere saygı göstererek, sahiplenilmesi gerekiyor” dedi.

Yedikonuk’taki 2 kilisedeki manzaranın halk sağlığı açısından da sıkıntı yarattığını kaydeden Tuncay, “Güney’deki camileri, bıraktığımız eserlere saygı göstermelerini istiyorsak bu taraftaki eserleri de korumamız gerekiyor” dedi.


 

Büyükkonuk Belediye Başkanı Ahmet Sennaroğlu:
Yağmurdan korunmak için bir süre saman, balya konulmuştu

Büyükkonuk Belediye Başkanı Ahmet Sennaroğlu ise kiliselerde bir süreliğine yağmurdan korunmak için saman, balya konulduğunu ancak şu anda kapalı olduğunu ifade etti.

Kiliselerin durumuyla ilgili belediye ekiplerini görevlendirdiğini, bugün gerekli incelemeleri yapacaklarını söyleyen Sennaroğlu, söz konusu kiliselerin sorumluluğunun Vakıflar İdaresi’ne ait olduğunu da belirtti.

CTP Milletvekili Asım Akansoy:
Kiliselerin biri ambar diğeri hayvan barınağı olarak kullanılıyor

Kiliselerin içler acısı durumunu fotoğraflayan CTP Milletvekili Asım Akansoy, her iki kilisenin durumunun huzursuzluk yarattığını söyledi, tarihi değeri yüksek olan kiliselerin korunarak, turizme açılması gerektiğini dile getirdi.

Akansoy, 2 toplumlu teknik komitenin bu konuda ciddi çalışmaları olduğuna da değindi.

Tarihsel bir bölge olan Yedikonuk’taki kiliselerin birinin 1900 diğerinin ise 1951 yılında yapıldığını ifade eden Akansoy, her ikisinin de ‘harabe’ durumda olduğunu belirtti.

Akansoy, 1951 yılında inşa edilen ve bir süre köy halkı tarafından cami olarak kullanılan kilisenin şu anda okul ambarı olarak kullanıldığına dikkat çekti.

Diğer kilisenin ise hayvan barınağı olarak kullanıldığını söyleyen Akansoy, ilgili kesimleri göreve davet etti.

Akansoy, şöyle devam etti: Bir süre önce Büyükkonuk Belediyesini bu konuyla ilgili uyardık. Ancak belediye tarafından adım atılmadı. Konunun sonuna kadar takipçisiz.

 

 

 

 

Bu haber toplam 3007 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler