1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Hem Kurs Hem Tatil
Hem Kurs Hem Tatil

Hem Kurs Hem Tatil

Hem Kurs Hem Tatil

A+A-

Filiz Uzun

Bir yıldır Sağlık Bakanlığı Hizmet İçi Eğitimcileri olarak ben ve arkadaşım Aynur Özkum İzveren,  herkese İlkyardım Sertifika kursu diye yola çıkarak yaklaşık 300’den fazla kişiyi eğittik.  262 kişi de İlkyardım Sertifikası almaya hak kazandı. Ekim 2014–Haziran 2015 tarihleri arasında her ay kurs programımızı devam ettirdik. Öncelikli hedef kitlemiz Devlet memurları olsa da kursumuza özel şirketler, oteller ve bazı kurumların da talepleri oldu. Her ne kadar bu yıllık kurs kotamızı doldurup eğitimlerimizi Temmuz, Ağustos ayları için kapatmış olsak da Salamis Bay Conti’nin talebini geri çevirmedik.

İş Sağlığı ve Güvenlikçileri Uzmanlık Eğitimcileri için yapılan İlkyardım farkındalık seminerine katılan Salamis Bay Conti İnsan Kaynakları Müdürü Ceren Kılıçkaya, kurumundaki personelin de sertifika programına katılması gerektiğini düşünerek bizlerden yardım talep etti. Salamis Bay Conti Genel Müdürü Sn. Erçin Yarçın’ın da onayı ile Sağlık Bakanlığımızla yazışmaların sonucunda 3 Ağustos-7 Ağustos tarihleri arasında Salamis Bay Conti’nin üst düzey personelini eğitmek üzere kursumuzu başlattık.

Çok yoğun bir yıl geçirdik bu yıl ekip arkadaşımla... Yaklaşık bir yıldır süren İlkyardım sertifika programları, ilkokullara yaptığımız ilkyardım farkındalık seminerleri, ortaöğretim okullarında yürüttüğümüz kanser farkındalık seminerleri ve benim tek başıma sürdürdüğüm Meme Kanseri Farkındalık seminerleri ile hızlı bir yıl geçirdik. Tatil yapmaya da dinlenmeye de çok fazla fırsat bulamadık. Salamis Bay Conti Otel’de gelen talep üzerine Bakanlığımızın onayını da alarak geldik.

Hem kurs hem tatil için geldiğimiz Salamis Bay Conti Otel’de personel tarafından çok iyi karşılandık. İlk gün kurs ekibi ve biz eğitmenlerin tanışmasından sonra derslerimizi başlattık. Kurs ekibi otelin her departmanının müdürleri idi. Hepsi de çok yoğun ve sorumluluk sahibi çalışanlardı. Dolayısı ile Otel Sahibini ve Genel Müdürü bu anlamda da kutlamak gerekir. Sezonun en yoğun döneminde personelini ilkyardım kursu için görevlendirmek duyarlılığını gösterdikleri için...

İLKYARDIM KURSU

Dünyanın birçok ülkesinde okullarda, otellerde, hatta iş yerlerinde bile, çalıştırılan insan sayısına göre sağlıkçı ya da ilkyardımcı çalıştırmak zorunluluğu vardır. Birçok kurumda sağlıkçı çalışıyor olsa da ilk yardım özellikli ve her iki yılda bir bilgilerin güncellendiği bir alandır. Sağlıkçı olsa dahi ilkyardım eğitimini güncellemeli ve ilk müdahale kriterlerini iyi bilmelidir.

İlkyardım sertifika kursumuz 5 günlük bir program olup ilk müdahale gerektiren tüm acil durumları içermektedir. Programımızın içeriğinde; Yaralı ve olay yeri değerlendirilmesi; kalp canlandırma; solunum yolu tıkanıklıklarında ilkyardım; kanamalar ve şokta ilkyardım; yaralanmalar; kırık-çıkık ve burkulmalarda ilkyardım; zehirlenmeler; yanıklar; böcek sokmaları; bilinç bozukluklarında ilkyardım; sıcak çarpmaları; donmalar; göze, kulağa, buruna yabancı cisim kaçmasında ilkyardım; suda boğulmalar; hasta –yaralı taşıma tekniği ve araçtan yaralı çıkarma tekniği.

İlkyardım sertifika programı;  32 saat süren 4 günlük teorik ve pratik bilginin ardından yazılı sınava giren ve  70 puan alan  kursiyerlerimiz sertifika almaya hak kazanıyor. 70 puanın altında alanlar ise katılım belgesi alıyorlar. Şu ana kadar yaptığımız sertifika programı eğitimlerinde neredeyse 3-4 kişi haricinde kursiyerlerimiz  sertifika almayı başarmıştır.

SALAMİS BAY CONTİ OTELDE KURS

Salamis Bay Conti Otel’in üst düzey personeline kurs vermek için Salamis Bay Conti Otel’e geldik haftanın başında, ekip arkadaşım Aynur Özkum İzveren ile. Kalacağımız odalara yerleştikten sonra eğitim materyallerimizi kurmak için eğitim odasına çıktık. 17 yıllık eğitimciler olarak değer görmek, saygı duyulmak mutlu etti bizi. Eğitim odamız biz gitmeden hazırlanmıştı.

Çok güzel karşılandık personel tarafından. Eğitimimiz bittikten sonra tabii ki Mağusa’nın harika denizine attık kendimizi.  Salamis Otel ailecek yıllardır geldiğimiz bir oteldi. Özellikle rahmetlik annemin çok sevdiği bir otel olduğundan bende yeri ayrıdır Salamis Otel’in. Daha çok kışları gelmekten keyif aldığım bir oteldir. Hamamı ve saunası kışın en sevdiğim mekanlarıdır. Çok fazla yemek yiyen biri değilim aslında,  bu kadar tüketime de karşı olan biri olarak da açıkçası bu sefer çok da rahatsız olmadım nedense. Yorgun bir yılın sonunda ne pişireceğini düşünmeden geçirilen birkaç gün.

Açıkçası kurs sonrası geçirilen vakitlerde deniz, kum ve bol bol dinlenmek tam da bu aralar ihtiyacımız olan bir şeydi.  Son bir iki yıldır ailece gelemedik Salamis Otel’e, ailedeki kayıplarımız ve hastalarımız nedeniyle. Burada olduğum sürece birçok anım da canlandı.  Geçirdiğimiz yeni yıllar, kaybettiğimiz aile üyelerimiz. Salamis’in her yerinde, her köşesinde anılarım var.

 

KURS SIRASINDA CANLI UYGULAMA

Kursun ikinci gününde programda kanamalarda ve şokta ilkyardım konusunu işlediğim sırada kapı çalar ve “Filiz hanım revirdeki hemşire hanım sizi çağırıyor. Müşterilerimizden biri kötüleşti” dedi. Kursiyerlerime “hade hep birlikte inelim” dedim ve revire indik. Tam da anlattığım gibi şok belirtileri olan bir bey. Soğuk terleme, taşikardi, hipertansiyon, nefes almakta zorlanma belirtileri. Ve tam şok pozisyonunun önemini anlattığım sırada şok pozisyonu ile hastayı rahatlattık.

Bu sefer aquaların olduğu havuzdan çağrılıyorum. Aqulardan kayarken boyun travması geçiren genç yeni evli ve balayında olan bir bayan. İlk müdahaleyi Aynur hanım yapıyor, ben travmalarla daha çok çalıştığım için beni de çağırıyor. Birlikte ilk müdahalesini yapıp ambulans ile gönderiyoruz hastaneye. Neyse ki akşam yemeğinde ikisi ile de karşılaşıyoruz Otel’de... Teşekkürler alıyoruz ilk müdahaleyi yaptığımız için. Bizler de yaptığımız işin haklı gururu ile doluyoruz elbette.

GENEL MÜDÜR UYGULAMAMIZA KATILIR

Kursun 3. günü maketlerle kalp canlandırma uygulaması yaparken Genel Müdür uygulamamıza katılır ve hem personelini desteklemek, hem bizlerle tanışmak hem de ilkyardım eğitiminin ne kadar önemli olduğunu ve tüm personelinin bu kurstan geçmesi gerektiğini vurgulayan minik bir konuşma yapar. Ve bir süre uygulamalarımızı izler. Ben inanıyorum ki farkındalık arttıkça acil durumlarda en azından yanlış müdahaleler engellenmiş olacak. Ve doğru ilkyardım yapılarak birçok hayat kurtarılacaktır.

Sakatlanma, kaza ya da acil bir durumda ilkyardım eğitimi almış profesyonellerle karşılaşmak ne büyük şanstır değil mi? Doğru ellerde olmak ve kendinizi güvende hissetmek. Ne yapacağını bilen, en azından bilinçsizce yaklaşanları durduran ilkyardımcıların olay anında orada olması.
Tüm kurslarımda birçok senaryolarla olay yeri yaratıyorum ve hep aynı soruyu soruyorum. “Kaza geçirdiğiniz bir an aracınızın kapısı açılır ve karşınızda tanımadığınız, hiç de bilinci olmayan insanlarla mı karşılaşmak istersiniz yoksa bilinçli, eğitimli ilkyardımcılarla mı? Tabii ki ilkyardım eğitiminden geçmiş deneyimli, bilinçli insanlarla karşılaşmayı kim istemez ki!

İşte tam da bu nedenle bir yıldır yürütüyoruz bu projeyi. Büyük emekler harcıyoruz. Bazı aylar iki kurs birden yürütüyoruz. Şimdiye kadar bize başvuran hiçbir kurumu geri çevirmedik. Elimizden geldiğince, zamanımızın yettiğince bıkmadan usanmadan veriyoruz kursumuzu. Kursumuza katılanlar çok iyi bilirler. Çok da keyifli geçiyor kurslarımız. Neticede yetişkin eğitimi veriyoruz. Amacımız keyifle öğrenmeyi sağlamak. Uygulamalarımız da çok keyifli geçiyor. Bol bol selfie çekiyoruz. Dostluklar kuruyoruz. En mühimi de Ada’mızda her geçen gün sertifikalı ilkyardımcıların çoğalmasına vesile oluyoruz. En büyük mutluluğumuz bu.

TEŞEKKÜR

Salamis Bay Conti Genel Müdürüne, kursun olmasını sağlayan personeli Ceren Kılıçkaya’ya ve kursumuza katılan tüm otel personeline duyarlılıkları için teşekkür ederiz. Ayrıca tüm projelerimizde bizi destekleyen eğitim için ihtiyaçlarımızı karşılayan ve kurslarımız için gerekli yazışmaları yapan, izinleri veren Sağlık Bakanımıza, Müdürü ve tüm personeline sonsuz teşekkürler. Kurslarımız Eylül ayından itibaren devam edecektir. Katılmak isteyenler Sağlık Bakanlığı aracılığı ile ben Filiz Uzun ve ekip arkadaşım Aynur Özkum İzveren’e ulaşabilirler. İlkyardım hayat kurtarır. Lütfen bilinçlenin. Ülkemizde de maalesef kazalar, hastalıklar artmış durumda. Her an ne ile karşılaşacağımız, kime ilkyardım müdahalesi gerekeceği belli değildir. Lütfen kendinizi bu anlamda geliştiriniz.

 

Bu haber toplam 1847 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 223. Sayısı

Adres Kıbrıs 223. Sayısı