1. HABERLER

  2. SPOR

  3. FIFA çalkalanıyor
FIFA çalkalanıyor

FIFA çalkalanıyor

FIFA’da rüşvet ve kara para aklamaya yönelik operasyonun yankıları devam ediyor

A+A-

FIFA skandalı, tüm futbol dünyasında hızla artan bir gerilime neden oluyor. Çarşamba sabahı erken saatlerde, İsviçre polisi Zürich Gölü yakınlarındaki lüks Baur au Lac Hotel'de bulunan FIFA'dan 7 yetkiliyi tutukladı. FIFA, böylece her yönüyle soruşturma altına alındı. Çok önemli yetkililer gözaltına alınır, çok ciddi suçlamalarla karşılaşırken, 79 yaşındaki FIFA Başkanı Sepp Blatter ile ilgili hiçbir şey olmadı. Tutuklamalar başlamadan önceki gece ABD'li savcılar, direkt olarak FIFA Patronu Sepp Blatter'i tutuklamak istediler ancak bunun için aceleci davranmadılar. New York Times'a konuşan savcılar; "Onun kaderi, soruşturmamızın giderek genişlemesine bağlı" dediler.

Çeşitli ABD gazetelerine göre; soruşturmanın başlangıç tarihi bundan 4 sene önce yapılan FIFA Başkanlık seçimleri. ABD Başsavcısı Loretta Lynch, bunu reddetmedi veya onaylamadı. Ancak, gazete haberlerien göre 25'ten fazla isimsiz ihbarcının ihbarları 4 yıl önceye dayanıyor. FIFA davasını yürüten savcılarla bir görüşme yapan ABD'li bir muhabir, savcılardan duyduklarını şöyle anlatıyor; "Öyle bir şey ki, Mafya aileleri ve uyuşturucu kartelleri gibi çalışıyorlar"

Ana odak noktası ‘sahtekarlıklar’
ABD Başsavcısı Loretta Lynch, New York'ta düzenlediği basın toplantısında, 10 milyon dolarlık bir rüşveti tamamıyla delillendirdiklerini açıkladı. Ana odak noktalarının "sahtekarlıklar" olduğunu belirtti; 2010 Dünya Kupası'nın Güney Afrika'ya verilmesi, 2011'deki FIFA Başkanlık seçimleri ve birçok pazarlama anlaşmaları merkezde. Davanın bir diğer savcısı Kelly T. Currie ise; "Bu soruşturmamızın sadece başlangıcı, sonu değil. Birçok ülkeden, birçok insanı uzun süre takip ettik ve mikroskopla inceledik." dedi. Muhabirlerin, "içeriden" aldıkları bilgilere göre, paraların yoğunlukla el değiştirdiği ülkeler vergi cennetleri. Hatta soruşturma devam ederken, 10 bin dolarlık sıradan para yatırmaların bile FIFA davası ile ilgili olduğu saptandı.

İsviçre medyası: “Artık yeter Blatter”
İsviçre medyası, FIFA'daki rüşvet operasyonu, 2018 ve 2022 FIFA Dünya Kupası hakkında İsviçre Başsavcılığı'nın açtığı soruşturmalar sonrasında, FIFA Başkanı Joseph Sepp Blatter'i yoğun biçimde eleştirdi, istifaya çağırdı. Blick gazetesi, Blatter'e görevinden ayrılma çağrısı yaparken, manşetinde "Artık Yeter Sayın Blatter!" ifadesini kullandı. The Tribune de Geneve gazetesi de Blatter'in istifa etmesini istedi. Gazetede, "FIFA'da daha fazla yapacak bir şeyin kalmadı. İsviçre'nin uluslararası itibarı yerle bir oldu" denildi. Le Temps gazetesi de "Blatter çoktan görevi bırakmalıydı. 79 yaşında başarılı bir ayrılık şansını kaçırdı" değerlendirmesini yaptı. Tages-Anzeiger gazetesi ise Blatter'in başkanlık görevinde bu kadar uzun süre nasıl kalabildiğini sorgulayarak "FIFA'nın saçma dünyası" başlığını attı.

Platini: “Blatter istifa etmeli”
Sepp Blatter'in istifasını isteyen UEFA Başkanı Michel Platini, futbol ailesinin artık Blatter'e güvenini kaybettiğini ve FIFA başkanının istifa etmesi gerektiğini söyledi.
Sepp Blatter'in istifasını isteyen UEFA Başkanı Michel Platini, dün basının karşısına çıkarak görüşmede yaşananları anlattı.
Futbol ailesinin artık Blatter'e güvenini kaybettiğini söyleyen Platini, FIFA başkanının istifa etmesi gerektiğini yineledi.
Güçlü bir FIFA'ya ihtiyaçları olduğunu vurgulayan Platini, UEFA üyelerinin büyük çoğunluğunun bugünkü seçimde Ürdün Prensi Ali'yi destekleyeceklerini söyledi.
Platini, Blatter'e oy vermeyi planlayan UEFA üyelerini kararlarını değiştirmeleri için ikna etmeye çalışacağının da altını çizdi.

Blatter: “Görevini suistimal edenlerin futbolda yeri yok”
FIFA Başkanı Sepp Blatter, İsviçre ve Amerika Birleşik Devletleri'nde açılan soruşturmanın FIFA'nın yararına sonuçlanacağı görüşünde. Blatter, "Görevini suistimal edenlerin futbolda yeri yok" dedi.
FIFA'nın internet sitesinden bir açıklama yayınlayan Blatter zor bir süreçten geçtiklerini belirterek, "Yaşanan hayal kırıklığını anlıyorum ve bu durumun bize bakış açısını değiştireceğinin farkındayım. Üzülerek takip etsem de başlatılan soruşturmaları olumlu karşılıyorum. Çünkü soruşturmalar görevi kötüye kullanmanın önüne geçmek için aldığımız tedbirlerin pekiştirilmesine yardımcı olacaktır" dedi.
Blatter, geçen yılın sonunda İsviçre makamlarıyla bazı dosyaları paylaştıklarını ve işbirliği içinde olduklarını söyledi. FIFA Etik Kurulu’ndan 11 kişiye geçici hak mahrumiyeti cezası verildiğini belirten Blatter, "Görevini suistimal edenlerin futbolda yeri yok. Böyle işlere karışanları futbolun dışında tutacağız" ifadelerini kullandı.

Soruşturmanın gölgesinde başkanlık seçimi
İsviçre'nin Zürih kentinde bugün düzenlenecek 65. FIFA Kongresi'nde başkanlık seçimi, bu kez FIFA'nın üst düzey yöneticilerinin gözaltına alındığı, Zürih'te düzenlenen operasyonla 2018 ve 2022 Dünya Kupası kapsamında "kara para aklandığı" gerekçesiyle açılan soruşturmanın gölgesinde yapılacak.
Hollanda Kraliyet Futbol Federasyonu (KNVB) Başkanı Michael van Praag ile Portekizli eski yıldız futbolcu Luis Figo'nun başkanlık adaylığından çekildiği kongrede, 17 yıldır görevini sürdüren Sepp Blatter'in karşısında bu kez Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin yarışacak. Çekilen adaylar da Prens Hüseyin'e destek verecek.
İki gün sürecek kongrede, dört dönemdir FIFA başkanlığını sürdüren 79 yaşındaki Blatter, tekrar seçilmesi halinde 4 yıl daha dünya futbolunun patronu olmaya devam edecek. Kongrede, İsrail ve Filistin arasında yaşanan sorun, futbolcuların ekonomik haklarının kulüpler haricindeki 3. şahıslar tarafından sahiplenilmesine imkan tanıyan mevcut menajerlik sisteminde yapılabilecek değişiklikler, ırkçılık ve ayrımcılığa karşı alınacak tedbirler ile kadın futbolunu gelişimi gibi konular da masaya yatırılacak.

Bu haber toplam 1421 defa okunmuştur