1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Elektrikte 'birleşme' HEDEF 2016
Elektrikte birleşme HEDEF 2016

Elektrikte 'birleşme' HEDEF 2016

KIB-TEK Müdürü Mehmet Salih Gürkan, kuzey ve güney elektrik şebekelerini birbirine bağlanması çalışmaları hakkında son gelişmeleri YENiDÜZEN’e anlattı

A+A-

Fayka Arseven KİŞİ

Kıbrıs’ta kuzey ve güney elektrik şebekelerini birbirine bağlayacak çalışmaların sonuna geliniyor. Güneşköy hattındaki çalışma tamamlanırken, Haspolat hattındaki çalışmanın da Eylül ayı başında tamamlanması hedefleniyor.
“Güven yaratıcı önlemler” çerçevesinde, iki toplum liderinin elektrik şebekelerinin birleştirilmesi siyası kararının ardından, çalışmalar hız kazandı. Yeşil hattın sıfır noktasında iki tarafta devam eden çalışmalarda sona gelindi.

Süreç nasıl işleyecek?
KIB-TEK Müdürü Mehmet Salih Gürkan YENİDÜZEN’e yaptığı açıklamada elektriğin Güzelyurt ve Haspolat olmak üzere iki bağlanma noktasından bağlanacağını açıkladı.
Haspolat hattındaki çalışmanın Eylül ayı başında tamamlanması hedefi olduğunu kaydeden Gürkan, bundan sonrası süreç ile ilgili bilgi verdi.
Gürkan, “2 şebekenin 1 şebeke gibi çalışması için tekrardan bütün teknik kalitesi incelenecek. Bunun içinde uzman firmadan destek alacağız. Onların sunacağı raporun sonucunca düzenlemeler ve iyileşmeler yapılacak” dedi.

Hedef 2016 yılı başı…
Tüm bu iyileştirmelerin yapılmasının ardından enerji akışının olacağına işaret eden Gürkan, “2016 yılının başlarına kadar şebekelerin bir şebeke olarak çalışması için sistem analizi de yapılacak ve karşılıklı enerji alış verişine geçilebilecek” açıklamasında bulundu.
İşin ticari boyutunun da olduğuna değinen Gürkan, “Bununla ilgili ön görüşme yapıldı ancak detaylandırılmadı” dedi.

Acil durumda elektrik alış verişi sağlanabilir
Enerji alış verişi yapacak güvencenin sağlandığına işaret eden Gürkan, “İki hat üzerinden bu yapılacak durumdadır. Acil bir durum karşısında elektrik alış verişi sağlanabilir” ifadesinde bulundu.
Süreklilik durumu için Güney’in  Avrupa Birliği üyesi olması nedeniyle ‘iletim sistemi operasyonu ayarları’ ile ilgili kuralları olduğu bilgisini veren Gürkan, “Arıza güvenliğini düşürmeyecek, bir arızanın lokal kalması ve daha büyük boyutu etkilememesi için   çalışma yapacağız. Uyumlu ve mevzuata uygun hale getirilmesi önemlidir” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 2116 defa okunmuştur