1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Eğitim zili ‘eksik’ çaldı
Eğitim zili ‘eksik’ çaldı

Eğitim zili ‘eksik’ çaldı

YENİDÜZEN dün bazı anaokul ve ilkokulları giderek, yetkililer ile görüştü. Okul idarecileri, okullardaki öğrenci kayıtlarının devam ettiğini, bazı okullarda öğrenci sayısının arttığına dikkat çekti.

A+A-

 

İlköğretimde binlerce öğrenci dün ders başı yaparken, bugün de orta eğitimde zil çaldı. Yeni eğitim dönemi başlamasına rağmen okullardaki öğrenci kayıtları ise devam etti… Eğitim bu yıl öğretmen, müdür, kırtasiye, defter, kitap eksikliği ile başladı

Didem MENTEŞ

2018- 2019 eğitim- öğretim dönemi dün başladı. İlköğretimde binlerce öğrenci ders başı yaparken, bugün de orta eğitimde zil çaldı. Yeni eğitim dönemi başlamasına rağmen okullarda öğrenci kayıtları da devam etti. Özellikle ilçe okullarındaki öğrenci kayıtları sürerken,  bazı okullara kayıt için yapılan başvurularda artış yaşandı.

YENİDÜZEN’e konuşan eğitimciler, öğrenci sayılarındaki artış nedeniyle bazı sınıflarda yoğunluk yaşandığına dikkat çekti.

Bazı okullardaki müdür, müdür muavini ve öğretmen eksikliği gibi sorunlar da güncelliğini korudu.

Öte yandan ders kitaplarının basımıyla ilgili yaşanan sorun nedeniyle eğitimde ilk gün kitapsız başladı. Bazı okul idarecileri imkanlar doğrultusunda öğrencilere defter ve kalem dağıtarak öğretimi sağlamaya çalıştı. Ancak bazı okullarda kırtasiye eksiklikleri velilerden talep edildi.

Bazı okullarda ise tadilat çalışmaları yeni tamamlanırken, bazı okullarda ise ihaleye çıkılmadığı için gerekli bakım- onarım yapılmadı.

Bu arada Temel Eğitim Programı Geliştirme Projesi kapsamında Kıbrıslı uzman eğitimciler tarafından kademeli olarak hazırlanan ve sonuncusu olan 3’üncü ve 8’inci sınıflara yönelik ders kitapları da müfredata eklendi.

KİTAP- DEFTER EKSİK…
İdareciler, ders kitaplarının basımıyla ilgili yaşanan sorun nedeniyle ilk günün kitapsız başladığını aktardı. Bazı okullarda imkanlar doğrultusunda öğrencilere defter ve kalem dağıtılırken, bazı okullarda dahi bu ihtiyaçlar giderilemedi, Bakanlık temin edene kadar velilerden talep edildi.

Öğrenci kayıtları sürüyor

Yeni eğitim dönemi başlamasına rağmen öğrenci kayıtlarındaki başvurular sürüyor. Özellikle döviz krizi nedeniyle özel okullardan kamu okullarına geçen öğrencilerin yansıra okulların birinci kademelerine kayıt yaptıran öğrenci rakamlarında ciddi artış olduğu belirtildi. 

Geçen haftaki basın toplantısında Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, bu yıl okullara kayıt için yapılan başvurularda yüzde 20 artış yaşandığını, bunun ülkeye gelen nüfus oranındaki artışı gösterdiğini söylemişti. Özyiğit, özel okullardan devlete önemli bir miktarda öğrenci yöneldiğini söylemişti.

Öte yandan YENİDÜZEN dün sabah bazı anaokul ve ilkokul yetkilileri görüştü. Okul idarecileri, okullardaki öğrenci kayıtlarının devam ettiğini, bazı okullarda öğrenci sayısının arttığına dikkat çekti.

Bazı eğitimciler ise okul sayısının artması gerektiğine dikkat çekti.

 

ÖĞRETMEN EKSİKLİĞİ…
 2018- 2019 öğretim yılında bazı okullar yine öğretmensiz derse başladı. İlk ve orta eğitimde 180 öğretmene ihtiyaç duyulmasına rağmen Eğitim Bakanlığı’nca 132 kadro alınabildi. Bazı köy okullarında öğretmen eksikliği giderilene kadar öğrencilerin okula gelmemesi istendi…

Müdür ve öğretmen eksikliği

2018- 2019 öğretim yılında bazı okullar yine öğretmensiz ve müdür eksiliği ile derse başladı. İlk ve orta eğitimde 180 öğretmene ihtiyaç duyulmasına rağmen Eğitim Bakanlığı’nca 132 kadro alınabildi. Birçok okulda öğretmen eksikliği kendini gösterdi, bazı köy okullarında öğretmen eksikliği giderilene kadar öğrencilerin okula gelmemesi istendiği öğrenildi.

Eğitim Bakanı Cemal Özyiğit öğretmen ihtiyacını düzenlediği basın toplantısında açıklayarak, dolayı önümüzdeki hafta okullar açılacağında bazı sıkıntıların yaşanacağını bazı okullarda özellikle ortaokul ve liselerde sıkıntı yaşanacağını kaydetmişti. 

Öğretmen sendikaları da yaptıkları basın toplantılarında öğretmen eksikliğine dikkat çekmişti. KTOEÖS orta eğitimde bu yıl da kadro eksikleriyle eğitim ve öğretime başlandığını belirterek, 4 Müdür, 22 Müdür Muavini, 36 Öğretmen, 25 Atölye Şefi, sekreter, hademe kadroları eksik olduğunu açıklamıştı.

KTÖS ise dünkü açıklamasında ilköğretim okullarında 84 öğretmen ihtiyacı, 7 okulda müdür, bazı okullarda hademe eksiklikleri olduğunu dile getirdi.

TADİLAT VE ONARIM İHTİYACI…
 Bu yıl da bazı okullarda tamir tadilat işleri henüz yeni tamamlanırken, bazı okullarda ise ihaleye çıkılmadığı için gerekli bakım- onarım yapılmadı. İlköğretimde 60’ı aşkın, orta eğitimde de 30’a yakın okulda sınıf, laboratuvar, yapı ve bina eksikleri yanı sıra ağır hasar, tamir bakım, çatı izolasyon ve boyama ihtiyaçları olduğu belirtildi.

 

Yapısal eksikler ve ihtiyaçlar

Eğitim yılı bu yıl da bazı eksiklerle başladı. Bazı okullarda tamir tadilat işleri henüz yeni tamamlanırken, bazı okullarda ise ihaleye çıkılmadığı için gerekli bakım- onarım yapılmadı.

İlköğretim’de 60’ı aşkın, orta eğitimde de 30’a yakın okulda sınıf, laboratuvar, yapı ve bina eksikleri yanı sıra ağır hasar, tamir bakım, çatı izolasyon ve boyama ihtiyaçları olduğu aktarıldı.

14 Eylül’de Kıbrıs Türk Orta Eğitim Sendikası, bu yıl bir meslek lisenin kendi binasını kullanamayacak durumda olduğunu belirterek, çatı sıvaları düşen, kolonlarında derin çatlaklar olan yapıların olduğunu, sınıf ve idari binalarının bazılarının çatı problemi yaşadığını aktarmıştı. Betonarme yapıların birçoğunda izolasyon yapılması gerektiği de aktarılırken, kafeterya inşaatı veya spor salonu tamamlanmayan okullar olduğu belirtilmişti.

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası da 10 Eylül’de yaptığı açıklamada, ihale süreçlerinin tamamlanmadığı için okulların tadilat ve tamiratları geciktiğini belirterek, bazı okullarda ihale süreçlerinin yeni tamamlandığını aktarmıştı.

Eğitim Bakanı Özyiğit de tadilatların da yerel bütçeden ayrılan kaynaklarla yapıldığını, iki okul hariç diğer okullarda tadilatların tamamlandığını söylemişti.

İlk gün kitapsız başladı

Bu yıl ders kitaplarının basımıyla ilgili yaşanan sorun nedeniyle eğitimde ilk gün kitapsız başladı. Bazı okul idarecileri imkanlar doğrultusunda öğrencilere defter ve kalem dağıtarak öğretimi sağlamaya çalıştı. Bazı okullarda dahi bu ihtiyaçlar giderilemeyerek, Bakanlık temin edene kadar velilerden talep edildi.

YENİDÜZEN’e konuşan bazı okul müdürleri, eski kitaplardan fotokopi çekerek, öğrencilere verdiğini söylerken, bazıları da geçen seneden kalan kitapları öğrencilere dağıttığını aktardı.

Ekim ayı başlarına kitapların geleceğini aktaran okul idarecileri, velilerle dayanışma içerisine girdiklerini ifade etti.

Kıbrıslı eğitimcilerin hazırladığı kitaplar

Öte yandan Temel Eğitim Programı Geliştirme Projesi kapsamında Kıbrıslı uzman eğitimciler tarafından hazırlanan ilk ve ortaokul 1- 8’inci sınıflara yönelik ders kitaplarının sonuncuları da tamamlandı. Geçtiğimiz üç yılda ilkokul 1, 2, 4, 5, 6ve 7’inci sınıfların kitapları tamamlanırken, bu yıl da 3’üncü ve 8’inci sınıflara yönelik ders kitapları tamamlanarak müfredata eklendi.

Temel Eğitim Programlarını Geliştirme Projesi 1-8’inci sınıflar için Türkçe, Matematik, Hayat Bilgisi, Sosyal Bilgiler, Fen ve Teknoloji, İngilizce, Resim, Müzik ve Beden Eğitimi ve Spor, Din Bilgisi, Teknoloji ve Tasarım, Kıbrıs Türk Tarihi derslerini içeriyor.

Okul ihtiyacı

Ülkedeki nüfusa bağlı olarak okullardaki öğrenci sayılarında artışla birlikte okul ihtiyacı da gündeme geldi. Öğretmen sendikaları nüfus artışı nedeniyle hem sınıf hem de okul ihtiyacı doğduğunu vurgulamıştı. Eğitim Bakanı Özyiğit de  bu yıl okullara yapılan başvuru sayılarına göre daha çok okul, derslik ve öğretmene ihtiyaç duyulacağının göstergesi olduğunu dile getirmişti.

İlköğretimde Girne, Lefkoşa, Güzelyurt ve Mağusa merkez okullarının genelinde öğrenci artışı gözlemlendiğine dikkati çeken KTÖS, Mağusa’da 3, Lefkoşa 1, Girne’de 2 ve Karpaz’da 1 yeni okul ihtiyacı olduğunu vurgulamıştı.

Orta eğitimde ise Girne Bölgesinde 1 Ortaokul, Mağusa ve Lefkoşa’da 1’er Lise ve İskele Bölgesinde 1 Kolej veya liseye acil ihtiyaç olduğu KTOEÖS tarafından açıklanmıştı.

Din eğitimi

Son günlerde kamuoyunda din eğitimi ile ilgili de tartışmalar yaşandı.

Eğitim Bakanı Cemal Özyiğit, din dersinin ilkokullarda zorunlu ders, liselerde seçmeli ders olarak okutulacağını belirterek, ortaokulda ise din dersine katılmak istemediğini bildiren öğrencilere başka bir ders verileceğini söylemişti.

 KTOEÖS aynı gün “din dersi için net bir açıklama yapılmamıştır. Çağdaş, laik ve bilimsel temellerde bu dersin nasıl verileceği net iken kararsızlık yaşanmakta, toplumda tartışma yaratılmaktadır” demişti.


 
Okul idarecileri ne dedi? Okul idarecileri ne dedi?

 

Şehit Yalçın İlkokulu Müdürü Latife Çobanoğlu:
“Defter, kitap, kırtasiye eksikliği var”

“Tüm okullarda olduğu gibi sorunlar geneldir. İlkokulların kitapları hiç basılmadı. Bu yıl kitapların Ekim ayının başlarında geleceği söylendi. Defter, kitap, kırtasiye eksikliği var. Okulda 1 öğretmen ihtiyacı var. Öğretmen verileceği söylendi. Okulumuzun ayrıca genel bir bakımdan geçmesi, daha çağdan hale getirilmesi gerekir. okul kantinimiz yok, küçük bir oda kantin olarak kullanılıyor. Kantin için bir binayı yıktılar ama atıl vaziyette durur, bu problem çözülmedi. Çocuklar yağmurlu ve güneşli günlerde spor yapıyorlar. Bunun için üzeri kapalı bir yer ihtiyacı var. Bu yıl okulumuzda öğrenci sayısı 145- 150 arasıdır ve kayıtlar devam eder”

 

Gelibolu İlkokulu Müdür Muavini Cenk Uyaroğlu:
“Okulumuza müdür atanmadı”

“Bu yıl ders kitapları verilmedi, geçen seneden elimizde olanları öğrencilere dağıttık ancak yetmedi. Yeni kitapların gelmesi için 1 ay kadar bekleyeceğiz. Geçen sene tadilatlarımız yapıldı. Okulumuza müdür atanmadı. Öğretmen eksiliğimiz de yok”

Gülenyüzler Anaokulu Müdürü Selim Özmenek:
“Malzeme olarak bir takım eksikliğimiz var”

“İlkokullarda büyük sıkıntılar var. Defter kitap yok. Malzeme olarak bir takım eksikliğimiz var. 130 civarında öğrenci ile eğitime başladık. Geçen seneye göre sayımızda azalma oldu. Çünkü nüfus Lefkoşa’nın dışına doğru gelişiyor. Geçen yıl Okul öncesi olduğumuz için kendi imkanlarımızla ilk gün çocuklara etkinlik düzenledik bu nedenle defter, kitap eksikliği hissetmedik. Bizim sadece bahçemizle ilgili sorunumuz var. Sınıflarımızın boyanması gerekir. Bakanlığın girişim yapmasını bekliyoruz”

 

Şht. Doğan Ahmet İlkokulu Müdür Vekili Sezgin Çelik:
“320 civarında öğrenci var, kayıtlar sürüyor”

“Okulumuzda öğretmen eksikliğimiz yok. Okulumuz şuanda 320 civarında öğrenci var ancak kayıtlar devam ettiği için rakam değişiyor. Hatta kaydını alanlar dahi mevcut. Kaydı olup daha gelmeyenler bile var. Bakanlık bölge sınırlaması getirdiği için bizde bir öğrenci patlaması yaşanmadı. Bugün kitap eksikliği ile eğitime başladık. Ancak Eğitim Bakanlığı bize Ekim ayı başlarında kitapların geleceğini aktardı. Biz okulumuza bağışlar ile aldığımız defter ve kalemlerden birer tane çocuklara dağıttık. Velilerimize durumu aktardık ve destek istedik. Onlar da ellerinden geleni yapacaklarını ifade ettiler. Onlar dayanışma içerisindeyiz. Kitaplar konusunda da Türkçe okuma kitabını fotokopisini çekip eğitime devam edeceğiz. Diğer derslerle ilgili de kitaplar da Bakanlığın müfredatla ilgili yayınladığı bilgilerden takip edilecek. İlkokul öğrenci taşımacılığı yapılan da tek okuluz. Sayımız gereği otobüs sayısı arttı. Bizim sınırımız geniş bir alandır. Bölgeye bir okul daha yapılması gerekir”

 


 

KTÖS: “Okullar deftersiz, kitapsız, sandalyesiz, öğretmensiz, okul yöneticisi olmadan açıldı”

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı önünde, eğitimde yaşanan sorunlarla ilgili basın açıklaması yaptı.
KTÖS Başkanı Emel Tel ve Eğitim Sekreteri Burak Maviş yaptıkları konuşmalarda, okullardaki eksikliklerle ilgili daha önce yaptıkları uyarıların dikkate alınmadığını ve eğitim yılının sorunlarla başladığını söyleyerek, yaşanan sıkıntıların en kısa sürede çözülmemesi halinde eylemlerinin dozunu artıracakları uyarısında bulundu.
Sendika yetkilileri, okullarda; öğretmen, müdür, kitap, kırtasiye, hademe eksikliği yaşandığını belirterek, “Eğitim ve sağlıkta tasarruf anlayışının kabul edilemez olduğunu” söyledi.

Maviş: “Bu sorunların nedeni siyaset

KTÖS Eğitim Sekreteri Burak Maviş, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığında bakan ve bürokratların değiştiğini, bunun eğitim ve öğretim faaliyetlerine olumlu yansıyacağını; eğitim yılının sorunsuz başlayacağını düşündüklerini ancak bunun olmadığını söyleyerek, “zihniyetin değişmediğini” iddia etti.
Okulların deftersiz, kitapsız, sandalyesiz, öğretmensiz, okul yöneticisi olmadan açıldığını söyleyen Maviş, bu sorunların nedeninin siyaset olduğunu savundu.
KKTC ile Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanan protokolün, kamudaki münhal sayılarına kısıtlama getirdiğini söyleyen Maviş, ilkokullarda yüzde 25 öğretmen eksikliği bulunduğunu belirtti.
Kitap kırtasiye eksikliklerine değinen Maviş, din dersinin ortaokullarda seçmeli olmasına yönelik kararın ardından TC yardım heyetinin kitap basımına ilişkin ödemeyi bloke ettiğini iddia etti.
Bunun üzerine ihaleye çıkıldığını, başvuru olmaması üzerine gecikmeler yaşandığını dile getiren Maviş, ihaleye TL üzerinden çıkılmasını eleştirdi.
İlahiyat Kolejinin eksiksiz açıldığını söyleyen Maviş, ilkokul, anaokul ve özel eğitim okullarının ise eksikliklerle açıldığını belirtti.
“Eğitim yatırım ister, tasarrufun adı bile geçmemesi gerekir” diyen Maviş, bakanlıktan sorunların çözümüne yönelik ayrıntılı açıklama talep etti.
Son aylarda ülkeye gelen işgücü sayısındaki artışa paralel olarak öğrenci sayısında da artış olduğu ve sınıflardaki öğrenci sayısının 35-40’lara ulaştığı duyumu aldıklarını belirten Maviş, hükümetin bu konuda acil önlem almasını, kalıcı olması adına yasa hazırlanması gerektiğini söyledi.
Maviş, nüfus sayısını bilmeden eğitimi planlamanın mümkün olmadığını ifade etti.
 

Tel: “Tasarruf adı altında öğretmen kadroları yüzde 25 azaltıldı”

KTÖS Başkanı Emel Tel, sendikanın eğitim yılı başlamadan önce gerekli uyarıları yaptığını ancak okulların eğitim-öğretim yılında sorun ve eksikliklerle başladığını belirtti.
Tel, öğretmenlik sınavının okulların açılış tarihinden 1 hafta sonra gerçekleşeceğini, yeni atanacak olan 36 öğretmenin takriben okulların açılmasından 3 hafta sonra görev yerlerine gidebileceklerini, tasarruf adı altında öğretmen kadrolarının yüzde 25 azaltıldığını belirtti.
Girne, Lefkoşa, Güzelyurt ve Mağusa merkez okullarının genelinde öğrenci artışı gözlemlendiğine dikkati çeken Tel, bazı okullarda sınıflardaki öğrenci sayısının yasaların da üzerine çıktığını, 40’a yaklaştığını, okullarda 84 öğretmen ihtiyacı, 7 okulda müdür, bazı okullarda hademe eksiklikleri olduğunu kaydetti.
 

“Okullarımıza kitap ve malzemenin ne zaman tedarik edileceği belirsizdir”

Kitap, kırtasiye, okul, mefruşat ihtiyacında değinen Tel, şunları söyledi:
“Devletin ihalelerdeki ödemeleri geç yapması ve dövizdeki kur dalgalanmasından dolayı çıkılan kitap, inşaat, tadilat ve malzeme alımı ihalelerine ya başvuru olmamış, ya da geç zamanda başvurular tamamlanmıştır. Şu an okullarımıza kitap ve malzemenin ne zaman tedarik edileceği belirsizdir. Seçim öncesi eğitim ile ilgili projelerini teorik olarak ortaya koyan dört koalisyon ortağının, pratikte sınıfta kaldığı açıktır. Mayıs ayından itibaren uyarı yapmamıza rağmen öğretmensiz, kitapsız, deftersiz, sandalyesiz, masasız, kalemsiz bir döneme giriş yapıyoruz.”
Temel insan haklarından olan eğitim ve sağlıkta tasarruf anlayışının “kabul edilemez olduğunu” söyleyen Tel, yaşanan sorunların temel sorumlusunun hükümet ve Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı olduğunu savundu.
Minareliköy kavşağında yaşanan trafik sorununa da değinen Tel, taşocağı kamyonlarının tehlike yarattığını, önlem alınması gerektiğini söyledi.
Tel, sorunlara yönelik ivedi çözümler üretilememesi halinde öğretmenler ve okul aile birlikleri ile beraber demokratik eylem hakkını kullanacaklarını belirtti.

hh-028.jpg

 

 

yeniduzen-satin-aliniz-856.jpg

 

 

 

Bu haber toplam 3736 defa okunmuştur
Etiketler : , ,