1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Başbakan’dan 1 Eylül Dünya Barış Günü mesajı
Başbakan’dan 1 Eylül Dünya Barış Günü mesajı

Başbakan’dan 1 Eylül Dünya Barış Günü mesajı

“Kıbrıs’ta barış için yılmadan, usanmadan ve yorulmadan mücadeleyi sürdüreceğiz”

A+A-

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Kıbrıs’ta yaşayabilir bir barışın kurulması için görev üstlenmeleri ve acıları tekrar yaşamalarının önüne geçecek bir çözüm modeli için çaba harcamaları gerektiğini belirterek, “1 Eylül Dünya Barış Günü'nde, tüm dünyaya bu çabayı harcamayı sürdüreceğimizi Kıbrıs’ta ve dünyada barış için yılmadan, usanmadan ve yorulmadan mücadelesini sürdüreceğimizi bir kez daha duyurmak istiyoruz” dedi.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.
Yorgancıoğlu, 1 Eylül 1939’un Birinci Dünya Savaşı’nın başlangıç günü olduğunu, bu kanlı savaşta toplam 54 milyon insanın hayatını kaybettiğini ve her savaşta olduğu gibi milyonlarcasının da sakat kalarak savaşın acılarını yıllarca taşıdığını anımsattı.

“Savaşlar sürdükçe insanlık ürettiği, yarattığı her şeyi kaybetmeye devam edecektir”

İnsanlığın yaşamış olduğu bu büyük acıyı unutmamak ve savaşlarda hayatlarını kaybeden, sakat kalan insanların anılarını yaşatmak, ayrıca savaşların bir daha yaşanmaması dileğiyle savaşın başladığı tarih olan 1 Eylül’ün, Dünya Barış Günü olarak ilan edildiğini belirten Yorgancıoğlu, mesajında şunları kaydetti: “Dünya insanlık tarihinde birçok acı yaratan bu dönemin sadece unutulmamasını sağlama yönündeki girişimler, savaşları bitirmedi, çatışmaları önlemedi. 1 Eylül 1939 dan bu yana yüzlerce etnik ve dini savaş, çatışma yaşanarak, yine milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine, sakat kalmasına, yerinden yurdundan göç etmesine neden olmaya devam ediyor.

Önemli bir kısmı bölgemizde devam eden ve hemen hemen dünyamızın her köşesinde değişik gerekçelerle yaşanan çatışmalar ve savaşlar süregelmektedir. Bu savaşların kaybedeni hep insanlıktır ve savaşlar sürdükçe insanlık ürettiği, yarattığı her şeyi kaybetmeye devam edecektir.
Adamızda özellikle son yarım yüzyılda yaşanan çatışmalar da ölümlere, göçlere, kan ve gözyaşına, kısaca pek çok acıya neden olmuştur. Bu acıları, hayatın tüm alanlarında yaşayan bizler, Kıbrıs’ta yaşayabilir bir barışın kurulması için görev üstlenmeli, acıları tekrar yaşamamızın önüne geçecek bir çözüm modeli için çaba harcamalıyız.”

“Gelecek kurma hedefini gözeten bir yaklaşım her iki halkın refaha ulaşmasını sağlayacaktır”
“1 Eylül Dünya Barış Günü'nde, tüm dünyaya bu çabayı harcamayı sürdüreceğimizi Kıbrıs’ta ve dünyada barış için yılmadan, usanmadan ve yorulmadan mücadelesini sürdüreceğimizi bir kez daha duyurmak istiyoruz. Kıbrıs Türk halkı olarak Uluslararası hukukun içine girmenin en doğru çıkış yolu Federal bir çözüme ulaşmaktır. Kıbrıslı Türklerle Kıbrıslı Rumların siyasi eşit ortaklar olarak federal bir Kıbrıs'a ulaşarak, adada yaşayanların potansiyellerini daha da iyi kullanabilecekleri modelde, barış ve ekonomik refahın artması için çalışmaya devam etmeliyiz. Özellikle Kıbrıs’ta sürdürülen görüşmelerde bu hedefin yakalanmasında geçmişte ulaşılan uzlaşılar temelinde ve ortak bir gelecek kurma hedefini gözeten bir yaklaşım her iki halkın refaha ulaşmasını sağlayacaktır. Savaşlarda hayatlarını yitirenleri anarken, bir kez daha dünyamızın yaşanası bir dünyaya dönüşmesi için mücadeleye devam edeceğimizi yineleriz.”

Bu haber toplam 1972 defa okunmuştur