1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. Anastasiadis: Önerim Çözüme Yol Açabilir
Anastasiadis: Önerim Çözüme Yol Açabilir

Anastasiadis: Önerim Çözüme Yol Açabilir

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis, dün akşam halka seslenerek, Kıbrıs Türk tarafına sunduğu önerinin çözümü sağlayabileceğini ifade etti. 

A+A-

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis, dün akşam halka seslenerek, Kıbrıs Türk tarafına sunduğu önerinin çözümü sağlayabileceğini ifade etti. 

Anastasiadis, önerisinin, Garantiler ve Güvenlik başlığındaki görüşmelerin sonuçlanması ve tamamlanmasına yönelik bir konferansın toplanması; sonuç alındığı takdirde Toprak konusunun çözümünün ve görüşülmesinin derhal ileriye götürülmesi, ardından ise sadece ilerleme kaydetmek amacıyla değil Kıbrıs sorununun bütünlüklü çözümü için gerektiği kadar Cenevre’de kalınması olduğunu da açıkladı.

Rum basını, Anastasiadis’in halka seslenişine ve bu çerçevedeki açıklamalarına gerek manşetlerden gerekse iç sayfalarda geniş yer verdi.

Alithia gazetesi ve diğer gazetelere göre Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis, çıkmazın aşılması için Kıbrıs Türk tarafına sunmuş olduğu öneriyi, Kıbrıs sorununun çözümünü ve çıkmazın kırılmasını mümkün kılabilecek öneri olarak nitelendirdi.

Gazete haberi “Çözüm Önerisi-Anastasiadis’in Gelişmelerle İlgili Kıbrıs Halkına Mesajı-Önerim Çözüme Yol Açabilir” başlıklarıyla manşetten ve iç sayfadan aktardı.

Habere göre Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis, dün akşam halkı gelişmelerle ilgili bilgilendirmek için yaptığı açıklamada, konuyla ilgili önerisinin, sadece ilerleme sağlanmasına değil, Kıbrıs sorununun bütünlüklü çözümünü sağlayabileceğini belirtti ve önerisini sakin bir şekilde yeniden incelemeleri için de Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafına çağrıda bulundu.

Anastasiadis açıklamasında ayrıca amacının, sorumluluk yükleme oyununa müdahil olmak veya gerek Kıbrıs Türk tarafı gerekse Kıbrıs Rum siyasetçiler tarafından kendisine isnat edilenlere yorum yapmak olmadığını, benimsenmesi durumunda olumlu bir sonuç, iyimserlik olanağının varlığı için temel perspektifler yaratacak önerisine ilişkin gerçeği anlatmak olduğunu söyledi.

Anastasiadis, anların kritikliği nedeniyle ve görülmekte olan çıkmazın bertaraf edilmesine ilişkin yegane hedefle sunduğu önerinin, somut sonuçlar getirmesi amacıyla hemen Cenevre’ye gidilmesini öngördüğünü ifade etti.

Önerisinin içeriğine de değinen Anastasiadis, Garantiler ve Güvenlik başlığındaki görüşmelerin sonuçlanması ve tamamlanmasına yönelik Kıbrıs’a ilişkin konferansın toplanmasını, sonuç alındığı takdirde, Toprak konusunun çözümünün ve görüşülmesinin derhal ileriye götürülmesini, ardından ise, sadece ilerleme kaydetmek için değil Kıbrıs sorununun bütünlüklü çözümü için gerektiği kadar Cenevre’de kalınmasını öngördüğünü belirtti.

Anastasiadis, “Bir kez daha Türkiye’yi ve Kıbrıslı Türk liderini, iddia ettikleri gibi gerçekten Kıbrıs sorununun çözümünü isterlerse, sunduğum öneriyi ciddiyetle yeniden incelemeye davet ediyorum. Bu önerinin, diyalogda karşılaştığımız sorunlara yanıt verebileceğini düşünüyorum” ifadelerini de kullandı.


Türk ve Kıbrıs Türk tarafının ayrıca Kıbrıs Rum toplumundan bazı çevrelerin, sunmuş olduğu önerinin, güya öne çıkmayı teşkil ettiği ya da sürece ilişkin konulara odaklandığı iddiasında bulunduklarını ifade eden Anastasiadis, bunun, 1 Aralık 2016, 12 Ocak 2017 ve 1 Şubat 2017 tarihli BM açıklamalarında da kaydedildiği şekilde, Kıbrıslı Türk liderle vardıkları ortak anlaşmaya bağlı olduğunu belirtti.

Anastasiadis, bugünkü mevcut durumu kesin olarak sonlandıracak bir çözümü, özlü diyalog içerisinde ve herhangi bir maksattan uzakta, ileriye götürme kararlığını bir kez daha yinelemek istediğini ifade etti.

Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı’nın, 17 Mayıs’taki son görüşme sırasındaki önerisi konusunda ise Anastasiadis, Kıbrıs Türk lideri Akıncı’nın ilerleme eksikliğine atıfta bulunduğunu ve bir al-ver süreci içerisinde, ilerlemenin ortaya çıkması amacıyla iki tarafın ana hedeflerini sunacağı yeni bir Cenevre konferansının gerçekleştirilmesini talep ettiğini savundu.

Anastasiadis, Akıncı’nın ayrıca Rum Yönetimi’nin enerji planlamalarını askıya almasını da talep ettiğini ve bunu reddettiğini belirtti.

Anastasiadis, 5 başlıkta, anlaşmaya varılmış çerçeve temelinde harita değişimi ve sunumuyla Toprak konusu da dahil olmak üzere Yönetim, Ekonomi, Mülkiyet ve AB konularında ilerleme sağlanmasına karşın, anlaşmaya varılmış noktalarda anlaşmazlıkların kalmaya devam ettiğini ve vazgeçmelerin de kaydedildiğini belirtti. 

Mont Pelerin ve Cenevre’deki görüşmelerden de söz eden Anastasiadis, 18 Ocak 2017’deki teknokratların görüşmesinin ardından iki liderin, Cenevre’de üzerinde anlaşamaya varılanlara bağlı olarak, 1 Şubat 2017’de, BM’den, garantör ülkelerle işbirliği içerisinde, mart ayı başlarında siyasi düzeyde Kıbrıs’a ilişkin konferansın devamını hazırlaması için talepte bulunduğunu ifade etti.

Anastasiadis açıklamasında ayrıca, bugüne kadar elde edilen görüş birlikleri ve karşılıklı anlayışların, iki taraf arasındaki mesafenin az olduğu, askıdaki konuların ve iki taraf arasında özlü anlaşmazlıkların bulunduğu konuların kaydedilmesine ilişkin üç boyutlu belgesinden de söz etti.

Anastasiadis aynı zamanda, Kıbrıslı Türk lidere ortak basın toplantısı düzenlemeleri ve her konuda anlaşmaya varmadan hiçbir konu anlaşılmış değildir ilkesine saygı duyarak, bugüne kadar sağlanan ilerleme konusunda Kıbrıs halkını bilgilendirmeleri yönünde öneride bulunduğunu, Kıbrıs Türk tarafının her iki talebe de olumsuz yanıt verdiğini belirtti.

ANASTASİADİS SORULARI DA YANITLADI

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Politis gazetesine göre Anastasiadis, önerisinin amacının, aynı görüşmenin bir kez daha yinelenmesi değil, nihai çözümü ihtimal dışı bırakmaksızın, ilerleme sağlanması olduğunu belirtti.

Önerisinin değiştirilmesinin mümkün olup olmadığı şeklindeki bir soru üzerine ise Anastasiadis, sonuç alınması gereken zamanın geldiğini söyledi.

Çıkmaz durumunda ne olacağına ilişkin bir soru üzerine Anastasiadis, yeni bir hareketliliğin olması için gerekli performanslara atıfta bulunarak bunun ilk kez olmayacağını ifade etti.

Anastasiadis sözlerinin devamında, çıkmaz olmaması için, hiç bir yere götürmeyecek bir metodolojiyi de kabul etmeyeceğini söyledi.

Rum lider, Türkiye’nin, uygun bir hazırlık olmaksızın haziran ayında al-ver sürecinde ısrar etmesinin, kendisine isnat edilecek ve Ankara’nın bundan kurtulacağı bir çıkmaza neden olacağını ileri sürdü.

Enerji planlamalarının sorulması üzerine ise Anastasiadis, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını” yerine getirmesinin müzakere konusu olmadığını, doğal zenginliğin, Kıbrıslı Türklere ve Kıbrıslı Rumlara ait olduğunu, bunun dağılımının ise çözüm bulunduğu zaman yapılacağını yineledi. 

Anastasiadis, realist olunması gerektiğini, araştırmaların başka, yararlanmanın başka olduğunu, iki tarafın ve Türkiye’nin çözümü teşvik etmesi için Kıbrıslı Türklerin araştırma yapılmasını istemesi gerektiğini de savundu.

TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Rum basınında yer alan söyleşisini yorumlaması istenen Anastasiadis, Çavuşoğlu’nun, sadece 4 özgürlüğün ve Kıbrıslı Türklerin etkin katılımının sonuçlanmasının kabul edilmesiyle, Cenevre’ye dönmek için “Washington Post”ta ortaya koyduğu önkoşullara da atıfta bulundu.

DİĞER BAŞLIKLAR

Anastasiadis’in dün akşam halka yönelik açıklaması diğer gazetelerde şu başlıklarla yer aldı:

Politis: “Çözüm İçin Gidiyoruz Aksi Takdirde Başarısızlığa Sahip Olacağız- Anastasiadis, Esnek Görünse de Önerisinde Israrlı-Cenevre İçin Önerisinde Israrlı”

Fileleftheros: “Önerisinde Israrlı-Anastasiadis Herhangi Başka Bir Şeyin Başarısızlığa Neden Olacağını Düşünüyor-Anastasiadis Geri Adım Atmadı”

Simerini: “Sadece Önkoşullarla Yeni Konferans-Anastasiadis Çıkmaz Olmaması İçin Herhangi Bir Şeyi Kabul Etmeyeceğini Vurguladı-Çözüm mü İstiyorlar, Önerim Burada”

Haravgi: “Anastasiadis Önkoşul Koydu-Güvenlik ve Garantiler Başlığının Ele Alınması ve Kapanmasında Israr Ediyor”   

 

Bu haber toplam 2931 defa okunmuştur
Etiketler :