1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Alt geçit için yıkım talebi reddedildi
Alt geçit için yıkım talebi reddedildi

Alt geçit için yıkım talebi reddedildi

Lefkoşa Kaza Mahkemesi, Gönyeli Alt Geçit davası ile ilgili kararını verdi. Mahkeme yıkım ve projeyi engelleyen talepleri reddetti, tazminat kararı verdi.

A+A-

Lefkoşa Kaza Mahkemesi, Gönyeli Alt Geçit davası ile ilgili kararını verdi. Mahkeme yıkım ve projeyi engelleyen talepleri reddetti, tazminat kararı verdi.

Benli: Modern alt ve üst geçit projemiz, ayrıca kapsamlı çevre düzenlemesi için yeniden çalışmaya başlıyoruz.

Mahkeme; davacıya, özel arazisine girilmesi nedeniyle 5.000 TL, ayrıca 'zarar-ziyan' gerekçesiyle 15.000 TL, genel zarar (özel rahatsızlık) talebiyle 50.000 TL tazminat ödenmesine ve dava masraflarının karşılanmasına karar verdi.

Devrim DEMİR

Davacı Mehmet Şenol’un malları zarara uğradığı gerekçesi ile Gönyeli Belediyesi’ne alt geçit ile ilgili davanın kararı dün Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde karara bağlandı.

Lefkoşa Kaza Mahkemesi, Gönyeli Alt Geçit davası ile ilgili kararını verdi. Mahkeme yıkım ve projeyi engelleyen talepleri reddetti, tazminat kararı verdi.

Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde görüşülen alt geçit davasında mahkeme, Gönyeli Belediyesi’ni ‘ mülke tecavüz ‘, ‘zarar ziyan ‘ ve ‘ özel rahatsızlıktan’ davacıya tazminat ödemesine hükmetti.

 Mahkeme; davacıya, özel arazisine girilmesi nedeniyle 5.000 TL, ayrıca 'zarar-ziyan' gerekçesiyle 15.000 TL, genel zarar talebiyle 50.000 TL tazminat ödenmesine ve dava masraflarının karşılanmasına karar verdi.

Kıdemli Yargıç Hasan Dağlı, Yargıç Gülay Süleymanoğlu huzurunda görüşülen davada, Başsavcılık adına Kıdemli Savcı İlter Koyuncuoğlu davacı avukatı Ünver Bedevi, Gönyeli Belediyesi avukatları Hasan Esendağlı ve Ezer Özsoy hazır bulundu.

Uzun zamandır gündemi meşgul eden alt geçit davası ile ilgili mahkeme, davalı Gönyeli Belediyesi’ni Mehmet Şenol’un arazisine ‘tecavüz’ etmekten ve alt geçit ile ilgili projenin başlatıldıktan sonra verdiği özel rahatsızlıktan yargıladı.

Mahkemeden “Mülke tecavüz” bulgusu

Kararı okuyan Kıdemli Yargıç Hasan Dağlı, davanın olgularını anımsatarak hem davalı hem de davacı tarafların ayrı ayrı dinlendiğini söyledi.

Dağlı, Gönyeli Belediyesi'nin özel mülke tecavüz ettiğine kanaat getirdi.

Kıdemli Yargıç Hasan Dağlı, “her ne niyet altında olursa olsun kimsenin izinsiz bir şekilde başka bir kişinin malına giriş yapmasının söz konusu olamayacağını” belirterek davacının davalı tarafından “mülküne tecavüz suçunu bu davada ispatladığını” kaydetti.

Davalı Gönyeli Belediyesi’nin davacıya ait araziye girdiğinin açık olduğunu ifade eden Dağlı, davacının özel mülkünde meydana gelen zarar ziyandan davalı Gönyeli Belediyesi’nin sorumlu olduğunu söyledi.

Kıdemli Yargıç Hasan Dağlı, davalı Gönyeli Belediyesi’ni ‘özel mülke tecavüz’den 5 bin TL, mülke verilen ‘zarar-ziyan’ için 15 bin TL ödemesine emir verdi.

“Özel rahatsızlık”

Dağlı, okuduğu kararda hayata geçirilen proje ile davacı tarafın özel mülklerinden anayola çıkışlarının kısıtlandığını, “servis yolunun çıkışı olmamasının tek başına rahatsızlık olduğuna” işaret etti.

İncelenen davaya bakıldığında, davacıların anayola çıkış haklarının engellendiğine bulgu yaptıklarını kaydeden Dağlı, bu olgular ışığında ‘rahatsızlığın’ kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti.

Kıdemli Yargıç Hasan Dağlı, belediyenin alt geçit projesini trafiğin rahatlatılması için yaptığını öne sürdüğü halde, davacıların gayrı menkullerinin üzerinde ciddi bir zarar ziyan olduğuna bulgu yaptıklarını ifade etti. Dağlı, Gönyeli Belediyesi’ni ‘özel rahatsızlık’  için 50 bin TL tazminat ve 20 bin TL de dava masrafları ödemesine karar verdi.

Kıdemli Yargıç Hasan Dağlı, kararının sonunda davacı tarafından ‘dava masrafları’  için devlete 10 bin TL tazminat ödemesine emir verdi.

Benli kararın ardından açıklama yaptı

Kararın açıklanmasının ardından açıklama yapan Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli şunları söyledi:

Gönyeli'de trafik yol güvenliğini artırmak ve trafik yoğunluğunu rahatlatmak amacıyla başlattığımız “Gönyeli Alt ve Üst Geçit Projesi” kimi çevrelerin yargıya başvurması sonucu 10 aydır kesintiye uğramıştır.
Yargı kararı, yıkım ya da projenin engellenmesi yönündeki tüm talepleri reddetmiştir.
Böylece projemizin önündeki engeller tümüyle ortadan kalkmıştır.
Modern alt ve üst geçit projemiz, ayrıca kapsamlı çevre düzenlemesi için yeniden çalışmaya başlıyoruz.
Bu süreçte trafik akışında yaşanan sıkıntıyı en erken zamanda ortadan kaldıracağız.
İlgili yolu kullanan herkesin sabrına, güvenine, anlayışına teşekkür ediyoruz.

Nisan 2018’de 5 milyon TL bir yatırım bütçesi ile başlattığımız projemiz, tümüyle toplum yararına ve mühendislerimizin titiz çalışması sonucu ortaya çıkmıştır.
Projemizin tamamlanması ile birlikte kentimize yaraşır çağdaş bir düzenlemeyle trafik yol güvenliğini çok daha ileriye taşıyacak; araç, yaya ve bisiklet ulaşımı için imkânları geliştireceğiz.

Dava neden açılmıştı?

Ahmet Şenol ve Mehmet Şenol, Gönyeli’deki anayola alt geçit yapımı inşasının, orada bulunan 6 konutlarını da zarara uğrattığı, mülklerinin değerinin sıfıra düştüğü, anayola çıkış haklarının gasp edildiği iddialarıyla Gönyeli Belediyesi’ne dava açmıştı.

Talepleri ise, yapılan köprünün ortadan kaldırılması ve yerine ‘düzgün’ bir anayol yapılmasıydı. Bu sebeple Belediye’ye dava açan Ahmet Şenol ve Mehmet Şenol, davanın gelişme kaydetmiyor oluşu ve İdari Mahkeme’de de açtıkları diğer davanın ilerleyerek sonuca varması isteğiyle, davaya ‘ara kararı’ verilmesini talep etti.

Davacı tarafından avukat   Ünver Bedevi, ara kararının mahkeme tarafından reddedildiğini kaydetti, sonuca yaklaşmayı amaçladıklarını belirtti.

 

 

Bu haber toplam 2839 defa okunmuştur
İlgili Haberler