1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'Et de pahalı olur, süt de’
Et de pahalı olur, süt de’

'Et de pahalı olur, süt de’

Arpa (yem) fiyatlarının artmasıyla hammadde fiyatlarının yanı sıra et ve süt gibi temel gıda maddelerinin fiyatlarının da yükseleceğine dikkat çeken hayvancılar, hükümetin açıkladığı arpa fiyatlarının ‘makul’ olduğunu dile getirdi.

A+A-

Ayşe GÜLER

Paşaköylü hayvan üreticileri, arpa (yem) fiyatlarının yükselmesinin tüketiciye olumsuz yansıyacağını savundu.

Çiftçiler Birliği’nin ‘arpa fiyatlarının artması’ yönündeki talebinin gerçekleşmesi halinde hammadde fiyatlarına ek olarak, et ve süt gibi temel gıda maddelerinin fiyatlarının yükseleceğini dile getiren hayvancılar, hükümetin desteklerle birlikte 0.79 kuruş olarak açıkladığı arpa fiyatlarının ‘makul’ olduğunu dile getirdi.
YENİDÜZEN, hayvan üreticilerinin nabzını tuttu, ‘arpa fiyatlarının artıp, artmamasına’ ilişkin tartışmaları değerlendirdi.

Hayvan üreticileri, Çiftçiler Birliği’nin yaptığı eylemi desteklediklerini ancak arpa fiyatlarının artmaması gerektiğini söyledi.

“Arpa, hayvancılara sübvansiye yapılarak daha ucuza verilmeli”
Bazı üreticiler bu konudaki tek çıkış yolunun; çiftçilere arpa fiyatlarının yüksek tutulması ve hayvancılara sübvansiye yapılarak daha ucuza arpa verilmesi olduğunu söyledi.
Yetkililerin bu yönde adım atması halinde sorunun çözüleceğini belirten üreticilerin bazıları, “Hayvancı, çiftçi ve memur da birbirinden ayrılmalıdır” dedi.

“Karşılaştırma yaparken girdi maliyetleri önemli”
Öte yandan bazı üreticiler ise Güney Kıbrıs veya Türkiye’ye göre ülkemizdeki arpa fiyatlarının yüksek olduğunu ancak yine de kıyaslama yapılabilmesi için girdi maliyetlerine bakılması gerektiğini söyledi.
Üreticiler, “Ülkemizde girdi maliyetleri çok yüksek. Örneğin mazot fiyatları diğer ülkelere göre fazladır” şeklinde konuştu.

“Arpa fiyatlarıyla birlikte süt paralarının ödenmemesi de ciddi sorun”
Bunun yanı sıra üreticiler, süt paralarının 2 aydır ödenmediğini, bu yüzden zor durumda olduklarını söyledi.
Arpa fiyatlarının yanı sıra bu konuda da dert yanan üreticiler, “Borçlular kapıya dayandı. 2 aydır süt parasını alamıyoruz. Mağdur olduk” dedi.

HAYVAN ÜRETİCİLERİ NE DEDİ?

Çetin Şahan: “Arpa fiyatlarının artması, hammadde fiyatlarına yansıyacak”

“Biz Çiftçiler Birliği’nin başlattığı eylem destek veriyoruz. Ancak eyleme ilk başlandığında arpa fiyatları için eyleme gittiler, ancak daha sonra doğrudan gelir desteğinden de bahsetmeye başladılar. Arpa fiyatlarının artması hammadde, soya ve küspe fiyatlarının yükselmesine neden olacak. Bugün bir fincan kahve 2 TL iken, 1 litre sütün fiyatı ise 1.5 TL’dir. Biz arpa fiyatlarının hükümetin açıkladığı gibi kalmasından yanayız. Aslında Güney Kıbrıs veya Türkiye’deki arpa fiyatlarıyla kıyaslama yapıldığında, girdi maliyetleri çok önemlidir. Mazot fiyatlarının ne olduğu önemlidir. Hükümet; çiftçi, hayvancı ve memuru birbirinden ayırmalıdır. Bu sektördeki en önemli sorunlardan biri de budur. Eğer bu konuda adım atılmazsa, sorunların hiçbiri çözülmeyecektir”

Hüseyin Ballı: “Hayvancıya sübvanseye yapılarak, arpa daha ucuza satılmalı”
“Hükümetin açıkladığı arpa fiyatları bence makul orandadır. Çiftçiler arpa fiyatlarının yükselmesini istiyor. Böyle bir şeyin olması, yani arpa fiyatlarının yükselmesi tüketiciye yansıyacaktır. Bence bu noktadaki çözüm; çiftçiye arpayı pahalıyı vermek, hayvancıya da sübvanseye yaparak arpayı daha ucuza satmaktır. Sadece böyle bir adım atılabilir, başka bir şey yapılamaz. Hayvancıların ciddi sorunları vardır. 2 aydır süt paralarının ödenmesini bekliyoruz. Bugün elime bir kağıt geldi. Aldığım tohumları ödemediğim için kooperatif bana ihbarname yolladı. Derdimizi kime anlatalım?”

Bayram Yeşilkuşak: “Arpa fiyatları pahalı”
“Dünya piyasasına göre, ülkemizdeki arpa fiyatları bence pahalıdır. Fiyatların hükümetin açıkladığı fiyatta kalması gerektiğini düşünüyorum. Arpa fiyatlarının yükselmesi ete, süte, hellime yansıyacak. Hayvancı gerçekten zor durumdadır. Bu yıl 5 sene geriye gittim. Balya alabilmek için 70 bin TL para verdim. Ne yapacağımı bilmiyorum”

Menteş Biçercioğlu: “Tek sorun arpa fiyatları değil, süt paralarını da bekliyoruz”
“Arpa fiyatlarının açıklandığı gibi kalması gerekiyor. Bu fiyatlar bence normal seviyededir. Girdilerimiz çok yüksek, mazot desteği almıyoruz. Türkiye’de dönüm başına 650 kg arpa biçiliyor, bizde ise biçilen arpa dönüm başına 250 KG’yi geçmiyor. Hayvancının süt paraları 2 aydır ödenmiyor. Biz 4 listenin bu paranın ödenmesini bekliyoruz. Çeklerimiz geri dönüyor. Zor durumdayız”

Arif Batıray: “Arpa fiyatları açıklanan rakamlarda kalmalı”
“Hayvancıya destek verilmesi gerekiyor. Hükümetin açıkladığı arpa fiyatları bence düşük değildir, bu şekilde kalmalıdır. Fiyatların yükselmesi bizi zor durumda bırakacak. Biz yıllar önce Güney Kıbrıs’tayken, hayvanlarımızı sağar sütlerimizi Kıbrıslı bir Rum’a verirdik. O zaman süt paralarımız, zamanında ödenirdi. Şimdi buraya geldik, paramızı alamıyoruz.”

Bu haber toplam 2283 defa okunmuştur