1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Tüp gaz ve akaryakıt fiyatları değişmeyecek”
“Tüp gaz ve akaryakıt fiyatları değişmeyecek”

“Tüp gaz ve akaryakıt fiyatları değişmeyecek”

Şahap Aşıkoğlu, şu anda tüp gaz ile akaryakıt fiyatlarında zam veya indirimin söz konusu olmadığına işaret etti.

A+A-

Fehime ALASYA- TAK

Bir yanda tartışmalı asgari ücret, diğer yanda hayat pahalılığı, vatandaşın gözü temel tüketim maddelerinde yapılacağı söylenen indirimde…

Dövizdeki hareketlilik, Türk Lirasının rekor değer kaybıyla birlikte tüp gaz ve akaryakıta gelen fahiş zamlardan geri adım atılmasıyla ilgili beklentileri yorumlayan Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, “Dolar ve akaryakıtın borsa fiyatlarındaki düşüşü takip ediyoruz, düşüş olursa illaki fiyatlara yansıtılacak” dedi.

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu ise, şu anda tüp gaz ile akaryakıt fiyatlarında zam veya indirimin söz konusu olmadığını söyledi.

Tüp gazdaki stok sıkıntısının temel nedenini adaya gelecek geminin gecikmesine bağlayan Bakan Sunat  Atun, ithalatçı şirketin gemi bulamadığını, bunun yanında havaya bağlı olarak yükleme koşullarının elvermemesinden dolayı geminin adaya geç geldiğini belirtti.

 “Piyasada 2, 3 günlük bir sıkıntı oldu ama şu an çözüldü” şeklinde konuştu.

 

“Tüp yatırımı yapılmasını sağlayacağız”

İleri vadede özellikle tüp gaz konusunda benzer sıkıntı yaşanmaması adına tüp yatırımı yapılmasını sağlayacaklarını da anlatan Atun, firmaların tüp stokunun güçlenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Atun, “Ancak bu sayede sorunun önüne geçilebileceğine inanıyoruz” dedi.

 

“İndirim, ithalattaki gelişmelere göre şekillenecektir”

Fiyat indirim beklentilerinin halen sürdüğüne değinen Atun, “Bu konudaki gelişme ithalattaki maliyetlerle alakalıdır.” diyerek fiyatlarla ilgili denetimlerin sürdüğünü anlattı.

Atun, “Marketlerdeki satış noktalarında denetimler sürüyor, bu bağlamda 257 bin TL’lik ceza yazıldı, çalışmalar sürüyor. Tüm dünyada gıda fiyatlarında büyük bir artış var, esas olan hem fiyat denetimi yapmak hem de milli geliri arttırarak pahalılığı en aza indirmektir.” yorumunu yaptı.

 

Aşıkoğlu: “Tüp gaz ve akaryakıt fiyatlarında zam veya indirim söz konusu değil”

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, tüp gazda dağıtıcılar ve marketler arasındaki pay paylaşımı ve lojistik konularında yaşanan sıkıntıların aşıldığını belirtti. Şahap Aşıkoğlu, şu anda tüp gaz ile akaryakıt fiyatlarında zam veya indirimin söz konusu olmadığına işaret etti.
Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, son günlerde piyasada tüp gaz bulunmamasının nedenlerini aktararak, yaşanan sıkıntıların aşıldığını belirtti.
Türk Ajansı Kıbrıs (T.A.K.) muhabirinin sorularını yanıtlayan Aşıkoğlu, tüp gaz ile ilgili sıkıntının iki nedeni olduğunu kaydetti.


“Arada gelmesi gereken gemi gelmedi”

Sıkıntının birinci nedeninin, dağıtıcılar ve marketler arasındaki pay paylaşımıyla ilgili olduğunu belirten Aşıkoğlu, devletin dağıtıcılar ve marketlere paylaşmaları için 17 TL’lik kar payı tanıdığını ancak son zamanlarda market ve bakkalara bu kardan 1 TL bırakıldığını anlattı. 
Kredi kartı satışlarında ödenen komisyon nedeniyle market ve bakkaların tüp gaz satışından zarar ettiğini belirten Aşıkoğlu, bu nedenle marketler ile bakkalların tüp gaz satmak istemediğini ifade etti. Bakanlık olarak toptancılar, aracı kurumlar ve marketler arasında aracılık yaparak sorunu çözdüklerini aktaran Aşıkoğlu, “Bakkallara eskisi gibi 3 TL kar kalacak” dedi. 
Aşıkoğlu, sıkıntının ikinci nedeninin lojistikle ilgili olduğunu, gelmesi gereken bir geminin gelmediğini kaydetti. Dünyada lojistikle ilgili sıkıntılar olduğuna işaret eden Aşıkoğlu, “Ancak Pazartesi günü bir gemi geldi. Büyük bir miktar tüp gaz geldi. 20 Ocak ve 20 Şubat tarihlerinde olmak üzere iki gemi daha gelecek” dedi.


 

“Kur, en son fiyatlandırma yapılan günün kurunun altına düşerse fiyat düşer”

Şu anda tüp gaz ve akaryakıt fiyatlarında zam veya indirimin söz konusu olmadığını da söyleyen Aşıkoğlu, tüp gaz ve akaryakıt fiyatlarının o günkü borsa fiyatı ve dolar kuruna göre belirlendiğini kaydederek, kurun en son fiyatlandırma yapılan günün kurunun altına düşmeden indirim yapılamayacağını belirtti. Aşıkoğlu, doların en yüksek seviyeye çıktığı günlerde fiyatlandırma yapılmadığını da ekledi.
Ülkede tüp gaz ihtiyacının mevsimsel olarak değiştiğini ve kış aylarında ihtiyacın arttığını anlatan Aşıkoğlu, son 10 yıllık tüp gaz ihracatı rakamlarını da paylaştı.
Buna göre 2011 yılında 19 bin ton; 2012, 2013 ve 2014 yıllarında 23 bin ton; 2015 yılında 27 bin ton; 2016 ve 2017 yıllarında 30 bin ton; 2018 yılında 31 bin ton; 2019 yılında 34 bin ton; 2020 ve 2021 yıllarında ise 29 bin ton tüp gaz ithal edildi. (TAK)

 

Akaryakıtta indirim beklentisi: “Artmaması için dua ediyoruz”

Öte yandan akaryakıt sektöründeki bazı üst düzey kaynaklar, indirim beklentisini yorumlarken, “Petrol fiyatları ve Dolar’ın yeniden yükselişe geçtiği bu günlerde fiyatlarda indirim beklentisine karşın yükseliş olmaması için dua ediyoruz” denildi.

Bu haber toplam 4516 defa okunmuştur