1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. "Teknik olarak Nisan'dan önce seçim olmaz"
"Teknik olarak Nisan'dan önce seçim olmaz"

"Teknik olarak Nisan'dan önce seçim olmaz"

Başbakan Yardımcısı, Maliye Bakanı, DP Genel Başkanı Serdar Denktaş'tan YENİDÜZEN'den Meltem Sonay ve Mert Özdağ’a konuştu, önemli açıklamalar yaptı.

A+A-

Mert ÖZDAĞ - Meltem SONAY


SERDAR DENKTAŞ'LA

DOBRA DOBRA!

Başbakan Yardımcısı, Maliye Bakanı, DP Genel Başkanı Serdar Denktaş'tan YENİDÜZEN'den Meltem Sonay ve Mert Özdağ’a konuştu, önemli açıklamalar yaptı.
 

 

SEÇİM HANGİ YASAYLA… ERKEN SEÇİM NE ZAMAN?

“Teknik olarak Nisan’dan önce bir seçim olmaz”

Mert ÖZDAĞ: Erken seçim ne zaman? Yüksek Seçim Kurulu’nun bu yasa ile seçime gidilemeyeceğine ilişkin bir görüşü vardı… Seçime bu yasa ile mi gideceğiz, eski yasa ile mi gideceğiz? Ne olacak?

Serdar DENKTAŞ: En erken seçim Nisan 2018’dir. Meclis’in gündeminde bir yasal değişiklik önerisi var. Şimdi o konuşulacak. İnanın ben o yasanın içeriğine bakmış değilim. Ben burada yokken Bakanlar Kurulu’ndan geçti, dönüp bakmadım bile. Arkadaşlara sordum incelediniz mi, inceledik tamamdır dediler, dolayısıyla ben daha görmedim içeriğini.

Seçim yasasında bir değişiklik olacak ama bu böyle köklü, öyle tek bölge sistemini ortadan kaldıracak bir değişiklik değil anladığım kadarıyla… Bir geçiş süreci gibidir.

Aslında bizim ciddi olarak tartışmamız gereken, seçim yasasının yanında, bana ilk söylenen bu kadar büyük bir pusula basılması için bilmem kaç milyon Euro’luk makine gerektiği ve üstelik bu makinenin de illa ki Devlet Basımevi’nde olması gerektiği…

Böyle bir şey için, 5 yılda bir kullanılacak bir makine için, gerçi son zamanlarda 2-3 yılda bir kullanılıyor ama bu kadar para ödemem dedim. Daha pratik yolları vardır bunun, öyle büyük bir pusula değil de kitapçık olarak bastırılır, 3 bölgeye bölünür bastırılır… Bunun için de yasal bir değişiklik gerekir…

Oy kullanma yerlerinin büyüklüğü yasada belirlenmiştir, her nedense… Onun değişmesi gerekir. Görev yapacak kişilere yönelik bir takım değişiklikler var, bir de yine oy kullanma yöntemi ile ilgili bir değişiklik var içinde ama gerçekten ayrıntıya ben de henüz bakmadım. Bir ara oturup bakmam lazım aslında.

Meclis’te konuşulacak şimdi… Bunun en erken geçebilme tarihi Ocak’tır… Ekim’de Meclis açılacak, 2-3 tane yasa var ki mutlaka geçirmemiz lazım, ya Cumhurbaşkanlığı’ndan dönmüştür, ya şu, ya bu… Kasım’da da bütçe başlar.

Bütçenin bitişi Aralık sonu, bunu ele alıp geçirmemiz, hade bilemedin Aralık sonu. Koy 60 gün de öyle Şubat… E ne kaldı Nisan’a… Teknik olarak Nisan’dan önce bir seçim olmaz.

Ha şunu oturup konuşmamız lazım. Haziran’da yerel seçim var, yerelle mi birlikte yapalım, önce yerel seçimi, sonra zamanında genel seçimi mi yapalım, önce genel sonra yerel mi yapalım, bunları hakikaten zamanıdır artık. Bir oturup kararlaştırmamız lazım.

 



S.Denktaş “Bakanlığı bırakarak partiye döneceği” iddialarına gülümsedi, ancak, kurumlarda değişiklik mesajı verdi:
‘Kurum yönetimlerinde ciddi değişimler yapacağız’
 

Meltem SONAY: Hükümet nasıl gidiyor?

Serdar DENKTAŞ: Zaman zaman sıkıntılar elbette olur. Tek parti hükümetlerinde bile olur. Koalisyon hükümetlerinde de doğal olarak zaman zaman sıkıntı yaşanır ama uyumlu gidiyor kabine… Müşterek alabildiğimiz kararları alıp yürürlüğe koyuyoruz, bir şeyler de çıkıyor ortaya… Dolayısıyla ben gidişattan memnunum.

 

Meltem SONAY: Uyumlu dediniz ama özellikle kurumlarda, Hükümet’in iki kanadınca atanan yönetimlerdeki tartışmalar, ayrılıklar basına yansıyor… KIB-TEK bunlardan biri… Gerçekten ortağınızla aranız nasıl?

Serdar DENKTAŞ: Bazı kurumlarda sıkıntılar yaşanıyor, o doğru. Zaten zaman zaman sıkıntılar yaşanır dediğim de genellikle o. Kabine içinde bir uyumdan bahsettim… Kurumlara atadığımız arkadaşların kendi bulundukları kuruma yönelik çalışma azimleri, istekleri, istediği tam olmayınca bu anlamda olayın bir sorun haline dönüşmesi doğal olarak oluyor.

Sadece diğer partinin atadıkları ile bizim partinin atadıkları arasında değil, zaman zaman kendi içlerinde de oluyor. Konuşarak onları da aşıyoruz. Birlikte çalışacaklarına kanaat getirdiğimiz biri çıkarsa eğer ki var, o zaman başka görev değişikliği gündeme gelir, o görev değişikliğini de günü geldiğinde yaparız.

 

Meltem SONAY: Var derken… Kurumların yönetiminde değişikliğe mi gidiyorsunuz?

Serdar DENKTAŞ: Evet, evet… Birkaç yerde var. Planlandı, zamanlamasını bekliyoruz. Bizimle ilgili… Ulusal Birlik Partisi’nin kendi tasarrufu varsa onu onlar bilir. Onlar birkaç yerde yaptı zaten görev değişikliği. Daha da yaparlar mı bilmem, kendi bilecekleri iş. Ona karışmayız, birbirimizin kimi atayacağına, kimi değiştireceğine… O her partinin kendi uhdesindedir.

Mert ÖZDAĞ: Bir dönem kabine değişikliği de konuşuldu… O yönde bir hazırlık var mı?

Serdar DENKTAŞ: Bizim açımızdan öyle bir şey yok. Demokrat Parti kanadında öyle bir sıkıntımız yok…

 

Mert ÖZDAĞ: Hatta sizin bakanlığı bırakıp partiyle ilgileneceğiniz de yazıldı…

Serdar DENKTAŞ: Basındaki arkadaşlar yazdı, çizdi ben de gördüm, gülümsedim. Öyle bir şey yok.


KOOPERATİF MERKEZ BANKASI İDDİALAR…

“Bankalar Yasası’na aykırı bir yayın yapmıştır hem gazete, hem de ilgili kişi… Dava açılacak”

Mert ÖZDAĞ: Kooperatif Merkez Bankası’na ilişkin bir sürü iddia var… Bir siyasinin de ortaya koyduğu usulüne uygun olmayan kredilerin verildiği konuşuluyor… Ne diyeceksiniz?

Serdar DENKTAŞ: Bugün (önceki gün) çağırdım arkadaşları… Bir müddettir değişiklik yapacağız dediğimiz yerlerden birisidir… Birincisi Bankalar Yasası’na aykırı bir yayın yapmıştır hem gazete, hem de ilgili kişi. Dolayısıyla Kooperatif Yönetim Kurulu Başkanı zaten açıklama yapacak ve daha da açılacak. Kooperatifle ilgili aslı olmayan yayınlar yapmak gerçekten ihanettir. Bu iddiaların aslı yoktur.

Eğer levazıma verilen kredi, hem onun, hem bunun yönetim kurulundadır atanmış biri diye, yakınına iltimas geçti diye adlolunuyorsa ki bu iddia ilk Merkez Bankası’nda vardı ve izah ettiler de kaldırıldı. Yapılan borçlanma borçlanma komitesi kararı ile yapılmıştır, bu yüzden ilişkide olduğu bir şirkete iltimas yapsın diye kredi verdi yorumunda bulunmak resmen iş bilmezliktir.

Bankada sanki çok kötü şeyler oluyormuş gibi bir yanlış imaj doğurmaya yöneliktir. Bu nedenle de Bankalar Yasası altında dava açılacak.”

 

“Bir aydır konuşuluyor… Kooperatif yönetiminde değişiklik olacak”

Mert ÖZDAĞ: Görevden mi alıyorsunuz?

Serdar DENKTAŞ: “Ben görevden alacak değilim, bir değişiklik olacak orada... Yönetimde… Yönetiminde değişiklik yapılacak. Kaç zamandır vardı zaten… Daha fazla bu arkadaşımızın yaptığı o… Atılacak bir adım var bu bir şekilde bilgine geldi, ben ondan önce açıklama yapayım da bir adım önce görüneyim… Kendi siyasi anlayışı o, beni ilgilendirmez.

Yönetimdeki değişiklik aşağı yukarı son bir aydır konuşulan bir olaydır… Oradaki yönetimde bir değişiklik olacak.”


MALİ DURUM…

“Bir buçuk yıl içerisinde 4 veya 5 kez borçlanma yaptık…”

Mert ÖZDAĞ: Maliye ayağına bakarsak Türkiye ile imzalanan Protokolün uygulanmadığı bu nedenle bakanlığınızın zor durumda olduğu söylemleri de var… Şu anda Maliye’nin böyle bir durumu var mı?

Serdar DENKTAŞ: Yoktur. Mali gelirler, yerel gelirler açışından da baktığımızda çok uzun yıllardır yakalanmayan bir de performans yakalanmış durumdadır. Yerel gelirlerimizin ön görülerimizin çok üzerinde tamamlanacak bu yıl. Giderlerimizden çok daha fazla bir gelir artışı sağlıyoruz. İlk altı aylık durumunuz gayet iyidir. Rakam vermeyeceğim çünkü hemen harcama için başıma üşüşürler. Çok iyi bir durumdayız onu söyleyebilirim.

Türkiye’den yatırım için gönderilen rakam var. Yıllardır şikayet konusu olan. Yatırım için harcanmıyor, bir sonraki yılar devrediyor… Bugün (önceki gün) Mühendis ve Mimar Odaları ile protokolümüzü imzaladık, artık özel sektörden hizmet alımı yapacağız. Projelerin hazırlanması, keşif bedellerinin çıkması, ihale şartnamesinin hazırlanması, ihaleye çıkılması çok büyük oranda hızlanmış olacak.

Planlama İnşaat Dairesi’ndeki eleman eksikliğinin de getirdiği bir eksiklik vardı. İki formül üzerinde durduk. Ya kamuya eleman takviyesi yapacaktık veya şimdi denediğimiz yöntemle kamu ve özel işbirliğini de geliştirmek suretiyle projelerin daha hızlı bitirilip ihaleye çıkılması, ihaleye çıkılan projelerin denetiminin de projeyi kim almışsa onun götürmesi…

Mühendis Mimar Odaları kendi içinde de bir düzenleme yaptı, belli kurallar koydu,

 Kimlere nasıl verilecek bu işler. Yasal hiçbir sorun yok, Bakanlar Kurulu karar almıştır, bir protokol de imzalanmıştır ve artık yürürlüktedir. Hazırlanacak projelerin onaylanması ve denetlenmesi anlamında yine Planlama İnşaat da devrede olacak. Yapılan projelerin tümü bir yerde kayıt altında olacak yani… Ama birçok genç mimar ve mühendisimiz, değişik dallarda çıkılacak proje ile bu işten faydalanacak. Özel sektöre de bir iş yükü daha koyuyoruz.

Bizim açımızdan getirisi nedir bunun, bu rakam ki bu yıl 511 milyon civarındadır toplamı geçen yıldan devreden, artı bu yılki, bunun %30’ydu genel ortalamada harcanan, şimdi bu yıl 5 ay gibi bir süre kaldı ama bu sürede biz sanırım %60’ı yakalayacağız.

 

Mert ÖZDAĞ: Nelerdir yapılacak olan yatırımlar?

Serdar DENKTAŞ: Kamu binaları var, diğer bakanlığın yatırım olarak bütçesine koyduğu işler var, çevre düzenlemeleri de var bunların içinde. Dolayısıyla tümünü süratle hazırlayıp devreye koyacağız. Tabi ilk başlarda sıkıntılar olabilir, nasıl olacak gibi ama yürüdükçe onu da aşacağımıza inanıyorum. Süreli bir uygulama değil, süresizdir. Bizden sonra da devem etsin düşüncesi ile yaptık. Hem ekonomiye bir canlılık getirecek, hem bu para bizim ekonomimize akacağı için bunun getirisi de olacak Maliye’ye… Sadece ödeme yapmıyorum, bunun bir de getirisi olacak. Piyasaya daha hızlı para akmış olacak. Dolayısıyla iyi gidiyoruz bir takım şeylerde…

 

Meltem SONAY: 13. Maaş iddia edildiği gibi zorda değil mi yani?

Serdar DENKTAŞ: Ben başlangıçtan itibaren çok net bir şey koydum ortaya ve dedim ki, maaş ödemelerinin sorgulanma dönemi sona ermiştir… Hiçbir ödememizde bazı iddiaların aksine hiçbir aksama olmayacak.

 

Mert ÖZDAĞ: İç borçlanma durumu denir?

Serdar DENKTAŞ: Zaman zaman kısa vadeli borçlanmalar yapıyoruz geldik geleli… 50 milyon istiyoruz 40 günlüğüne, 80 milyon istiyoruz 40 günlüğüne… 40’ncı gün dolduğunda da tümü geri ödenmiş oluyor bu rakamların. Bu bir buçuk yıl içerisinde 4 veya 5 kez borçlanma yaptık hepsi de geri ödenmiştir, son aldığımız 50 milyon dahil. Bu nedenle zaman zaman eleştiriliyorum… İşte ‘iç borçlanma ile maaş ödedi’… Maaş ödemesi değil, o ayki ek ödenekler de hesaplanır ‘şu kadar eksilebiliriz’ diyoruz ve o rakamı borçlanıyoruz. İnsanların kendi yaptıkları işler için faiz ödemeleri yerine o faizi biz üstleniyoruz daha düşük oranda tabi ki… Ama insanların cebine para girdiği için faiz yükünden rahatlıyorlar. Ve bugüne kadar da hiç aksatmadık… Ne aldığımız borcun ödemesini aksattık ne de vereceğimizin ödemesini aksattık. Günü gününe bütün ödemeler yapılıyor, yeter ki harcamaları bize ilgili bakanlıklardan zamanında gelsin, herkes ne gün ne alacağını biliyor artık. O anlamda düzen oturmuştur, bir sıkıntımız da yok. Nakit anlamında hiçbir sıkıntımız yok. Bu yıl bizim ana derdimiz mevcut bütçe büyüklüğünün içine sığamayacağımızdır gelirlerimiz açısından. O gelirle de harcama yapabilmek için şimdi ek bütçe yapma noktasına gidebiliriz. Aksi takdirde yapabileceğimiz bir takım işleri yapamayacağız.

Gelirimiz var, yükselttik gelirleri ama bütçe büyüklüğüne baktığınızda size diyor ki şu kadardır gelirleriniz üstüne çıkamazsınız, biz çıktık. Bazı yerlerde harcamalarımızı yükseltmemiz lazımdır.



GÖÇ YASASI

“2011 sonrası işe girenlerin maaş
artışında %7.68’i %10’a tamamlıyoruz”

 

Meltem SONAY: Nerelerde yükseltmeyi planlıyorsunuz?

Serdar DENKTAŞ: Bu ay yine %7,68 verdik hayat pahalılığını yasal gereklilik, 2011 sonrası girenlere ek bir yüzdelik vereceğiz. Bu ay başlayacağız vermeye ama temmuzdan itibaren geçerli olacak.  %7.68’İ %10’a tamamlıyoruz.

 

Mert ÖZDAĞ: Sendikalarla bir çalışma yaptınız, onlarla mutabık bir oran mı bu?

Serdar DENKTAŞ: İtiraz eden yok. Zaten belli bir baremin üzerindekilere 10.2 vermemiz gerekirdi de diğerlerine 9.8 falan gibi… Biz dedik 10 verelim. Alt baremdekiler biraz daha fazla almış olacak, alsınlar.


Sağlıkla ilgili yeni tüzükte
‘yeniden düzenleme’


“Doktor camiası sonuçtan memnun değil. Son 3-4 gündür yeni bir çalışma içine girdik…”

Mert ÖZDAĞ: Sağlık konusundaki en son düzenlemeye sizin takoz koydunuz, Sağlık Bakanı ile ayrı düştüğünüz ifade edildi. Maliye açısından sizi zora sokan bir durum var mı yeni düzenlemede?

Serdar DENKTAŞ: Mali açıdan zora sokan bir durum yok ama baktığımızda bir sürü eksiklik gördük hazırlanan metinde… Sorular sorduk, cevaplar istedik. O sorular cevaplar değişikliği, 6-7 sayfalık bir değişikliğe dönüştürdü. Bir takım bize göre açık görünen hususlar kapandı. Buna rağmen doktor camiası sonuçtan memnun değil. Son 3-4 gündür yeni bir çalışma içine girdik, onun neticesini henüz almış değilim o nedenle ayrıntıya girmeyeyim… Tüzükte bir takım değişiklikler yapmak suretiyle var olan sıkıntıyı da aşabileceğimize yönelik bir kanaat oluştu bende. 

Doktorların kendi sıkıntısı olarak bize yansıttığı sıkıntıları da ortadan kaldıracak bir formülasyon üzerinde çalıştık göreceğiz. Ona göre gerekirse bir tüzük değişikliği daha yapılacak ki bu dağınıklık ortadan kalksın. İstediğimiz ta baştan itibaren haklın daha kaliteli ve sürekli bir sağlık hizmetine kavuşmasıdır.

Özelikle 2017 yılı içerisinde Sağlık Bakanlığı’nın istediği her talebi yerine getirdik. Çok net olarak kendilerine dedik ki, belki bir Maliye Bakanı’nın da söylemeyeceği bir şeydi ama dedik, hastaneye alacağınız araç, gereç cihazın ucuzuna gitmeyin, pahalısını, kalitelisini alın, bu insanlara bunu verebilelim. Hiçbir şeyden esirgemedik, Sağlık Bakanı’na dur demedik. Buna rağmen her attığımız adımdan sonra bir takım yeni sıkıntılar ortaya çıkıyor. Bazen bunun arkasında siyaset ararım ama oturup da dinlediğimizde sadece siyaset olmadığı, gerçek anlamda bir takım sıkıntıların da olduğu görülüyor. Sektör için söylüyorum bunu… O sıkıntıları da, samimi sıkıntıları da giderecek açılımlar yapmaya çalışıyoruz. Konuşarak, tartışarak bir yere de varmış durumdadır sanırım. Bana da sonuç 1-2 gün içerisinde gelecek.

 

Meltem SONAY: Düzenleme tüzükteki oranlarla mı alakalı?

Serdar DENKTAŞ: Hem oranlarla alakalı, hem önceden vermiş olduğumuz bir takım haklarla alakalı. Biraz kapsamlı olduğu için ayrıntıya girmek istemiyorum.


---------------------------------------------------------
YARIN: TC Lefkoşa Büyükelçisi’ne “yandaş” yanıtı – Denktaş Üniversitesi ve ARAZİ meselesi – Sayıştay Başkanı tartışmaları – Makam arabaları – Ve Kıbrıs sorunu .
---------------------------------------------------------


 

Bu haber toplam 3892 defa okunmuştur
Etiketler :
İlgili Haberler