1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Tarladaki üretici kaygılı: Arpa fiyatları ne oldu?
Tarladaki üretici kaygılı:  Arpa fiyatları ne oldu?

Tarladaki üretici kaygılı: Arpa fiyatları ne oldu?

Arpa alımına başlanmasına rağmen arpa fiyatlarının belirlenmediğini dile getiren üreticiler, kuraklığın ardındaki belirsizliğin arpa fiyatlarına da yansıdığından dert yandı

A+A-

Kombaylar tarlaya indi, Mesarya bölgesindeki birçok üreticinin kuraklıktan dolayı yüzü gülmezken, arpa fiyatlarının henüz belirlenmemesi de sinirleri gerdi

Fehime ALASYA

Her şeye rağmen “şükrederek” güne başlayan tarla emekçileri, geçen yıla nazaran bu yılın daha bereketli geçtiğini belirtti ancak “arpa fiyatlarının” belirsizliğine işaret etti.

Kombayların tarlaya indiği şu günlerde, kimi tarlalarda olan verimin güzel olduğu kimisinde is çok kötü olduğunu belirten üreticiler, yağışlardaki dengesizliğin ürünlere yansıdığını kaydetti.

Özellikle Cihangir, Pınarlı, Turunçlu, Ulukışla, Kurudere, Nergisli gibi bölgelerde ekip biçen üreticiler oldukça kaygılı.

Kuraklığın yanı sıra arpa fiyatlarının da henüz belirlenmemesi ise bu kaygıyı giderek tırmandırıyor.

Devlet ambarlarından arpa fiyatı soran üretici ‘henüz belli değil’ cevabı aldığını söyleyerek bu duruma tepki gösteriyor.

 “Arpa alımı Perşembe günü başlayacak diye televizyonda haber yayıyorlar. Arpa ambarını aradım, kaça alacaklarını sordum henüz fiyat belli değil dediler. Çocuk doğdu, büyüyor fakat çocuğun adını henüz koymadık” diyen üreticiler, fiyatların belirlenmesini istedi.

Üreticilerin arpalarını vermeye korktuğunu kaydeden emekçiler, bu belirsizlikten dert yandı.

Arpa fiyatlarının 67 kuruş olduğunu ifade eden üretici, yeni fiyat tahmininde bulunurken, bunun çok üzerine çıkılmayacağından yana ümitli.

Mesarya bölgesindeki toprakların bereketli olduğunu anlatan birçok Pınarlı sakini, kendi evinin yakınına ektiği ve sulama yaparak yetiştirdiği ekinini göstererek, “Bu topraklara gübre atmasanız bile ekin olur, yeter ki yağış olsun” şeklinde konuştu.


Üretici ne dedi? Üretici ne dedi? Üretici ne dedi?

 

Eray Özer: “Bu dengesizlik kötü…”

Tarlalarda gezip gördüler. Kuraklık kapsamına girmeyen arazileri silaj yapın değerlendirin 20 TL dönümüne, doğrudan gelir desteği ödeme yapacağız dediler. Ekini verimli olmayan yerlere artış vererek biçtirdiler. Geçen yılki gibi kuraklık olmadı bu yıl ama bölge bölge, yer yer çok az ekin oldu. Kimi yerde çok fazla kimi yerde hiç olmadı. Bu dengesizlik kötü…

Kemal Sallı: “Henüz fiyat belli değil dediler. Çocuk doğdu, büyüyor fakat çocuğun adını henüz koymadık”

Bu yıl yaklaşık bin dönüm ektim, yıllardır bu işin içindeyim. Yılmazköy’den başlayan verimsizlik Alayköy’e kadar gidiyor. Arpa alımı Perşembe günü başlayacak diye televizyonda haber yayıyorlar. Arpa ambarını aradım, kaça alacaklarını sordum henüz fiyat belli değil dediler. Çocuk doğdu, büyüyor fakat çocuğun adını henüz koymadık, böyle iş mi olur. En azından fiyatı belli olsa herkes götürüp verecek ama belli değil. Herkes korkacak gidip arpasını versin.  Bu zamansız yağmurlar da üstüne hep ziyan…

Mehmet Kırgız: “Bakanı bizim tarlaya ölçüm yapmaya davet ettim. Bana gösterdiği fotoğraf bu bölgenin tamamını kapsamıyor”

Bu günden sonra düşen yağmurun sadece ağaçlara faydası olur, ekinlere de zararı olur. Bizim Mesarya bölgesine gübre bile atmasak her şey olur. Yeter ki yağış olsun. Kuraklık haritası çıkarılmış diyorlar, nasıl çıkarıldı ki? Bu haritayı çıkarırlarken özellikle bu bölgeyi iyice gezmeliler, tek bir yerden numune alıp değerlendirmemeliler. Köyde böyle bir ölçüm yapıldığını görmedik. Ölçüme gelmeden üreticiyi arasınlar, herkesin de haberi olsun. Köyümüzde (Pınarlı’da) yağmur tutan tarlalarda ekinler çok güzel ve verimli oldu, tutmayan yerde ise çok kötü oldu. Verimli tarlalarda kombay yürümezdi.

Bu yıl ovaya 35 bin TL attım, hem ben hem eşim, hem çocuklarım benimle ezildi, alsam alsam 20 bin TL ‘sini gri alabileceğim. Bu kuraklık haritası nasıl çıkarıldı bilmek istiyoruz. Kuraklık almazsak batarız, şaka değil… Geçenlerde bir organizasyonda tarım bakanıyla karşılaştık. Bana bir fotoğraf gösterip bölgede tespitleri olduğunu söyledi ve bölgede 178 kilogram arpa çıkması gerekirmiş dedi. Normal zamanda bile bizim tarlalarımız 200 miligramı geçmez… Bakanı bizim tarlaya ölçüm yapmaya davet ettim. Bana gösterdiği fotoğraf bu bölgenin tamamını kapsamıyor ki… Evimin yanındaki dört dönüm içerisine buğday ektim, birkaç kes suladım, dört dönümden iki bin kilo buğday çıktı.  Yağış olsaydı çok güzel ürün alacaktık.

Kağan Güler: “Arpa alımına başlanıyor ama fiyat belli değil. Böyle iş mi olur? Kimse gidip arpasını vermeyecek”

Geçenlerde Büyükkonuk tarafına gittik, arpaların sesi duyulurdu… O kadar verimli ve güzeldi, boyumuz kadar ekinler vardı. Ama bizim bölgemizde maalesef verim olmadı. Bölgemizdeki ekinler 25 santimi geçmez. Bölgede yüzde 70 kuraklık vardır. Bütün gün ovalardayız ama kuraklık için gelen giden birilerini görmedik. Bu kuraklık sayımları eşit olarak yapılmalı ve köylünün de haberi olmalı. Köylü bu denetimi yapanlara birçok yer göstermeli. Tek bir yerle sınırlı kalmamalılar. Herkes tohumu çıksın diye biçer. Arpa alımına başlanıyor ama fiyat belli değil. Böyle iş mi olur? Kimse gidip arpasını vermeyecek. Şu an arpa fiyatları 67 kuruştan başlar, yeni fiyatların bunun üzerine çıkmayacağını tahmin ediyorum.

Sinan Pınardan: “Kombay parasına değmez”

Arpa alımı başlıyormuş ama fiyatı belli değil, böyle iş mi olur? Ya arpayı götürdükten sonra fiyatı beğenmezsek? Geçen yıl tarlalar kup kuruydu, geçen yıla göre bu yıl daha verimli sayılır ama bölgedeki dengesiz çok kötü. Bir tarlada verim iyi, diğerinde kötü… Kombay ile biçme bizi kurtarmaz, kombay parasına değmez. Kombayı olan tarlasını biçer, biz de elimizle keser hayvanlarımıza atarız. Çok şükür son zamanlardaki yağışlar bize gelmedi. Gelseydi kötü olacaktı, zararımıza olurdu.

Necati Kırgız:  “Geçen yıl hiç ürün olmadı, bu yıl da ‘Akmazsa damlar’… Ben 60 dönüm yer ektim, 3 bin kilo arpa aldım”

Bölgede çok fazla kuraklık var. Adanın geneli, geçen yıla göre daha verimli ama bölgemiz çok kurak. Ben 60 dönüm yer ektim, 3 bin kilo arpa aldım. Normalde 15 bin kilo almam lazımdı. Hanım kalem alsın, sele sepet yapabilsin diye evin karşısına bir yere ektik, suladık, ancak verim aldık.

Türkiye’den gelen suyu tarıma verseler, yer altı kaynaklarımız da biraz olsun rahatlar, bu bizi bile etkiler. Geçen yıl hiç ürün olmadı, bu yıl da ‘Akmazsa damlar’

Bölgeye gelip karış karış denetlesinler.

 

 

Bu haber toplam 3339 defa okunmuştur
Etiketler : ,