1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. SENDİKAL PLATFORM'DAN BAN'A ÇAĞRI
SENDİKAL PLATFORMDAN BANA ÇAĞRI

SENDİKAL PLATFORM'DAN BAN'A ÇAĞRI

Sendikal Platform adına KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel mektubu Ban’a iletilmek üzere bugün Ledra Palace Barikatı'nda BM görevlilerine verdi

A+A-

CENEVRE ZİRVESİ... SENDİKAL PLATFORM’DAN BAN’A MEKTUP

 

“ERKEN ÇÖZÜM İÇİN CESARETLENDİRİN”

 

 

Sendikal Platform, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’dan Kıbrıs’ta erken çözüm ve barış için tarafları cesaretlendirmesini istedi.

 

Platform, yarın Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas ve BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon arasında gerçekleştirilecek Cenevre Zirvesi’ne ilişkin beklentilerini BM Genel Sekreteri’ne yazdıkları mektupta dile getirdi.

 

Sendikal Platform adına KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel mektubu Ban’a iletilmek üzere bugün saat 11.00’de Ledra Palace Barikatı'nda BM görevlilerine verdi.

 

Sendikal Platform; söz konusu mektupta, “iki toplumlu, iki kesimli, tek egemenliği, tek vatandaşlığı ve tek uluslararası kimliği olan siyasi eşitliğe dayalı birleşik federal Kıbrıs”ın yaratılması için verilen mücadeleye vurgu yaptı.

 

“Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğünün özellikle Kıbrıslı Türkleri ekonomik, kültürel ve sosyal olarak erimekle karşı karşıya getirdiği” savunulan açıklamada, “Soruna acilen çözüm bulunması, iki toplumun ve adamızın geleceği açısından elzemdir. Çözüm, tüm Kıbrıslılar adına önemli fırsat penceresi yaratacaktır” denildi.

 

2004 yılında yaşananların, önemli bir fırsatın kaçırılmasına ve toplumsal hayal kırıklığına sebep olduğu kaydedilen mektupta, çözüme olan ihtiyaca vurgu yapıldı.

 

Mektupta, “Çözüm; Kıbrıslıların temel insan hak ve özgürlüklerine saygılı olmalı, dış karışmacılığa fırsat vermemeli ve Kıbrıs’ı bağımsızlığa kavuşturmalıdır. Bulunacak çözüm, ‘Kıbrıslılar tarafından Kıbrıs için’ temelinden hareketle tüm Kıbrıslıların ortak çıkarlarını gözetmeli ve her iki toplumun ortak iradesine dayanmalıdır” denildi.

 

Sendikal Platform’un mektubu şöyle devam etti:

 

“Görüşmeleri yürüten liderlerin, Sn Mehmet Ali Talat ile Sn Dimitris Hristofyas’ın kaydettiği ilerlemeleri reddetmesini ve üzerinde anlaşmaya varılmış çözüm zemininin ve BM parametrelerinin dışında sunulacak iki ayrı devlete dayalı önerileri kabul etmediğimizin altını önemle çizeriz.

 

Kıbrıs sorununa çözüm bulma sürecine yardımcı olacak, toplumlararası ilişkileri güçlendirecek olan güven artırıcı önlemler geciktirilmeksizin hayata geçirilmeli, toplumlararası ekonomik, sosyal, siyasi ve kültürel işbirlikleri desteklenmelidir”.

 

KKTC’de “yaşanan” nüfus tartışmasına da değinilen mektupta, BM Genel Sekreteri’nin KKTC’de yapılacak bir nüfus sayımına yardım talebinin son derece olumlu karşılandığı belirtildi. Mektupta, BM Genel Sekreteri’nin bu önerisinin takipçisi olması ve en kısa zamanda bu sayımın yapılması talebinde de bulunuldu.

 

Mektup şöyle devam etti:

 

“Adamızın kuzeyinde ekonomik, sosyal ve siyasal gelişmelerin; kültürümüz, kimliğimiz ve toplumsal geleceğimiz açısından yarattığı olumsuz baskı çözüme olan ihtiyacımızı daha da artırmaktadır.

 

Bulunacak çözümde Kıbrıslı Türkler olarak toplumsal varlığımızı koruyarak, birleşik federal Kıbrıs’ın siyasi eşit kurucu ortağı olmak istediğimizi vurgularız.

 

7 Temmuz 2011 tarihinde Cenevre’de her iki liderle gerçekleştireceğiniz görüşmede, yukarıda belirttiğimiz talep ve saptamalarımızı göz önünde bulundurmanızı ve Kıbrıs’ta erken çözüm ve barış için tarafları cesaretlendirmenizi talep ederiz”.

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 837 defa okunmuştur