1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. "Semineri, elçiliğin kuruluşu olan HAGEM organize etti; anlatmamı istediler, anlattım"
"Semineri, elçiliğin kuruluşu olan HAGEM organize etti; anlatmamı istediler, anlattım"

"Semineri, elçiliğin kuruluşu olan HAGEM organize etti; anlatmamı istediler, anlattım"

Din İşleri Başkanı Ünsal, konuştuğu konuyu TC Lefkoşa Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşavirliği kuruluşu olan HAGEM’in belirlediğini, kendisinin de anlattığını söyledi; “Kendi görüşümü değil, İslam’ı anlattım” dedi.

A+A-

Ertuğrul SENOVA

Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ünsal’ın, TC Lefkoşa Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşavirliği kuruluşu olan Hala Sultan Aile ve Gençlik Merkezi (HAGEM) tarafından, Mağusa’daki Polat Paşa Cami’de düzenlenen, “İslam’da Evliliğin Eşlere Tanıdığı Hak ve Yüklediği Sorumluluklar” konulu seminerde kadın haklarına yönelik sarf ettiği iddia edilen sözler gündem oldu.

Ünsal’ın söz konusu seminerde “Kedimiz var deyip çocuk yapmıyorlar” ya da “Bir kadın kocasının yatak davetine icabet etmek zorundadır” benzeri ifadeler kullandığı iddia ediliyor.

Büyük bir kesim, Ünsal’ın görevden alınmasını ya da istifa etmesini talep ediyor...

YENİDÜZEN, Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ünsal’a bu ifadeleri kullanıp kullanmadığını, bu konuları neden tartışmaya açtığını ve din dersleri ile tarikatlar konusundaki çalışmalarını sordu…

“Kendi görüşümü değil, İslam’ın görüşünü anlattım”

Mağusa’daki semineri TC Lefkoşa Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşavirliği kuruluşu olan HAGEM isimli derneğin organize ettiğini ve kendisinden “İslam’da karı – koca hakları ile nikâhın yüklediği haklar ve sorumluluklar” konularını anlatmasını talep ettiklerini, onun da kendi görüşünü değil; İslam’ın görüşünü anlattığını söyledi, 29 yıldır İslam hukuku üzerine çalıştığını belirterek, “Bunu neden söylediğimi değil; İslam’da bu niye var diye sorun. O sorunun muhatabı da müftü değil Allah’tır” dedi.

“Kocanız istediği zaman yatağa gideceksiniz diye bir şey demedim, bu bir yalandır”

Kocanız istediği zaman yatağa gideceksiniz diye bir şey demedim, bu bir yalandır. Zaten yazılanların çoğu çarpıtılmış durumda. Ben bir kadına böyle bir şey söyleyemem” diyen Ünsal, İslam’a göre nikah kıyan kişilerin hukuksal bir anlaşma yapmış olduğunu, cinsellik ve üremenin “sağlık yerinde olduğu sürece” yapılması gerektiğini, yapılmamasının haram olarak sayıldığını ifade etti.

“Bunları anlatmamı istediler, anlattım”

“Bunları anlatmamı istediler, anlattım” diyen Ünsal, “Çocuk yapmamak bir tercih olabilir bu beni ilgilendirmez. Ama ben dini bir makamdaysam ve dini açıdan görüş soruluyorsa, bunu söylemek zorundayım” ifadelerini kullandı.

“Kıbrıs’ta Din İşleri Başkanlığı olarak yürüttüğümüz bir eğitim faaliyeti yok”

Ünsal, Eğitim Bakanlığı’ndan habersiz şekilde din kursları veren tarikatlar ve cemaatler konusunda çalışmalarının sorulması üzerine ise, “Biz yargı mercii değiliz. Bizim Kıbrıs’ta Din İşleri Başkanlığı olarak yürüttüğümüz bir eğitim faaliyeti yok. Kişilerin bireysel teşebbüsleri beni ilgilendirmez. Yapıyorsa cezasına katlanır. Ama tüm problem İslam’dan mı kaynaklanıyor? Kuzey Kıbrıs’ta kaç tane mason locası var biliyor musunuz?” diye sordu.

“Ben kendi görüşümü anlatmıyorum, İslam’ı anlatıyorum”

YD: Mağusa’daki bir seminerde, sizin ifade ettiğiniz iddia edilen “Kedimiz var deyip çocuk yapmıyorlar” ya da “Bir kadın kocasının yatak davetine icabet etmek zorundadır” gibi söylemler var. Bu ifadeleri kullandınız mı?

Ahmet Ünsal: Burada tek tek gitmek gerek. İslam hukukunu bilir misiniz? Bilmezsiniz. Haberi yapanların da hukuku bilmediği çok belli. Bu hukuki bir konuydu. Akit, sözleşme teorisini bilmek gerek. İnsanlar ihtiyaçları nedeniyle hukuki sözleşmeler yapar, bu sözleşmelerin tarafları olur (…)İslam’a göre karşı cinsteki biriyle hayat birleştirmek, hukuki bir sözleşmeyle olur. Biz buna nikâh diyoruz. Ben İslam hukuku konusunda açıklamalar yaptım. Benim akademik kariyerim aile hukuku. Bir erkek ve kadın nikâhlanıyorsa, her iki tarafın da yüklendiği sorumluluklar ve kazandığı haklar var. Ben dedim ki bir erkekle kadın evlenmişse, her iki tarafın da sorumlulukları var. Ben kendi görüşümü anlatmıyorum, İslam’ı anlatıyorum. Seminerin başlığı da ‘İslam’da…’ diye geçiyor. Bunu neden söylediğimi değil; İslam’da bu niye var diye sorun. O sorunun muhatabı da müftü değil Allah’tır.”

“Ben bir kadına kocanız istediği zaman yatağa gideceksiniz diyemem”

YD: İslam’da “Kedi besliyorlar çocuk yapmıyorlar” diye bir ifade var mı?

Ahmet Ünsal: Eğer siz hukuki bir sözleşme yapmışsanız, sorumluluklarını yüklenmek zorundasınız. Öteki türlü hukuki sözleşme olamaz. Bir erkekle bir kadın hayatını birleştirmişse, bir tarafın ‘seninle asla cinsel birliktelik yaşamayacağım’ deme hakkı var mı? Bunu yapmayacaksanız arkadaş olabilirsiniz, şirket kurabilirsiniz. Bu İslam’ın söylediğidir. Evlilikte cinsel ilişki meşru olur. Bir insan evlenmişse 'cinsel ilişki kurmam' demez. Bana göre olanı değil; Allah’a göre olanı söylüyorum. Kocanız istediği zaman yatağa gideceksiniz diye bir şey demedim, bu bir yalandır. Zaten yazılanların çoğu çarpıtma. Ben bir kadına böyle bir şey söyleyemem. Ben teknik bir konu anlatıyorum. Dinleyenlerin hukuki altyapısı yetersizse bunu farklı anlayabiliyorlar.

“Çocuk yapmamak bir tercih olabilir bu beni ilgilendirmez. Ama dini açıdan görüş soruluyorsa, bunu söylemek zorundayım”

YD: Yani Mağusa’da sizi dinlemeye gelen insanlar hukuk öğrencisi miydi? Anlatmak istediğiniz şeyi anladılar mı? Oradaki insanlar anlıyor, gazeteciler mi anlamıyor?

Ahmet Ünsal: Ben ne söylediğimi anlatıyorum. Ben ne söylediysem, söylediğimin arkasındayım. Ama önemli olan benim ne söylediğim… Birilerinin ne anladığı değil. Ben neyi, niye söyledim. Burada bana ailelere zekât emrini anlatın deseler, zekâttan bahsederdim. Namaz olsa namazdan bahsederdim. Kadınlar için organize edilen faaliyette ne konuşmam isteniyorsa onu anlattım. Akademik olarak bu konuda faaliyetlerim var. Aile hukukunda eşlerin hak ve sorumlulukları nedir, nikâhın hukuki bir işlem olduğunu, taraflar olduğunu ve imza attığı sözleşmeyle her iki tarafa da haklar yüklediğini anlattım. Bana göre bu doğru değil diyebilirisiniz. Verdiğiniz yanıtlar, kendi kriterinizde dini bir düşünce bağı olmadığı anlaşılıyor, bu sizin tercihiniz. Ben sadece akademik bir konuda İslam hukukunun ne dediğini anlatmaya çalıştım. Yanlış anlamış olabilirler. İslam’a göre dünyada ne varsa bunu helal ya da haram kılan Allah’tır. İslam’a göre böyledir. Rakıyı haram kılan Allah’tır. İslam’a göre, yabancı bir erkekle yabancı bir kadının cinselliği haramdır. Bunun helal olması için nikâhlanması gerek. Hırsızlık neden haram? Sana ait olmayan malı başkasının rızası olmadan, haksız yere aldığın için. Evlilik dışı cinsellik haramdır. Neden? Neslin devamı için. Sağlığınız yerindeyken çocuk yapmasanız dinen sakıncalı bir hareket yapmış olursunuz. Bunu ben söylemiyorum din söylüyor. Çocuk yapmamak bir tercih olabilir bu beni ilgilendirmez. Ama ben dini bir makamdaysam ve dini açıdan görüş soruluyorsa, bunu söylemek zorundayım

“Bunları anlatmamı istediler, anlattım”

YD: Toplumun bu tartışmalara ihtiyacı var mı?

Ahmet Ünsal: Bu konulu bir konferanstı. Bana HAGEM’den bir talep geldi. Benden, İslam’da karı – koca hakları nedir, nikahın yüklediği haklar ve sorumluluklar nedir bunları anlatmamı istediler, anlattım. Ben İslam hukuku üzerine 29 yıllık bir hocayım. Ben konuyu İslam hukuku ve dini zabiyesi açısından ele aldım. Mesela konu bir araba alışverişi olsa, alışverişteki hükümler nelerdir, İslam hukuku üzerinden bunu anlatırdım.

“Kıbrıs’ta Din İşleri Başkanlığı olarak yürüttüğümüz bir eğitim faaliyeti yok… Yapan varsa cezasına katlanır”

YD: Son günlerde, Eğitim Bakanlığı’ndan habersiz bir şekilde din kursları veren tarikatlar ve cemaatler gündemde. Bu konuda bir çalışmanız var mı?

Ahmet Ünsal: Biz yargı mercii değiliz. Bizim Kıbrıs’ta Din İşleri Başkanlığı olarak yürüttüğümüz bir eğitim faaliyeti yok. Kişilerin bireysel teşebbüsleri beni ilgilendirmez. Yapıyorsa cezasına katlanır. Camiye gelen adam soru sorarsa buna cevap veririz, o ayrı. Ama tüm problem İslam’dan mı kaynaklanıyor? Burada çok sayıda din var. Cemaatler sadece İslam adına çıkınca mı suç? Tarikat, cemaat, dernek… Kuzey Kıbrıs’ta kaç tane mason locası var biliyor musunuz? Dünyanın her yerinden, her cenahtan tarikat ve cemaatler var. Adı cemaat değil ama kulüp. Sen birini Rotaryen ya da Cizvit oldu diye, Ticaret Odası üyesi oldu diye suçlayabilir misin? Hayır. Ama ait olduğun kurumu devlete taşıyıp devleti ele geçirme faaliyetine giriştiğin an seni hesaba çekerim. Devlet içinde yapılanmaya geçersen bir dakika derim.

Bu haber toplam 2183 defa okunmuştur