1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Sanayi Odası’nın yeni yönetimi belirlendi
Sanayi Odası’nın yeni yönetimi belirlendi

Sanayi Odası’nın yeni yönetimi belirlendi

Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nın (KTSO) yeni Yönetim Kurulu’nun belirlendiği 31. Olağan Genel Kurul Toplantısı bugün yapıldı

A+A-

Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nın (KTSO) yeni Yönetim Kurulu’nun belirlendiği 31. Olağan Genel Kurul Toplantısı bugün yapıldı.
KTSO konferans salonunda gerçekleştirilen Genel Kurul Toplantısına, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, bazı milletvekilleri, TDP Genel Sekreteri Asım İdris, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı da katıldı.
Genel Kurul’un açılış töreninde çalışmaları ve katkıları nedeniyle Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun tarafından KTSO Başkanı Ali Çıralı’ya plaket verilirken, Meclis Başkanı Sibel Siber’in mesajı okundu.


Kıbrıs Türk Sanayi Odası 31. Olağan Genel Kurulu sonucu oluşan yeni yönetim kurulu üyeleri:

Atila Süren

Candan Avunduk

Ali Kamacıoğlu

Mustafa Kaymak

Ramazan Gündoğdu

Ülfet Sezey

Emre Çerkez

Çavlan Paralik

Yaprak Özyalçın

Sercan Görgüner

Metin Uluğ

Taner Yolcu

Bayram Ezdaş

Hasan Kaymakam

 

Yeni yönetim yapılacak ilk toplantıyla başkan, kurul birimleri ve yedek üyeleri belirleyecek.


Akıncı “Yeterli kalitede ve uygun fiyatta üretim yaptığımız takdirde engelleri aşabilecek yolları bulabiliriz”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, genel kurulda yaptığı konuşmada, genel kurulda aday olmayacağını açıklayan KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çıralı ve ekibini çalışmaları nedeniyle kutladı.
Ekonomi ile ilgili olarak ambargo ve izolasyonlardan yakınıldığına dikkat çeken Akıncı, “Ambargo ve izolasyonların ekonomiye olumsuz etkileri elbette vardır ama kendi kendimize uyguladığımız ambargoların olduğunu da görüyoruz. Acı olan da budur. Bunları aşabiliriz” dedi.
Kültür sanat gibi bilim ve teknolojinin de sınır tanımadığını vurgulayan Akıncı, uygun fiyatta kaliteli ürünün dünyanın her yerine satılabileceğinin altını çizdi.
“Yeterli kalitede ve uygun fiyatta üretim yaptığımız takdirde engelleri aşabilecek yolları bulabiliriz” diyen Akıncı, ekonomik gelişme ile çabaları, Kıbrıs sorununa endeksli düşünmenin son derece yanlış olduğunu belirtti.

Talat “Sanayi bölgelerinin nasıl yönetileceği, temizliği ve sorunlarını kimin çözeceğine çözüm getirilmesi gerek”

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, siyasilerin çalışma yaparak sanayicilerin sorunlarına ciddi şekilde eğilmeleri gerektiğinin altını çizdi.
Talat, sanayi bölgelerinin nasıl yönetileceği, temizliği ve sorunlarını kimin çözeceği konularının hala tartışılmakta olduğunu belirterek, buna bir çözüm getirilmesi gerektiğini kaydetti.
Talat, turizm sektörünün diğer sektörleri sürükleyici olabilmesi için tedbirler alınması gerektiğini vurgulayarak, turizmde yerli istihdamı yüzde 70 olması gerekirken sadece yüzde 5 olduğunun altını çizdi.
Kıbrıs konusunda sıkıntılı bir döneme girildiğini söyleyen Talat, bunu en kolay şekilde atlatmaya kafa yormak gerektiğini vurguladı.

Erhürman“Yalnız ve ancak üretirsek var olabiliriz. Yerli ürün tüketimi teşvik edilmeli”
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da, parti politikasında ekonomiyi merkeze alarak üreten kesimlerle görüşmeler yaptıklarını belirterek, yüksek öğretim sektöründe niceliğin niteliğin önüne geçmeye başladığı ve sektörün öncü sektör olmaktan çıktığı uyarısında bulundu.
Turizm tesislerinde kullanılan ürünlerin sadece yüzde 13’ünün yerli ürün olduğunu vurgulayan Erhürman, bu yüzde 13’ün yüzde 8’inin ithali yasak olan etten oluşturduğunu ve zorunlu olduğunu, geriye ise yüzde 5 kaldığını kaydetti.
Erhürman, turizmin öncü sektör olmasının laftan öteye geçmesi gerektiğini anlatarak, bazı otellerde kahvaltıda hellim dahi bulunmadığını, bunu kabul etmenin mümkün olmadığını söyledi.
Bir çok sanayicinin yüzde 10 kapasite ile üretim yaptığını kaydeden Erhürman, bunda hukuksuz rekabetin de rol oynadığını, yeri ürünlerin desteklenmesi gerektiğini dile getirdi.
Erhürman, “Yalnız ve ancak üretirsek var olabiliriz. Yerli ürün tüketimi teşvik edilmeli” diye konuştu.

Atun “Yakın bir gelecekte bütçe açığı tamamen kapatılacak”
Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da, rakamlarla anlatarak geçmiş yıllarda Türkiye kaynaklı katkıların büyük oranı bütçe açıklarına giderken bugün artık bütçe açıklarının da minimum seviyeye çekilmesiyle daha çok kaynağın yatırıma yönlendirildiğini söyledi.
Atun, 2008 yılında 2,5 milyar TL olan bütçede 900 milyon TL katkının 400 milyon TL’si bütçe açığı finansmanı için kullanılırken 2016’da bütçe büyüklüğünün 4,5 milyar TL’ye ulaştığını ve açığın 180 milyon TL’ye düştüğünü ifade etti.
Yakın bir gelecekte bütçe açığının tamamen kapatılacağını belirten Atun, artan paranın yatırım teşvik ve kredi olarak kullandırılabileceğini belirtti.
Organize sanayi bölgeleri çalışmaları hakkında da bilgi veren Atun, Lefkoşa’da 150 parselden oluşan yeni bölge çalışması bulunduğunu kaydetti.
2009’dan 2017 yılına kadar 819 projeye 1,2 milyar TL destek sağlandığını vurgulayan Atun, teknopark, bilişim ve ar-ge yasalarını Meclis tatile girmeden çıkarmak hedefinde olduklarını söyledi.

İdris, imar plansız ve programsız yapılaşma endişesini dile getirdi
TDP Genel Sekreteri Asım İdris de, hizmet ve inşaat sektöründeki gelişmeler sevindirici olmakla birlikte bazı şeylere dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.
İdris, öğrenci sayısının artması olumlu olmakla birlikte her geçen gün üniversite sayısının artmasının bir tehdit olduğunu, inşaat sektörü gelişirken de planlama yapılması gerektiğini belirtti.
İmar plansız ve programsız yapılaşma endişesini dile getiren İdris, sanayicilere hem iş görenin hem işverenin huzurunun daha da arttığı sendikal hakların kazanıldığı bir yapıyı oluşturma çağrısında bulundu.

Mete, “KTSO’nun kendi ayakları üzerinde duran bir KKTC vizyonları var”
TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete de, KTSO’nun ekonomiye katkılarını takdirle izlediklerini belirterek, ekonomisi hızla gelişen, halkı giderek zenginleşen, Türkiye ile ticari ilişkileri gelişen, izolasyonlardan kurtulmuş uluslararası entegrasyona sahip kendi ayakları üzerinde duran bir KKTC vizyonlarının bulunduğunu söyledi.
Mete, TOBB olarak uluslararası arenada Kıbrıs Türk halkının dünyaya entegre olmasını durmadan dile getirdiklerini belirtti.

Çıralı “Teknopark ve arge yasalarının bir an önce çıkarılması ve İhracatçılar Meclisi oluşturulması gerek”
KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çıralı da, üretim ve girdi maliyetlerinin yüksek olmasının iç pazar ev ihracatta rekabet edebilirliği olumsuz etkilediğini söyledi.
Çıralı, 8 yıldır başkanlığını yaptığı KTSO’nun kurumsallaşma, hizmet kalitesi, kamuoyunda görünürlüğünün artması ve fuarların sayısı ve niteliğinin artması açısından önemli noktada olduğunu belirtti.
Büyük sanayi yatırımlarına uygun organize sanayi bölgeleri ilan edilmesi gerektiğini kaydeden Çıralı, teknopark ve arge yasalarının bir an önce çıkarılması ve İhracatçılar Meclisi oluşturulması gerektiğini kaydetti.

Tunar “Lefkoşa’da yeni bir sanayi bölgesine ihtiyaç var”
Genel Kurul’un divan başkanlığını yürüten KTSO’nun eski Başkanı Salih Tunar, KTSO’nun ekonomi içinde rolünün arttığını, üretim sektörünün bir çok sorununun halledilmesi yanında bazı sorunları bulunduğunu ifade etti.
Tunar, sanayi bölgelerinin sanayinin gelişmesinde önemli rolü olduğunu, Lefkoşa’da yeni bir sanayi bölgesine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

 

Bu haber toplam 7113 defa okunmuştur
Etiketler :