
PROFESYONEL ORTAMDA DİL ÖĞRENMENİN ADRESİ
Bu hafta The Management Centre’den proje sorumlusu Fetine Yıldırımtürk ile Management Centre ve onun bünyesinde bulunan Institute of Communication and Languages, ile ilgili konuştuk
The Management Centre
Firuzan Nalbantoğlu
Bu hafta The Management Centre’den proje sorumlusu Fetine Yıldırımtürk ile Management Centre ve onun bünyesinde bulunan Institute of Communication and Languages (ICL), ile ilgili konuştuk. Enstitü bünyesinde verilen Rumca, Türkçe, İngilizce ve bu yıl eklenen İspanyolca dil kursları ile ilgili bilgi aldık. Proje sorumlusu olarak üç yıldan beridir Management Centre’da çalışan Yıldırımtürk, verilen kursların Avrupa standartlarında ve anadilde olduğunun altını çiziyor.
EĞİTİM, ARAŞTIRMA VE DANIŞMANLIK
Adres: Biraz Management Centre’dan bahsedelim…
F.Yıldırımtürk: Management Centre 2001 yılından beridir faaliyet gösteriyor. Merkez bünyesinde eğitim, araştırma ve danışmanlık olmak üzere üç ana bölüm var. Eğitim bölümünde özel sektöre, sivil topluma ve toplumun genel gelişimine yönelik özel kurslarımız bulunuyor. Örneğin mesleki kurslarımız bunlar arasında. Özel sektör için sekreterlik, bilgisayar ve muhasebe gibi kurslarımız var. Sivil toplum için kapasitelerini geliştirmeye yönelik destekler sağlıyoruz. Bunun yanında dil programlarımız var. Turizme yönelik olanların yanında yedi dilde eğitim veren bir iletişim merkezimiz var. Bütün bunların yanında bir de araştırma merkezimiz var, adı MANAR. İhtiyaç çıktıkça çeşitli araştırmalar yapıyor merkezimiz. Mesela belediyeler olsun, toplumun çeşitli kesimlerinde gerek sosyal gerek ekonomik ihtiyaçları ve eksiklikleri tespit etmek için araştırma yapan bir merkezdir MANAR. Bunun dışında bildiğiniz gibi çeşitli AB projeleri, UNDP projeleri ve Amerikan Elçiliği destekli projelerimiz yürütülmekte. Sivil toplum bölümünün yürüttüğü iki tane büyük projemiz var. Bunlardan biri ENGAGE, birisi de Peace it Together. Bunun dışında ISO belgelendirmeleri yapıyoruz. Kalite yönetim sistemlerini geliştirmek için özel sektöre özel kurslar yapıyoruz.
BİRLİKTE YEMEK VE SOHBET
Adres: Management Centre’in dil kursları çok rağbet görüyor, kurslarla ilgili biraz bilgi verelim…
F.Y: ICL dil merkezi ki bunun Türkçesi İletişim ve Lisans Enstitüsü, 2005 yılından beridir yürütülmekte olan bir programdır. Aslında tarihine bakacak olursak iki toplumlu mesleki İngilizce dersler programı olarak ortaya çıktı ve ABD tarafından da desteklenmekte olan bir projedir. Amaç iki toplum arasındaki iletişim becerilerini geliştirerek iki toplumun ilişkilerini güçlendirmekti. Bu program ilk başta sadece İngilizce olarak kurgulandı. Hem Kıbrıslı Rumlar hem de Kıbrıslı Türkler için İngilizce bir projeydi. Daha sonra 2008 yılından itibaren buna ilaveten Rumca ve Türkçe derslerimiz de eklendi. Yani hem Kıbrıs Türk toplumunda yaşayan yabancılara hem de Rumlara Türkçe öğrenme fırsatı sunuyoruz. Aynı şekilde Türklere de Rumca öğrenme imkânı sağlıyoruz. Bunun dışında üniversite öğrencileri için IELTS kursları düzenliyoruz. Bu yıldan itibaren de 5 farklı dili daha programımıza kattık. İspanyolca, İtalyanca, Fransızca ve Almanca. Şu an çok fazla talep olmadığından dolayı İspanyolca dışındaki dillere başlayamadık. Kuzey Kıbrıs’ta şu an İspanyolca kursu veren tek kurum Management Centre’dir. Kursumuz yine ICL bünyesinde veriliyor. Bugüne kadar yaklaşık 1000’in üzerinde bir öğrenci profilimiz oldu. Her dönem için yaklaşık 100 öğrenciye hizmet veriyoruz. Mesela İngilizce kurslarımızın dönemi 14 haftadır. 14 haftanın sonunda bilgisayar ortamında önce bir seviye tespit sınavı yapıyoruz. Daha sonra da öğrenci seviyesine göre yerleştiriliyor ve seviyesi bittiği zaman başarı oranına göre bir üst seviyeye devam ediyor. Şu an her seviye için İngilizce ve Rumca kurslarımız var. Aynı zamanda seviyelerin dışında sadece konuşma grupları dediğimiz gruplarımız da var. Bunlara “Conversation English” diyoruz. Bu kurslarda eğitmenlerimiz anadilde eğitim vermektedir. Mesela Rumca eğitmenlerimiz Türkçe veya İngilizce bilmiyor. Eğitim tamamen anadilde gerçekleştiriliyor. Bazen ‘conversation nights’ dediğimiz geceler gerçekleştiriliyor. Mesela bu gruplar bir yerlere yemek yemeye veya bir şeyler içmeye gidip karşılıklı konuşuyor, sohbetler ediyorlar. Bu aktiviteye kim ilgi gösteriyorsa o gün katılabiliyor. Bu katılım iki toplumlu da olabiliyor. Çünkü bizim her iki toplumdan da öğrencilerimiz var.
Adres: Peki sınıflar iki toplumlu mu yoksa her bölgede ayrı ayrı kurslar mı yapılıyor?
F.Y: Sınıflar iki toplumludur. Sınıflarımız genelde 5 ve 10 kişiliktir. Misal bazen üç Rum, iki Rus öğrencimiz olabiliyor. Biz grupları ayırmıyoruz. Derslerimiz Management Centre binasında yapılıyor. Bunun dışında ICL özel projeler de gerçekleştiriyor. Mesela şu an BM Kayıp Şahıslar Komitesi’ne özel kurslar veriyoruz. Bu kendi içerisinde ayrı bir projedir. Komite bünyesinde çalışan Rum öğrencilerimize Türkçe ve İngilizce kursları veriyoruz. Aynı zamanda Türk öğrencilere İngilizce ve Rumca kursları veriyoruz. Tabii bunlar sınıf ayrımı yapmadan birlikte gerçekleştiriliyor. Sadece seviyeye göre ayrım yapıyoruz.
EKONOMİK KRİZ EĞİTİMİ İKİNCİ, ÜÇÜNCÜ SIRAYA İTTİ
Adres: Peki biraz İspanyolca kurslarından bahsedelim. İlgi nasıl? İspanyolca son yıllarda dünyada inanılmaz rağbet gören bir dil…
F.Y: Toplumun eğitim seviyesi yükseldiği oranda İngilizce dışındaki yabancı dillere de rağbet o derece artıyor. Mesela artık günümüzde toplumun büyük çoğunluğu İngilizce biliyor ya da belli bir seviyede anlayabiliyor. Genel olarak bir ayrım yapacak olursak Kuzey Kıbrıs’ta İngilizce kurslarına daha fazla ilgi var. Açıkçası bu Avrupa dilleri kurslarına biz talep doğrultusunda girdik. İnsanlardan böyle bir talep geldi. “İspanyolca kursu vermiyor musunuz?” diye sıkça sorulmaya başlanmıştı. Biz de bu yola girdik. Şu an İspanyolca kurslarımız altı öğrenciyle devam ediyor. Şu an için tek bir sınıf açtık. Aslında biraz daha fazla ilgi bekliyorduk ama şu an ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizin de etkisiyle insanlar eğitimlerini ikinci veya üçüncü plana atmaya başladı, bunu da gözlemliyoruz. Ama dediğim gibi biz talep olduğu için bu kursu başlattık.
Adres: Peki bu kursların tamamı Amerikan Elçiliği destekli mi?
F.Y: Evet. Bu kurslar Amerikan Elçiliği’nin iki toplumlu projelerinden bir tanesidir. Ama yalnız burada verilen fon %70’dir. Bu yüzden öğrencilerimizden belli bir miktar ücret almak durumundayız. Mesela İngilizce kurslarımızın aylık ücreti 180 TL’dir. Rumca kurslarımızın 200 TL ve İspanyolca’nın 380 TL’dir.
Adres: Peki İspanyolca dersi veren hocalar da yabancı mı?
F.Y: Evet hepsi anadilinde eğitim vermekte.
“AMACIMIZ SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMAK”
Adres: Peki bu kursların sonunda herhangi bir sertifika veriliyor mu?
F.Y: Evet Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı sertifika veriyoruz. Zaten burada daha farklı bir sertifika veremiyoruz, tanınmış bir ülke olmadığımız için.
Adres: Peki bu projenin sonunda hedeflenen nedir?
F.Y: Proje zaten 2005’ten beri devam ediyor. Buradaki amaç sürdürülebilirliği kazanmaktır. Fonumuz ileride sonlansa bile biz bunu sürdürülebilir bir şekilde yapmaya devam edeceğiz. Örneğin İspanyolca kurslarının ücretinin biraz daha yüksek olmasının sebebi bu kursu fonsuz olarak başlatmamızdır. İngilizce ve Rumca fonlu olduğu için ücretleri daha düşük maliyette oluyor. Yani biz bunu devam ettirmeyi amaçlıyoruz. Çünkü iletişim çok önemli ve biz “her dil bir insan”dan yola çıkarak bu projeyi ileriye dönük devam ettirmeyi düşünüyoruz. Zaten bizim amaçlarımızdan birisi de her zaman öncü kurum olmak. O yüzden İspanyolca kursunu başlatmak da topluma yaşattığımız ilklerden birisidir. Toplumun buna ihtiyacı vardı ve biz de bunun üzerine gittik. Siz de tahmin edersiniz ki anadilinde İspanyolca eğitimi veren hoca bulmak ülke şartlarında çok özel bir durum. Bizim markalaşma sebeplerimizden birisi de bu. Öğrencilerin tercih sebeplerinden birisi de bu.
Adres: Peki en çok talep alan ve tercih edilen kurs hangi dilde?
F.Y: Açıkçası son bir yıldır Rumcaya çok ciddi talep var ve bu aslında çok ilginç bir durum. Biz bu yüksek talebi geçmiş yıllarda bekliyorduk ama bu talep bu yıl ortaya çıktı.
Adres: Peki bunu neye bağlıyorsunuz?
F.Y: Dediğim gibi herhalde toplumun çoğunluğu İngilizceye hakim olduğu için farklı bir dile yöneliyor. Zaten Rumca kursuna katılabilmek için belli bir İngilizce düzeyinizin olması lazım. Çünkü ders İngilizce-Rumca olarak yapılıyor. İngilizce düzeyi yeterli olan bir kişi alternatif olarak Rumcayı tercih edebiliyor. Ayrıca İngilizce kurslarımız eskiden sadece Lefkoşa merkezde yapılıyordu ama daha sonra Mağusa’dan da çok talep geldiği için orada da birkaç kursumuz açıldı. İlerleyen dönemlerde Mağusa’da da Rumca kursları açmayı düşünüyoruz.

















