Okuyorum

Okuyorum

Okuyorum

A+A-

Yurdagül Akcansoy

Sıcak yaz günlerine inat kış bir anda geldi sanki ve havalar soğudu… Bu satırları yazarken de hala sıcak değil… Yoğun bir koşuşturmacaya bir de bayram telaşı ve trafiği eklenince hafta uçup gitti. Bu hafta tembellik ettim ve okuduklarımı bitiremedim. Okumalarınız bol olsun. Mutlu haftalar…


Yeni Çıkanlar


Tarihin Cenderesinde
Yunanistan ve Türkiye’de Milliyetçilik
Spyros  A. Sofos, Umut Özkırımlı, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları

“Umut Özkırımlı ile Spyros Sofos'un bu çalışması, Yunanistan ve Türkiye'deki milliyetçilikler üzerine her iki ülkenin resmi tarih yazımını sorgulayan, karşılaştırmalı okuma yapmamıza imkân veren ortak bir kavramsal-kuramsal çerçeve sunuyor. Kitap öncelikle her iki ülkenin tarihine ilişkin literatürü eleştirel bir gözle incelerken, milliyetçi projelerin doğuşu ile gelişimini karşılaştırmalı bir analizle ele alıyor. Ardından Yunan ve Türk milliyetçiliğine özgü mit ve kavramları yorumlarken, bu milliyetçiliklerin aralarındaki benzerlikleri ve simbiyotik ilişkileri dikkate alarak, her iki ülkenin milliyetçi tahayyüllerinin kendilerine özgü özelliklerini vurgulayarak, ulus inşa etme süreçleri üzerine değerlendirmelerde bulunuyor. Yazarlar bunu yaparken, "Yunan" ya da "Türk" milletinin, tarihi süreç içinde değişimlere direnerek "özünü korumuş" resmi anlatılara, "ezeli" ve "ebedi" kimliklere, yüceltici, abartılı söylemlerine eleştirel bir gözle bakarak, objektif ölçütler getiriyor.”


Güzel Tehlike
Michel Foucault
Söyleşi: Claude Bonnefoy, Metis Yayınları

“Metis Diyaloglar'da yakın dönemin önde gelen düşünürleriyle söyleşilere ve iki düşünür arasında verimli ve kurucu nitelikteki konuşmalara yer veriyoruz. Adorno ile Horkheimer'in Teori ve Pratik Üzerine adlı konuşmasını yayımlamıştık. Ardından Badiou ve Roudinesco'nun diyaloglarından ortaya çıkan Dün Bugün Jacques Lacan geldi. Şimdi de Michel Foucault ile yapılmış bir söyleşi var: Güzel Tehlike. M. Foucault'nun eleştirmen C. Bonnefoy'nın edebiyat, yazı ve hayat üzerine sorularını yanıtladığı bir söyleşi.”


Anarşizmler
Anarşimin Geçmişi ve Tarihleri
Süreyyya Evren, İletişim Yayınevi

20. yüzyılın son on yılı küreselleşme karşıtı hareketin ortaya çıktığı, kendi siyasal kulvarını oluşturduğu bir döneme denk geldi. Bu süreçte harekete yönünü ve esinini veren kuşkusuz anarşizmdi. Siyasal ideolojiler arasında ancak tarihsel uğraklardaki parlak anlarıyla -I. Enternasyonal'deki muhalefet, İspanya İç Savaşı- adından söz ettiren anarşizm, yeni binyılda bambaşka suretlerle ve "eski anarşizm"in içinden yenilenerek çıkma becerisiyle kendini var etti.


Venüs
Bir Aile tarihçesi, Bir Yaşamöyküsü
Şebnem İşigüzel, İletişim Yayınları

Üzerine II. Abdülhamit'in gölgesi düşmüş, tedirginlikle dalgalanan İstanbul'da karşılıyor bizi Venüs. Önce doğuyla batının tam ortasında, Boğaz suları üzerindeki bir sandalda gözlerini dünyaya açan kahramanımızla tanışıyoruz. Bize 1908'de başlayan yaşamöyküsünü anlatıyor, anlatmalara oyamıyor. Doğumda ölen anne; oğlu değil de kızı oldu diye üzülen baba; aşkı, cinselliği, kendisini, erkekleri çok seven Şekina Hala. Ha bir de Nergis Kadın var ! Ailenin yedi kuşak hizmetkârı. "Bir ailede bir kişinin gördüğünü yedi göbek ötesi görürmüş," diyen kahramanlarımızın izinde, köle avcılarının kol gezdiği Mısır'dan 1589 yılının büyülü İstanbul'una ve esrarlı saray hayatına duman gibi süzülüyoruz.


Ekinler Gece Büyür
Yılmaz Karakoyunlu, Doğan Kitap

Toplumun farklı kesimlerinden seçilmiş sağlam kimlik ve kişilik sahibi kadınların ele alındığı bu öykülerde, kadın-erkek ilişkisinden kardeşliğe, ana-oğul, usta-çırak, öğrenci-öğretmen ilişkisine varıncaya kadar, her türden insan ilişkisi ele alınıyor, didik didik ediliyor. Böylece, bir öyküde zeytinlik sahibi bir kayınvalide ile gelininin, başka bir öyküde ise kendisi de bir yazar olan anlatıcı erkek ile öykücü kadın kahramanın didişmeli, ama sonuna kadar dürüst ve karşı tarafa saygıda kusur etmeyen sessiz rekabetini izleyebiliyoruz.


Bir Yaşam Biçimi
Amelie Nothomb, Doğan Kitap

“Amerikan ordusunda 2. sınıf erim, adım Melvin Mapple, bana Mel diyebilirsiniz. Bu boktan savaşın başından beri, altı yılı aşkın bir süredir Bağdat'ta görevliyim. Bir köpek gibi acı çektiğim için yazıyorum size. Biraz anlayışa ihtiyacım var ve siz beni anlayacaksınız, bunu biliyorum. Bana cevap yazın. Yanıtınızı bekliyorum…”


Ortaçağ Felsefesi
Alain De Libera, Dost Kitabevi Yayınları

Ortaçağ felsefesinin tam olarak nasıl tanımlanması gerektiği konusundaki tartışmalar muhtelif. Bir bakış açısına göre, Kilise kaynaklı bir entelektüel canlanmanın altın çağı; bir başka görüşe göreyse, karanlık ve kendi içine kapanmış, Antikite ve Rönesans arasına sıkışan talihsiz bir milenyumun kötü yazgısı. Hangi görüş benimsenirse benimsensin, Aristoteles ile Descartes arasındaki yaklaşık on yüzyıllık bu belirleyici zaman diliminin birçok farklı yoruma kaynaklık ettiği açıktır. Kurucu Babaların yetkesinden yeni bir düşünsel atılımın eşiğine varan bu uzun kesit, inancın akla, dilin deneyime, soyut olanın maddesel olana, sözcüklerin şeylere baskın çıktığı can alıcı bir deneyimin düşünsel gerilimini içinde barındırır.

Kitap Dünyası…

Casus romanlarıyla ünlü Tom Clancy, 66 yaşında hayata gözlerini yumdu.

2013 Haldun Taner Öykü Ödülü'nü, 'İçeri Girmez Miydiniz?' adlı kitabıyla Neslihan Önderoğlu kazandı.

Bu yıl 65'incisi düzenlenen ve 9 Ekim’de başlayan Frankfurt Kitap Fuarı, 100'den fazla ülkeden yayın ve elektronik yayıncılık alanında faaliyet gösteren yaklaşık 7 bin yayıncı ile 300 bin kitapseveri buluşturuyor. Fuarın bu yılki "onur konuğu" ülkesi Brezilya olacak.

Bu haber toplam 1130 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 128. Sayısı

Adres Kıbrıs 128. Sayısı