Okuyorum

Okuyorum

Okuyorum

A+A-

 

Yurdagül Akcansoy

Bu hafta sizlere gezi ve yemek, yemek kültürü kitaplarından bir seçki hazırladım. Ağustos ayı tatil zamanıdır. Tatilde gezmek, görmek, yemek, içmek önemlidir. Bu yüzden bu hafta biraz gezi, biraz yemek var. Okumalarınız bol olsun. Mutlu haftalar…

 

***


Yeni Çıkanlar


Barış Bakır, Ekin Yayın Grubu

Hayatınızı değiştirecek bir yolculuğa hazır mısınız?
Herkes uzun bir yolculuğa çıkmanın, yeni yerler görüp yeni insanlar tanımanın hayalini kurar. Ancak az kişi bu hayalleri gerçekleştirebilir.
Avrupa'da raylar üstünde hayatınız boyunca unutamayacağınız bir maceraya... Interrail biletinizi alın. Paris'te uyanın, Venedik'te gondolları seyredin, Roma'da Gladyatörleri hayal edin, Atina'da filozofların sözleri kulaklarınızda çınlasın!


Roma – Bilmek İstediğiniz Her Şey
Klay Lamprell, NTV Yayınları

Kitapta dünyanın en ünlü kentlerinden biri olan Roma anlatılıyor ve anlatılanların hepsi gerçek. Eski çağlardaki gladyatörler, modern çağın futbolcuları, çıldırtıcı trafik, lezzetli yiyecekler ve tarih…
Vahşi hayvanlarla yapılan dövüşler, garip mi garip taş anıtlar, Roma tarzı araba yarışları ve dilek çeşmeleri hakkındaki ilginç yazılara bir göz atın. İçeride hızlı küçük motosikletler, moda çılgınları, muhteşem eski köprüler ve çok lezzetli dondurmalar göreceksiniz.


Pandispanya
Mine G. Kırıkkanat, Erko Yayıncılık

“Bu kitap İspanya'yı derinden tanıyan bir yazarın seyahatnamesi!.. Bu gizemli ülkenin kentlerinin fizikî yapısını çok etkin bir gözlem gücüyle okuyucuya aktarmasının ötesinde, insanlarının düşünce alışkanlıklarını, ruh yapılarını, örf ve âdetlerini objektif bir yaklaşımla gözler önüne seriyor. Öyle ki İspanya'yı oradaymış gibi tanıyorsunuz... Ama siz gene de İspanya'ya gidin... Gitmeden mutlaka bu kitabı okuyun.”


Taşların İzinde Likya
Nevzat Çelik, Arkeoloji ve Sanat Yayınları

“Tanrı ve insan bir olup Likya'yı yaratmış. İnsana, boşluğu duvarlarla sınırlamak, mekanlar yapmak düşmüş; kapılar açmış girilsin ve çıkılsın, pencerelerle çerçevelenmiş dış dünyayı bakılsın diye, ışık düşsün içeri diye. Ve, tamamen ona ait olsun diye de çatılarla örtmüş. Herkes kendince bezemiş yapısını. Boyamış duvarlarını, heykeller ve kabartmalarla donatmış her yanını. Duvarlara ruh vermiş. Onun yapısı herkesinkinden farklı olsun istemiş. İstemiş ki evinde kendisi, tapınakta tanrısı, kamu binalarında yönetimi onurlansın...”


İstanbul
Arka Sokak Lezzetleri
Ansel Mullins, Yigal Scleifer, Boyut Yayın Grubu

“İki lezzet avcısı ve blog yazarı; Yigal Schleifer ve Ansel Mullins, ödüllü web sitelerini bir cep kitabına taşıdı. Şehirde herkesin tek başına kolay kolay bulamayacağı, henüz keşfedilmemiş yerel lezzet noktalarına ulaşmak için rehberlik yapan 'İstanbul Arka Sokak Lezzetleri' İngilizce baskısından sonra şimdi de Türkçe edisyonuyla lezzet takipçileriyle buluşuyor.
Ansel Mullins ve Yigal Schleifer'ın birlikte kaleme aldığı 'İstanbul Arka Sokak Lezzetleri', yemek yemeyi sevenler için gerçekten 'yemek' servis eden yerlerden bahsediyor, abartılmış mekânlardan uzak duruyor. Kitap, sokak arabasında satılan geleneksel nohutlu pilavdan mahalle meyhanesine, şehrin her yanındaki 'İstanbul'un ruhunu taşıyan yemekleri' sunan küçük yerel yeme-içme mekânlarına odaklanıyor. Kenti yerel halkın gözüyle görüp, hiç danışmanlık almadan İstanbul'un gizli lezzet hazinelerini keşfetmeye rehberlik yapan kitap, görsel zenginliğiyle de dikkat çekiyor.”


Lezzet Durakları
Mehmet Yaşin, Doğan Kitap

Mehmet Yaşin altı yıldan beri “Lezzet Durakları”nın peşinde koşuyor... Keşfedilen durak sayısı her geçen gün biraz daha artıyor.
Elinizdeki Lezzet Durakları’nda önceki baskılardan daha çok adres bulacaksınız… Bu adresler sadece büyük kentlerle sınırlı değil. Yol üstündeki köylerdeki ve ilçelerdeki lezzet noktaları da bu son baskıda yer alıyor.
Tatil ve gezi mevsimi geldi çattı. Bu kitabı çantanıza, arabanızın torpido gözüne koymadan sakın yola çıkmayın...


Yiyelim İçelim Tarihini Bilelim
Dünden Bugüne Gastronomi
Deniz Gürsoy, Oğlak Yayınları

Yemek sanatı, binlerce yıldır değişik amaçlarla, farklı açılardan değerlendirildi. Bu çabalar bugün de sürüyor tabii. Yemeğin yeryüzü kültürünün vazgeçilmez bir halkası olduğunun kavranmasında bu çabaların payının çok büyük olduğuna inanıyorum. Konuyla ilgili akademik çalışmalar, bilimsel incelemeler bir yana, bugün yalnızca yemek tariflerini içeren kitapların sayısı bile binlerle ifade edilebilecek rakamlara ulaşmıştır.

 

Her Güne Bir Yemek
Tijen İnaltong, Yapı Kredi Yayınları

“Geçmişe dönüp baktığımızda, hatırladıklarımız çoğunlukla sofralarla ilgili anılardır. Düğünler, bayram yemekleri, bütün ailenin bir araya geldiği kahvaltılar, yılbaşı şölenleri... Kapımızı çalan komşumuzun getirdiği helva, kandil pişisi, Muharrem aşuresi... Oğlu askere gidene, büyükleri hacdan gelene, doğum yapana, ameliyat geçirene, ailesinde ölüm olana götürülen çorbalar, yemekler, tatlılar... Düğün davetiyesi niyetine börek arasında gelen tavuk, yağmur duası için çıkılan çayırda parçalanan çörek, Hıdrellez'de hazırlanan kömbe, Ramazan için özel çorbalar, bayram tatlıları, Nevruz pideleri... Yıllar yılı komşularımız olmuş Rumların, Musevilerin, Ermenilerin özel günlerinde hazırladıkları koliva, anuşabur, paskalya çöreği, ayvalı kuzu eti...”

***

Kitap Dünyası…

Chuck Palahniuk, sinemaya da uyarlanan ünlü romanı Fight Club‘ın devamını çizgi roman olarak yazacağını açıkladı.

Belçika’da yapılan bir deney, insanların çikolata kokusu alınca, romantik romanlar ve yeme içme kitaplarını daha çok satın aldığını ortaya çıkardı.

"Harry Potter" roman dizisinin İngiliz yazarı J.K Rowling'in üç ay önce takma ad kullanarak yazdığı ve kimliğini açıklamadan önce sadece 43 adet satılan kitap, yazarın kimliğini açıklamasının ardından 6 günde 17 bin sattı.

Bu haber toplam 1310 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 119. Sayısı

Adres Kıbrıs 119. Sayısı