Okuyorum

Okuyorum

Okuyorum

A+A-

Yurdagül Akcansoy

Bu hafta Özcan Yüksek’in masallarını, Kayıp Deniz’i okumaya başladım. Geçen hafta sevgili Gürgenç’in kitabı Sırkıran’ın yerine yanlışlıkla başka kitabın görseli yayımlanınca kitabı bu hafta yine sayfama aldım. Yanlışlıktan dolayı sizden ve yazardan özür diliyorum. Bu hafta yenilerde Murat Gülsoy’un bir yas kitabı dediği Nisyan yayımlandı. Ve Maeve Binchy’nin ise ölümünden sonra kitabı Türkçe’deki ilk kitabı Dönüş Yolculuğu yayımlandı. Okumalarınız bol olsun… Mutlu haftalar…


YENİ ÇIKANLAR

Sırkıran
Gürgenç Korkmazel, Yapı Kredi Yayınları

“Kitapları Kıbrıs’ta yayımlanan Gürgenç Korkmazel’in öykülerini topladığı Sırkıran Türkiye’de basılan ilk kitabı. Korkmazel, Türkiye’de daha çok dergilerde yayımladığı şiir ve öyküleri, çeviri ve derleme kitaplarıyla tanındı.Adeta şiirsel gücün beslediği bu ikinci öykü kitabı birbirinden çarpıcı öykülerle dolu. Bir kere, keder sık sık yerini ironiye bırakıyor. Sonra, doğa, yaşam, yalnızlık, sevgi, ölüm, cinsellik gibi konular sert bir dille, çarpıcı bir anlatımla işlenirken sanki hayatın ve insan ilişkilerinin sıradanlığı vurgulanıyor. Kısacası, başka bir kavrayışla okuru dinginliğe çağıran bir kitap, Sırkıran.Kıbrıs’a özgü toplumsal, kültürel, politik değerlerin kattığı güncel boyut da dikkate alınırsa, Sırkıran için, “iyi bir şairden ustalıklı öyküler” ya da “değerleri giderek yükselen günümüz öykücülüğüne güneyden gelen bir sıcak hava dalgası” demek mümkün.”

İki Mimarın Bir Öyküsü
1960’lardan Günümüze…

Solmaz Feridun, Arif Feridun, Dizgi- Düzenleme: Galeri Kültür, Baskı: Kitap Matbaacılık

“Bu kitap, toplumumuzda geçmişte mimarlık için verilmiş kişisel çabaların belki de ilk kitabıdır. Geçmişteki her şeye ışık tutacağız gibi bir savımız yok, zaten biliyoruz ki birçok meslektaşımızın da yazıya henüz dökülmemiş değerli birikimleri var. Bu güne uzanmış çalışmalarımızı, yarım asır sonra yenilerle birleştirerek gün ışığına çıkarmak gibi bir şeydir gayemiz.
Okudukça, sayfalarını çevirdikçe, ülkemizdeki iki mimarın yoğun çabası ile karşılaşacak ve eminiz, “bak hele bilinmeyen neler varmış demek ki” diyebileceksiniz. Hani kıyısından köşesinden , bildiğiniz, tanıdığınız veya hatırladığınız bizleri hafızalarında daha da yakına taşıyarak…”


Kıbrıs Miskinhanesi
Cüzzam ve Kıbrıs 1830-2001
Nazım Beratlı, Kalkedon Yayınları

“Bugün artık tedavisi bulunduktan sonra eski korkunçluğunu yitirmiş olan Lepra, ya da Türkçe adı ile Cüzzam veya aslında halk diliyle Miskinlik Hastalığı, çok eski çağlardan beri bilinen, deyim yerinde ise “nalet” bir hastalık. Okudukça göreceğiniz gibi, adamızın da çok eski bir derdi. Ne var ki Kıbrıs belki de ciddi boyutta bu hastalıktan muzdarip olduğu halde, bu illetten ilk kurtulan ülkeler arasında bulunuyor. Bunda, Cüzzam’a karşı mücadelenin, ta Osmanlı döneminde başlamasının önemli rolü olduğu kadar, İngiliz döneminde zamanına göre çağdaş bir mücadele anlayışının uygulanmasının da büyük rolü var.
Öte yandan, bence ilginç olan bir başka husus, kitapta da görüleceği gibi, bütün dinlerin, Lepra’ya bir tür özel önem atfetmesinden dolayı olsa gerek, Kıbrıs’ta bir Cüzzam Çiftliği kurulması konusunda, adanın Müslüman ve Hristiyan Evkaflarının, işbirliği yapması! Araziyi Müslüman Evkafı veriyor, masrafları ise Kilise karşılıyor! Hükümet de ayrıca katkıda bulunuyor.”


Kitap Dünyası…

PEN 2013 Öykü Ödülü 14 Şubat Dünya Öykü Günü etkinliğinde Leyla Erbil'e verildi.

Yazar ve çizer Metin Üstündağ, 'Öküz' ve 'Hayvan' dergilerinden sonra 'Ot' dergisini çıkardı. 'Maksat yeşillik olsun' kapağıyla çıkan dergi aylık olarak yayınlanacak.

Chuck Palahniuk’un internet sitesinden yapılan açıklamada, yazarın her yıl bir kitap yayımlayacağı duyuruldu.

Bu haber toplam 838 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 95. Sayısı

Adres Kıbrıs 95. Sayısı