1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. MERKEZ BANKASI'NDAN PİYASA ÇIKIŞI
MERKEZ  BANKASI'NDAN  PİYASA ÇIKIŞI

MERKEZ BANKASI'NDAN PİYASA ÇIKIŞI

Merkez Bankası Başkanı ‘Borçlular için kampanyalarını’ açıkladı, “Biz üzerimize düşeni yaptık, sıra Hükümet’te” dedi…

A+A-

“Damga Pulu ve İpotek Harçları sıfırlansın, piyasaya 150 Milyon'a kadar taze kaynak aksın”

İçişleri ve Maliye Bakanlığı’ndan ADIM beklentisini belirten Merkez Bankası Başkanı Mehmet Emin Özcan, Damga Pulu ve İpotek Harcı’nın maliyetleri yükselttiğine işaret etti, Bakanlar Kurulu’nun bunları SIFIRLAMA YETKİSİNE dikkat çekti: “Kredi faaliyetleri ve faizlerin düşmesi adına bankacılık sektöründe çığır olur”

Meltem SONAY

Merkez Bankası Başkanı Mehmet Emin Özcan, basınla bir araya geldi, Kuzey Kıbrıs Bankacılık sektörü, güncel veriler ve sıkıntılara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ülke ekonomisi için büyük önem taşıyan Kuzey Kıbrıs bankacılık sektörünün, Merkez Bankası’nın denetim ve gözetiminde, güvenli ve istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ettiğine işaret eden Merkez Bankası Başkanı Mehmet Emin Özcan, istikrarın sürdürülmesine için gerekli mevzuat çalışmalarının da uluslar arası standartlara uyumlu bir şekilde devam edildiğini ifade etti.

Başkan Özcan Merkez Bankası olarak, Kredi Garanti Fonu’nun ülke ekonomisine finans desteğinde bulunabilmesi ve Bankların Kredi Garanti Fonunun kefaleti ile kredi vermesini teşvik etmek adına ciddi düzenleme ve çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Risk ağırlığı sıfır olacak!

Merkez Bankası Yönetim Kurulu kararınca, Kredi Garanti fonu Kefaletinin risk ağırlığını, yüzde sıfıra indirdiklerini ifade eden Özcan, “Bankalar eğer Kredi garanti fonunun kefaletiyle kredi verirse, bu kredilerin risk ağırlığı sıfır olarak ele alınacak. Bu bankalar için çok teşvik edici bir unsurdur” diye konuştu.

Özcan, Kredi Garanti fonunun tahsis edilen ve Tasarruf Mevduatı Sigortası ve Finansal İstikrar Fonu’nda (TMSFİF) bulunan sermayesinin de Kredi Garanti Fonuna aktardıklarını söyledi.

Mehmet Emin Özcan, aynı adımları Maliye ve İçişleri Bakanlığından beklediklerini belirterek, “Bu kredilerin daha da yaygınlaşabilmesi için 2 teşvik unsuruna daha ihtiyacımız var.”dedi.

Özcan, kredi garanti fonu kapsamında imzalanan kredi sözleşmelerinin damga pulundan muaf olmasını istediklerini belirterek, bunun kredi maliyetlerini artıran bir unsur olduğunun altını çizdi.

Mehmet Emin Özcan, Maliye ve İçişleri bakanlığına bu konuda başvuru yaptıklarını belirterek, bu durumun düzeltilmesi halinde KKTC ekonomisine 150 milyon TL’ye kadar taze kaynak sağlanmış olacağına dikkati çekti.

Bilanço büyüklüğü 22 Milyar TL’yi aştı!

Merkez Bankası Başkanı Mehmet Emin Özcan 2017 yılı Mart ayı itibarıyla toplam 22 bankanın 232 şube ve 3 bin 52 personel ile hizmet verdiği Kuzey Kıbrıs bankacılık sektörünün bilanço büyüklüğünün 22 milyar TL’yi geçtiğini açıkladı.

Merkez Bankası Başkanı, Kuzey Kıbrıs bankacılık sektörünün bilanço büyüklüğünün 22 milyar TL’yi geçtiğini açıkladı.

Aynı dönemde bankacılık sektörü bilanço büyüklüğünün Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYH) oranının da yüzde 170’e ulaştığını kaydeden Başkan Özcan, bazı önemli verileri dada paylaştı.

Sektörün en önemli yükümlülüğü olan mevduatın yüzde 17.6 milyar TL, en önemli varlığı olan brüt kredilerinin ise 13.2 milyar TL’ye ulaştığına işaret eden Merkez Bankası Başkanı Mehmet Emin Özcan, mevduatın krediye dönüşüm oranın da yüzde 74,96 seviyesinde olduğunu belirtti.

Tahsili gecikmiş alacaklar 842 milyon TL’ye ulaştı!

2016 yılı Aralık ayı sonu itibarıyla 842,5 milyon TL olan sektörün toplam tahsili gecikmiş alacaklarının Mart 2017 sonu itibarıyla yüzde 2,6 oranında azalarak 820,7 milyon TL’ye gerilediğini ifade eden Özcan, tahsili gecikmiş alacakların bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 6,7 oranında arttığının altını çizdi.

Sermaye Yeterlilik Standart Rasyosu’nu ise güçlü seyrini sürdürdüğüne işaret eden Merkez Bankası Başkanı Mehmet Emin Özcan, Mart itibarıyla, yüzde 10 olan yasal sınırın oldukça üzerinde, yüzde 18,26 olarak gerçekleştiğini kaydetti.

Öz kaynaklar Mart ayı sonunda 2.159,2 milyon TL seviyesine yükseldi

Öz kaynakların da artmaya devam ettiğine işaret eden Başkan Özcan, sektörün istikrarı ve sağlıklı gelişmesi açısından büyük önem taşıyan öz kaynakların, Mart ayı sonunda 2.159,2 milyon TL seviyesine yükseldiğinin altını çizdi.

Kredi Garanti Fonu, işletmelerin CAN SUYU!..

2009 yılında kurulan Kredi Garanti Fonu ile Kuzey Kıbrıs’taki işletmelerin finansmana erişimi adına yeni bir sayfa açıldığını ifade eden Başkan Özcan, KOBİ’lerin teminat olanaklarını genişletmek, büyüme ve gelişmelerine destek olmak amacıyla kurulan fonun, geçici likidite problemi yaşayan ihracatçılarla, mal ve hizmet üretenlere verdiği garanti ile işletmelere CAN SUYU olduğunun altını çizdi.

‘UYUYAN DEV, KREDİ GARANTİ FONU’: İşletmelere 90 milyon TL garanti verebilme potansiyeli!..

Kredi Garanti Fonu’nun işletmelere 90 milyon TL garanti verebilme potansiyelinde olduğuna vurgu yapan Merkez Bankası Başkanı Mehmet Emin Özcan, bu çerçevede bankaların, fonun sağlayacağı garanti ile gerçek ve/veya tüzel kişilere 150 milyon TL’ye kadar kredi kullandırabildiğinin altını çizdi.

Başkan Özcan, bu tutarın Kuzey Kıbrıs ekonomisi üzerinde oluşturacağı çarpan etkisi düşünüldüğünde, fonun ivedilikle harekete geçirilmesinin öneminin de daha iyi anlaşıldığına vurgu yaptı.

Özcan, kredinin fiilen kullandırılan tutarının en çok yüzde 60’ına, doğal afet kapsamında ise yüzde 90’ına kadar garanti verebilen fonun alt sınırının 50 bin TL, üst sınırının ise 1 milyon TL olduğunu belirtti.


 

ALACAKLARIN HIZLI TAHSİLİ İÇİN ADIM!..
“Temlik almış krediler için çok cazip kampanya… En düşük orandan, basit faiz”

Merkez Bankası bünyesindeki Tasarruf Mevduat Sigortası ve Finansal İstikrara Fonu’nun (TMSFİF) yeni kampanyasını da açıklayan Merkez Bankası Başkan Özcan, TMSFİF’nin yönetim ve denetimi Fon’a devredilen bankalar nezdinde krediler ile tasfiye bankalarından temlik alınmış krediler için çok cazip bir kampanya başlattığını ifade etti.

Buna göre; Son faiz tahakkukudan veya hükümlü hesaplarda ilgili hükümde belirtilen faiz başlangıç tarihinden itibaren Merkez Bankası’nın ilan ettiği en düşük TL ve Yabancı Para reeskont faiz oranları uygulanacak. Faiz hesaplamalarında, basit faiz uygulaması kullanılacak.

Borcunu peşin ödeyerek kapatmak isteyenlere toplam borç tutarı içindeki birikmiş faiz toplamı üzerinden %80 oranında indirim yapılacak.

Protokol başvurusunda bulunacaklara, imzalanacak protokol vadelerine göre toplam borç tutarı içindeki birikmiş faiz toplamı üzerinden; 1 yıla kadar olanlara %60, 2 yıla kadar olanlara %40, 3 yıla kadar olanlara %30 oranında indirim sağlanacak.

Bu indirimlerden sonra oluşacak faizli protokol bakiyesi üzerinde ise, protokol süresinde Merkez Bankası’nın ilan ettiği en düşük TL ve Yabancı Para reeskont faiz oranları uygulanacak. Faiz hesaplamaların basit faiz uygulaması kullanılacak.

Merkez Bankası Başkan Özcan, kampanyadan yararlanmak isteyen borçluların en geç 31 Aralık 2017 tarihine kadar şahsen TMSFİF’e başvurması gerektiğini de belirtti.


“Merkez Bankası üzerine düşeni yaptı, sıra İçişleri ve Maliye’de”!...
“Bakanlar Kurulu ‘Damga Pulu ve İpotek Harçları’nı kaldırırsa, ekonomiye 150 milyon TL’ye kadar taze kaynak sağlanır!..”

Merkez Bankası’nın üzerine düşeni yaptığını ifade eden Başkan Mehmet Emin Özcan, İçişleri ve Maliye Bakanlığı’ndan da benzeri adımlar beklentisini belirtti.

Başkan Özcan, kredilerin Damga Pulu’ndan muaf olmasının kredi faaliyetleri ve faizlerin düşmesi adına bankacılık sektöründe bir çığır açacağını ifade etti.

Kredi Garanti Fonu kapsamında kullanılan kredilerde, gayrımenkuller üzerinden ipotek alındığı zaman alınan HARÇ PULU’na da işaret eden Başkan Özcan, bununla ilgili bakanlığın da İçişleri Bakanlığı olduğuna işaret etti.

Başkan Özcan’ın ifadeler şöyle:

“Biz hem Maliye Bakanlığı’na, hem de İçişleri Bakanlığı’na yazılı olarak başvurduk. Konu hakkında Başbakan’ı da bilgilendirdik. Eğer her iki bakanlık da bu konuda adım atarlarsa, Bakanlar Kurulu’nda bunu % sıfıra kadar indirme yetkileri var, bu durumda Kuzey Kıbrıs Ekonomisi’ne 150 milyon TL’ye kadar taze kaynak sağlamış olacağız. Bu çok ciddi bir teşvik olacak”.

Bu adımın Kuzey Kıbrıs için çok önemli olduğunu ifade eden Başkan Özcan, Merkez Bankası olarak bu anlamda görevini yapmış olmanın huzurunu yaşadıklarını belirtti.


Merkez Bankası Başkanı’ndan Kuzey Kıbrıs Bankacılık sektörünün TEMEL SORUNLARI:

BANKA SAYISI FAZLA!

Bankacılık sektörünün TEMEL SORUNLARI’na da değinen Merkez Bankası Başkanı Mehmet Emin Özcan, Kuzey Kıbrıs bankacılık sektörü sorunlarından en önemlisinin ‘Ölçek sorunu’ olduğunu kaydetti.

Kuzey Kıbrıs’ta 22 banka, 232 şube ve 3 bin 52 personel bulunduğunu aktaran Başkan Özcan, 15 bin kişiye bir banka, 1422 kişiye bir şube düştüğünün altını çizdi. Türkiye’de 1 buçuk milyon kişiye bir banka, 7 bin 600 kişiye de bir şube düştüğüne işaret eden Başkan Özcan, kişi başına mevduatın da 54 bin TL civarında olduğunu aktardı.

BANKA SAYISI ÇOK FAZLA… Kuzey Kıbrıs’ta 22 banka, 232 şube ve 3 bin 52 personel bulunduğunu belirten Başkan Özcan, 15 bin kişiye bir banka, 1422 kişiye bir şube düştüğünün altını çizdi.

Bunların yanı sıra finans şirketleri olduğunu ve bunların Kalkınma Bankası ile birlikte Merkez Bankası denetiminin dışında bulunduğunun altını çizen Özcan, bunun da çok ciddi sorun olduğunu ifade etti.

Meclis’te bekleyen Yasa Tasarısı ile bu sorunun çözülmesi beklentisini dile getirdi.

Kuzey Kıbrıs’ta ölçeğin küçük, banka sayısının fazla olduğunu ifade eden Başkan Özcan, Merkez Bankası’nın sektöre yeni oyuncuların girmesine, yani yeni bankalara çok sıcak bakmadığını ifade etti.

Başkan Özcan Merkez Bankası’nın daha çok satın alma ve birleşmelerle bankaların yapısının güçlendirilmesini arzu ettiklerini kaydetti.

Merkez Bankası Başkanı Mehmet Emin Özcan, bunların yanı sıra Kuzey Kıbrıs’taki bankaların uluslar arası bankacılık sektörüne erişimde sıkıntıları olduğunu ifade ederken, bunun giderilmesi için ciddi gayret içerisinde olduklarını da aktardı.

“Hukuk sistemi bankaları korumuyor”

Kuzey Kıbrıs’taki bankaların KREDİ VERMEK konusunda isteksiz olduğunu da belirten Başkan Özcan, Kuzey Kıbrıs’taki hukuk sisteminin bankaları korumadığını dile getirdi.

Kuzey Kıbrıs’taki hukuk sisteminin alacaklı bankaları değil borçluları koruduğuna işaret eden Merkez Bankası Başkanı Mehmet Emin Özcan, “Hukuk reformu şart” dedi.

Mevcut vergi hukukunun, firmaların bilançolarını tam olarak yansıtmalarına imkan vermediği görüşünü de paylaşan Başkan Özcan, KAYIT DIŞI EKONOMİ’nin bankalar için yarattığı riske de işaret etti.

Damga Pulu ve İpotek Harcı’nın maliyetleri yükselttiğini yineleyen Merkez Bankası Başkanı Mehmet Emin Özcan, bunun bir şekilde düzeltilmesi ve bankalardan bu vergi yükünün kaldırılması gerektiğini kaydetti.

“Kamu Borçları olumsuz etkiliyor…”

KKTC’nin KAMU BORÇLARI’nın bankacılık sektörü üzerinde OLUMSUZ ETKİLERİ olduğuna vurgu yapan Merkez Bankası Başkanı Mehmet Emin Özcan, çok uzun yıllara dayanan borçların nasıl tasfiye edileceği sorunun, önemli olduğunun altını çizdi.


Bankaların AB’ye uyumuna ilişkin denetime Azınlık Hükümeti’nin reddi…
‘Bizden ne görüş, ne de çalışma istendi”

Avrupa Birliği tarafından bankaların işlevsel hale gelerek, uluslar arası uzman kuruluşlar tarafından bazı testlere tabi tutulmasının UBP-DP Hükümeti’nce  ‘sakıncalı’ görülerek reddedilmesinin sorulması üzerine de açıklamalarda bulunan Merkez Bankası Başkanı Mehmet Emin Özcan, bu konuda Merkez Bankası’nın taraf olmadığını ifade etti.

“Bizden ne görüş ne de çalışma istendi” diyen Merkez Bankası Başkanı, konuyu basından takip ettiklerini, anladığı kadarıyla da sadece bankaların AB’ye uyumu açısından bir denetim olacağı düşüncesini belirtti.

 

Bu haber toplam 3800 defa okunmuştur
Etiketler :