1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Maraş’ın açılması Türkiye gündeminde”
“Maraş’ın açılması Türkiye gündeminde”

“Maraş’ın açılması Türkiye gündeminde”

Türk tarafının, Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in, kapalı bölge Maraş’ın BM himayesinde açılmasıyla Türkiye’nin AB’ye katılım başlıklarının açılması arasında ilişki kurmasının Türk tarafını rahatsız ettiği ileri sürüldü.

A+A-

Türk tarafının, Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in, kapalı bölge Maraş’ın BM himayesinde açılmasıyla Türkiye’nin AB’ye katılım başlıklarının açılması arasında ilişki kurmasının Türk tarafını rahatsız ettiği ileri sürüldü. Haberi “Şimdi Maraş Yok… Kapalı Şehir Yalnızca Kıbrıs Türk İdaresi Altında Açılacak” başlıklarıyla yayımlayan Politis, Maraş konusunun yeniden güven yaratıcı önlemler gündemine geldiğini fakat Türkiye’nin, Maraş’ın Kıbrıs Türk idaresi altında açılması senaryosunu gündeme getirerek çıtayı yükselttiği iddiasında bulundu. Kasulidis’in mesajının, AB’nin Genişlemeden Sorumlu üyesi Stefan Fule ile görüşme yaptığı AB merkezinden yollandığını kaydeden gazete, Türk tarafının, bahse konu al-verin şartlarından memnun olmamış göründüğünü öne sürdü.

Takas terazisinde Ercan ve Mağusa Limanı
Bütün bunlara rağmen, Maraş’ın açılması konusunun Türkiye’nin gündeminde olduğunu öne süren gazete, Türkiye’nin, bir dizi donmuş başlığın açılmasından daha fazla avantaj sağlamayı umduğunu iddia etti.
Türk tarafının, Maraş konusunu görüşmeye istekli olduğunu ifade ettiğini kaydeden gazete, Türk tarafının takas terazisine, Ercan hava limanının açılması ile Mağusa limanını koymakta olduğunu öne sürdü.
Türk tarafının Maraş’ın Kıbrıs Türk idaresi altında açılmasıyla ilgili alternatif senaryoyu muhafaza etmekte olduğunu kaydeden gazete, Güney Kıbrıs'ı krize götürecek Türk tarafının bu hareketinin, uluslararası topluma Türk tarafının attığı bir adım veya çözüme teşvik şeklinde lanse edilebileceğini ileri sürdü.

Parça parça açılacak iddiası
Böyle bir olası hareketin aşamalı olarak gerçekleşeceğine dikkati çeken gazete, Türk tarafının ilk aşamada Kıbrıslırumları Maraş’taki mallarını talep etmeye çağıracağını (EVKAF’la ilgili söylemini terk edip etmeyeceği bilinmiyor), akabinde de Maraş’ı parça parça açacağını iddia etti.

Lidington ile görüşme

Gazete haberinin devamında ise, İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın, Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile İngiltere’nin Avrupa Konularından Sorumlu Bakanı David Lidington görüşmesinden sonra yayımladığı açıklamaya yer verdi. Gazete, İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın sözkonusu açıklamada, Güney Kıbrıs ile İngiltere arasındaki sıcak ve verimli ilişkiye atıfta bulunduğunu yazdı. Açıklamada ayrıca görüşmenin, Anastasiadis hükümeti ile olan ilk resmi bakanlık ziyareti olduğunu belirtildi. Lidington’un, Güney Kıbrıs'ın içerisinde bulunduğu ekonomik krizle baş etmesi ve Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili çabaların yenilenmesine İngiltere’nin desteğini ifade ettiği kaydedildi.

Avam Kamarası’ndaki konuşma

Simerini gazetesinin “Dışişleri Bakanından Güçlü Mesajlar” başlığıyla yayımladığı haberinde, Kasulidis’in 24 Nisan’da İngiliz Avam Kamarası’nda yaptığı konuşmaya yer verdi. Kasulidis’in, Anastasiadis hükümetinin önemli meselelerdeki görüşleri konusunda oldukça net olduğunu yazan gazete, bu konuları, “Annan Planı geri dönmüyor, üsler yalnızca askeri amaçlıdır, Güney Kıbrıs'ın Barış İçin Ortaklığa katılımı, doğal zenginlikler tamamen ve yalnızca Kıbrıs Cumhuriyetine aittir” şeklinde sıraladı.
Güney Kıbrıs ile İngiltere arasındaki tarihi bağlara da atıfta bulunan Kasulidis, bu bağın anlamlı olduğu durumlardan birinin de, “Kuruluş Antlaşması” olduğunu ifade etti.
“Üsler sadece askeri amaçla kullanılabilir”
Kıbrıs’taki İngiliz üslerinin yalnızca askeri amaçlarla kullanılabileceğini yineleyen Kasulidis, Kıbrıs’ın gerek karada, gerek deniz bölgesindeki doğal zenginliğinin, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti”ne ait olduğunu vurguladı. Kasulidis, üsler bölgesindeki rezervlerle ilgili araştırma yapmalarının gerekmesi halinde, Kuruluş Antlaşması uyarınca bunun sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti” tarafından yapılacağına işaret etti.

"Şok tedavisi dayatılıyor”
Ekonomik kriz konusuna da değinen ve kendilerine “şok tedavisi” dayatıldığını ifade eden Kasulidis, siyasi anlamda hassas bir coğrafik bölgede bulunan “Kıbrıs’ın” batı bölgesinin güvenlik sisteminin parçasını teşkil etiğini ve Barış İçin Ortaklığa katılımlarının, AB ile NATO’nun güvenlik stratejilerinin daha fazla gelişmesine katkıda bulunacağını sözlerine ekledi.(TAK)

Bu haber toplam 2457 defa okunmuştur
Etiketler : ,