1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. Kıbrıs masalları hayat buldu
Kıbrıs masalları hayat buldu

Kıbrıs masalları hayat buldu

Ülkede emsali görülmemiş bir sergi açılıyor. 3 Mayıs günü Naci Talat Vakfı Barış ve Dostluk Evi’nde sergilenecek olan tasarımlar, Kıbrıs Masalları’nda yer alan kadın kahramanların kıyafetlerinden oluşuyor.

A+A-

 

Tanju KONURALP

İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım Bölüm Başkanı Prof. Elvan Özkavruk Adanır ve ekibi, ülkede emsali hiç görülmeyen bir sergiye öncülük ediyor. Moda tekstil ve tasarım üzerine eğitim görmüş olan Seda Kuleli, Özge Dikkaya Göknur ve Duygu Kocabaş Atılgen’in bir arada çalıştığı proje, Kıbrıs masallarından altı tanesine hayat vermeyi içeriyor.

Kitaptan esinlenildi

Bir tanıdıkları vasıtası ile ellerine Kıbrıs Masalları isimli bir kitap geçtiğini ifade eden İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım Bölüm Başkanı Prof. Elvan Özkavruk Adanır, gnümüzde masalların yalnızca okunduğu veya çizgi film olarak izlendiğini, ancak geçmiştekine nazaran insanların hayal gücünü daha zorlayıcı olduğunu düşündüğünü ifade ediyor. Masalların düşsel kısmının tekrardan hayat bulması adına harekete geçen Adanır, ilk olarak masal içerisindeki ana karakter kadının elbisesini canlandırmanın, bu düşsellikteki ilk adım olabileceğine karar vererek, bu projeyi sunduklarını özetliyor.

Yetmiş masaldan altısı seçildi

Kıbrıs Masalları çerçevesinde yaklaşık yetmiş masalın bulunduğunu dile getiren Adanır, bu masallar içerisinden altı masalı seçtiklerini açıkladı. Seçilen masal karakterlerinin, masal içerisindeki cümlelerin oluşturduğu etki sayesinde seçildiklerinin altını çizen Adanır, kendine has ve farklı seçimlerde bulunduklarını dile getirdi. Her masal için iki giysi tasarladıklarını açıklayan Adanır, tüm kumaşların ise bölgeye benzerliği ve kalitesi nedeni ile Egeye özgü ödemiş İpeği’nden alındığını ifade etti.

Naci Talat Vakfı kabul etti

Sosyal ve sanatsal konulardaki girişimciliği nedeni ile Naci Talat Vakfı Barış ve Dostluk Evi’ne bir başvuruda bulunduklarını belirten Adanır, vakfın olumlu bakması ile birlikte çalışmalara başladıklarının altını çizdi. Uyuyan güzel, Boncuk çocuk, Hamur kız, Fislikancı güzeli, Zorla güzellik olmaz, Padişah ve Kızları’ndan oluşan masal serüveni, ekibin yaklaşık beş ay boyunca hazırlanması ile tamamlandı. 3 Mayısta başlayacak olan sergi, 18 Mayıs’a kadar kapılarını masal severler için açık tutacak.

Bu haber toplam 4725 defa okunmuştur