1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. KAYGI, HEYECAN, STRES!
KAYGI,  HEYECAN,  STRES!

KAYGI, HEYECAN, STRES!

Kolej önlerinde yine bilindik manzaralar hakimdi… Çocuklar sınıflarda, veliler ise dışarıda ter döktü

A+A-

2017-2018 Öğretim Yılı Türk Maarif Kolejleri Giriş Sınavlarının üçüncü ve son basamağı (KGS-Final) dün yapıldı. Kolej önlerinde yine bilindik manzaralar hakimdi… Çocuklar sınıflarda, veliler ise dışarıda ter döktü. Zorlu yarışın sonuna gelen çocuklar ve velileri, son sınava girmenin verdiği rahatlığı yaşadı.

Fehime ALASYA
2017-2018 Öğretim Yılı Türk Maarif Kolejleri Giriş Sınavlarının üçüncü ve son basamağı (KGS-Final) dün yapıldı. Kolej önlerinde yine bilindik manzaralar hakimdi…

Çocuklar sınıflarda, veliler ise dışarıda ter döktü. Zorlu yarışın sonuna gelen çocuklar ve velileri, son sınava girmenin verdiği rahatlığı yaşadı.

Anadolu Lisesi, Girne 19 Mayıs TMK, Gazimağusa TMK, Güzelyurt TMK, Bekirpaşa Lisesi ve Hala Sultan İlahiyat Koleji olmak üzere 7 sınav merkezinde, iki oturumda yapılan sınavın birinci oturumu 09:00-10:30, ikinci oturumu ise 11:00-12:30 saatleri arasında gerçekleştirildi.

Çocuklarının sınavdan çıkmasını beklerken YENİDÜZEN’e konuşan veliler, bir kez daha sınav sistemini eleştirerek, “Keşke devlet okullarımızın tamamı iyi olsa da çocuklarımız bu yarışa hiç girmese” diyerek görüş belirtti. 

Kimi veliler bazı öğretmenlerden yakınırken, kimileri ise okullardan dert yandı.  

Tüm devlet okullarının iyi olması temennisinde bulunan veliler, her şeyden önce çocukların mutluluğunu istediğinin de altını çizdi.

Sistemin tartışılması gerektiğine inanan birçok aile eğitimin sorgulanması gerektiğine değindi.

Öğrenciler hem sevinçli hem kaygılı…

Son basamağın ardından kalemlerini bırakan öğrenciler, derin bir oh çekti. Sonucu ne olursa olsun bir yıllık sınav stresini geride bırakan öğrencilere en büyük destek de yine ailelerden geldi. Okul avlusunda çocuklarını kucaklayan aileler, duygu dolu anların yaşanmasına neden oldu.

Son sınavın ardından kardeşleri, anne baba veya nene, dedeleri tarafından karşılanan öğrenciler, hem yorgun hem de endişeliydi.

Kimileri okul avlusunda şüphede kaldıkları sınav sorusu cevaplarını kontrol ederken, kimisi de sınavın nasıl geçtiğiyle ilgili değerlendirmede bulundu.   

Toplam 595 öğrencinin yüzü gülecek
Koleje Giriş Yerleştirme Puanı sıralamasına göre 2017-2018 Öğretim Yılı’nda kolejlerin 6. sınıflarına kayıt hakkı elde eden öğrencilerin belirlendiği son sınavda çocuklar yine ter döktü.

Oluşturulan sıralama listesine göre kolejlere yerleşecek öğrenci sayısı ise Lefkoşa Türk Maarif Koleji’ne 150, Gazimağusa Türk Maarif Koleji’ne 100, Girne 19 Mayıs Türk Maarif Koleji’ne 100, Güzelyurt Türk Maarif Koleji’ne 75, Bekirpaşa Lisesi Kolej Sınıfına 50 ve Hala Sultan İlahiyat Koleji’ne 120 öğrenci olmak üzere toplam 595 öğrenci kontenjanı olacağı yönünde.

 


Veliler ne dedi? Veliler ne dedi? Veliler ne dedi?

Tahir Ünerdi:
"Bu sistemin kökten iyileştirilmesi gerekiyor"

“Bu üçüncü son basamak. Diğerleri de iyi geçmişti. Umarım başarır. Paşaköy ilkokuluna gidiyor. Keşke tüm okullarımız iyi olsa da çocuklar bu yarışa girmeseydi. Bazı devlet okulları iyi, bazı öğretmenler kötü... Bu sistemin kökten iyileştirilmesi gerekiyor.”

Tülay Yürükoğlu:
"Devlet okullarından iyi olanı seçip, o bölgede kalmadığı halde çocuklarını oraya göndermek istiyorlar, torpil kullanıyorlar. Bunları yaşamak istemiyoruz"

“Çocuğumuz bu sınavı kazanacağına çok inanıyor. Umarız kazanır. Kaybederse büyük bir hayal kırıklığı olacak. Abisi de bu okulda, o yüzden burayı kazanmayı çok istiyor, umarız kazanır. Bu sınava ikinci sınıftan beridir hazırlanıyor. Keşke tüm devlet okulları iyi olsa da çocuklarımız bu yarışa girmese. İnsanlar çocuğu koleji kazanamazsa diye bakıp iyi alternatifler arıyor. Gücü olan özele gidiyor, gücü olmayan devlete... Devlet okullarından iyi olanı seçip, o bölgede kalmadığı halde çocuklarını oraya göndermek istiyorlar, torpil kullanıyorlar. Bunları yaşamak istemiyoruz, sadece iyi bir eğitim istiyoruz. Tüm okullarımız iyi olsa, herkes mahallesindeki en yakın okula çocuğunu verir, tüm bu rezillikler de yaşanmaz yani...”

Nergis Sukan:
"Bu çok zor bir süreç, keşke bu tarz önemli sınavlar ortaokul bitince yapılsa"

“Bu çok zor bir süreç, keşke bu tarz önemli sınavlar ortaokul bitince yapılsa. Bu çocuklar çok küçük ve psikolojileri bunu kaldırmıyor. Daha on yaşında bu yarışa giriyorlar. Oyun oynarken bile kendilerini çalışmadıkları için suçlu hissedebiliyorlar. Orta okuldan sonra bu sınav yapılsa, çocukların aklı da keserdi, bu sıkıya girip girmeyeceklerine daha iyi kar verirlerdi.”

Nazan Yılkan:
"Bu sınavı yılda üç kez yapıyorlar, bu stres yılda üç kez yaşanıyor..."

“Benim çocuğum daha 11 yaşında olmadı bile ve bu stresle çalışıp, sınava giriyor... Bu sınavı yılda üç kez yapıyorlar, bu stres yılda üç kez yaşanıyor... Eski sistem daha iyiydi, bir kezdi ve bitiyordu...”

Filiz Muhtaroğlu:
"Hem çocuklar hem de aileler bu stresten usandı"

“Çocuğum Levent'e gidiyor, bu sınav için oldukça istekli ve çalıştı. Keşke yılda üç kez bu strese katlanmak zorunda kalmasalar. Hem çocuklar hem de aileler bu stresten usandı. Küçücük çocuklar, oyun çağında bu sistem içerisinde yarışıyor, biz de, onlar da eziliyoruz...”

Günay Ulu:
"Keşke sistemimiz de okullarımız da daha iyi olsa da çocuklarımız bu yarışa hiç girmese"

“Torunumu bekliyorum. Bu okula girmeyi çok istedi, çalıştı, çok hevesli. İki okulun burs sınavına girdi, birinden tam burs, birinden de yarım burs kazandı. Hal böyle olunca burasıyla ilgili olan isteği de biraz törpülendi diyebiliriz. Bu sınavın neticesini de aldıktan sonra ailesiyle birlikte oturup ne yapacağını değerlendirecek. Keşke sistemimiz de okullarımız da daha iyi olsa da çocuklarımız bu yarışa hiç girmese, bu yaşadıklarını hiç yaşamasaydı...”

Bu haber toplam 2604 defa okunmuştur
Etiketler : ,