1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Karavanlara yasallaşma yolu!
Karavanlara  yasallaşma yolu!

Karavanlara yasallaşma yolu!

Ülkede denetimsiz ve kontrolsüz şekilde dağılan, izinsiz olmalarına rağmen de çeşitli bölgelerde uzun yıllardır konaklayan karavanlar yasal zemine kavuşuyor…

A+A-

Zaman zaman yargının da gündemine gelen karavanlar, Karavan Yasa Tasarısı’nın hayata geçmesi ile kontrol altına alınacak.  

Ayşe GÜLER

Uzun yıllardır denetimsiz ve kontrolsüz şekilde dağılan, yasa dışı olmalarına rağmen de özellikle İskele ve Yeniboğaziçi’nde konaklayan karavanlar ile ilgili düğmeye basıldı.

Çevre ve görüntü kirlilikleriyle gündemden düşmeyen, geçmişte yargıya da taşınan karavanların, Karavan Yasa Tasarısı’nın hayata geçmesi ile kontrol altına alınması planlanıyor.

Yasa Tasarısı’na göre; ilk etapta Kamp ve Karavan Alanları İzni ve Karavan İzin Değerlendirme Komisyonu oluşturulacak.

5 üyeli komisyon, hem kamp hem de karavan alanları ilan edecek, tüm karavanlara yasal izin zorunluluğu gelecek.

Şu anda ‘izinsiz’ konaklamaya devam eden karavanlar da tasarının yasallaşması halinde gerekli izinleri alarak, bu bölgelere taşınacak.  

Komisyon’un belirlediği alanlar dışındaki bölgelere karavan koyanlar suç işlemiş sayılacak ve mahkumiyet halinde AYLIK ASGARİ ÜCRETİN 5 KATI PARA CEZASINA veya 3 AYA KADAR HAPİS CEZASINA VEYA HER İKİ CEZAYA BİRDEN çarptırılabilecek.

TÜM KARAVANLARA YASAL İZİN ZORUNLULUĞU!... Yasa Tasarısı’na göre; ilk etapta Kamp ve Karavan Alanları İzni ve Karavan İzin Değerlendirme Komisyonu oluşturulacak, tüm karavanlara yasal izin zorunluluğu gelecek.

En büyük sorun Yeniboğaziçi’nde…

Bakanlar Kurulu’ndan geçip, Meclis’e sevk edilen Yasa TasarısI, gözleri izinsiz şekilde özellikle İskele ve Yeniboğaziçi’ne yerleşen karavanlara çevirdi.

Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Katip Demir, bölgede 300’e yakın karavan bulunduğunu ve uzun yıllardır sıkıntı yaşadıklarını söyleyerek, bölgede hiçbir alt yapının bulunmadığını, yaratılan kirlilikle baş etmenin oldukça zor olduğunu dile getirdi.

Öte yandan İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu ise karavanlar ile ilgili sorunları büyük ölçüde çözdüklerini, yalnızca ‘Onur Camping’ diye bilinen bölgede 25-30 civarında karavan kaldığını dile getirdi.

Sadıkoğlu, hazırlanan yasa tasarısıyla bu sorunun da ortadan kalkacağına inandığını da ifade ederek, Onur Camping bölgesinde kalan 25-30 karavanla ilgili yasal yola başvuracaklarını aktardı.

 

AYLIK ASGARİ ÜCRETİN 5 KATI PARA CEZASI veya 3 AYA KADAR HAPİS CEZASI!... Şu anda ‘izinsiz’ konaklamaya devam eden karavanlar da Komisyon’un belirleyeceği alanlara taşınacak. Komisyon’un belirlediği alanlar dışındaki bölgelere karavan koyanlar AYLIK ASGARİ ÜCRETİN 5 KATI PARA CEZASINA veya 3 AYA KADAR HAPİS CEZASINA VEYA HER İKİ CEZAYA birden çarptırılacak

 

Tasarı neyi kapsıyor?

Yasal izin zorunluluğu ve ceza!

Karavanlarla ilgili yasa tasarısı, ülke sınırları içerisinde denetimsiz ve kontrolsüz şekilde dağılan, çevre ve görüntü kirliliğine sebep olan kamp taşıtı, karavan, motorlu karavan, çekmeli motorsuz karavan araçların, işgalci ve yasal olmayan şekilde konaklamalarından kaynaklı olumsuzlukları ortadan kaldırmak için ilan edilen alanlara gerekli yasal izinler alınmak suretiyle konmasının sağlayacak.

Bu yasa, yürürlüğe girmeden önce Bakanlar Kurulu tarafından ilan edilmemiş alanlara konulan ve yasa yürürlüğe girdikten sonra ilan edilecek alanlara konulacak olan kamp taşıtı, karavan, motorlu karavan, çekmeli motorsuz karavan araçları kapsayacak.

Komisyon kurulacak, hem kamp hem de karavan alanları ilan edilecek

Yasa Tasarısı’na göre; Kamp ve Karavan Alanları İzni ve Karavan İzin Değerlendirme Komisyonu oluşacak, hem kamp hem de karavan alanları ilan edilecek.

Söz konusu denetleme ve ceza kesme yetkisi kaymakamlıklarda olacak.

Komisyonda bakanlık tarafından bir temsilci, ilgili ilçe kaymakamı, çevre ile ilgili bakanlık temsilcisi, şehir planlama ile bakanlık temsilcisi, ilgili belediye başkanı olacak.

Komisyon ayda bir kez toplanacak, karar alacak.

Karavan alanları, ilgili komisyon tarafından belirlenecek, Bakanlar Kurulu tarafından da ilan edilecek.

Karavan alanları dışındakiler  ‘karavan koyma izni’ alacak, söz konusu bölgelere taşınacak

 Kamp amacıyla kullanılan karavanlar; Anayasa’nın 38 ve 40. maddeleri dikkate alınarak, Bakanlar Kurulu tarafından ilan edilen karavan alanlarına taşınacak, konacak.

Kamp yapılacak iki karavan arasındaki mesafe en az 5 kilometre olacak.

İlan edilen karavan alanları dışında bulunan karavanlar, ‘karavan koyma izni’ alacak ardından da söz konusu bölgelere taşınacak.

Karavan alanları belediyelere kiralanacak…

İlan edilen karavan alanları, kaymakamlıklar tarafından bölge belediyesine kiralanacak. Belediye bölgenin alt yapısını yaparak, karavanları işletecek.

Bununla birlikte yurttaşlar da kendi özel mülkünde veya kiralamış olduğu taşınmazda ilgili kurallara uyarak, izin ve ruhsat aldıktan sonra kampçılık ya da karavan alanı yapıp, işletebilecek.

Aylık asgari ücretin 5 katı para cezası veya 3 aya kadar hapis cezası!

Yasa tasarısında kurallara uymayanlara ciddi cezalar da getirildi.

Buna göre; karavan alanı dışında karavan koyan, ilgili yasa ve tüzüğe aykırı hareket edenler suç işlemiş sayılacak ve mahkumiyet halinde AYLIK ASGARİ ÜCRETİN 5 KATI PARA CEZASINA veya 3 AYA KADAR HAPİS CEZASINA VEYA HER İKİ CEZAYA BİRDEN çarptırılabilecek.

 

DEMİR: “300’E YAKIN KARAVANININ KİRLİLİĞİ İLE BAŞ EDEMİYORUZ”… Bakanlar Kurulu’ndan geçip, Meclis’e sevk edilen Yasa TasarısI, gözleri izinsiz şekilde özellikle İskele ve Yeniboğaziçi’ne yerleşen karavanlara çevirdi. Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Katip Demir, bölgede 300’e yakın karavan bulunduğunu, yaratılan kirlilikle baş etmenin oldukça zor olduğunu dile getirdi.

 

Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Katip Demir:
“Bölgede 300 karavan var, sahillerimiz işgal altında”

Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Katip Demir, bölgede 300’e yakın karavan bulunduğunu ve uzun yıllardır sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

Demir, yaz aylarında karavanlarda konaklayan kişi sayısının 3-4 bine çıktığını ifade ederek,

Bölgede hiçbir alt yapının bulunmadığını, yaratılan kirlilikle baş etmenin oldukça zor olduğunu dile getirdi.

“Ülkemizde adına karavan denilse de işgal altında olan sahillerimizdi. Denizi, çevreyi ve doğayı kirletme söz konusuydu” şeklinde konuşan Demir, hayata geçmesi planlanan yasa ile soruna çözüm bulunmasını da diledi.

“Herkes eşit hakka sahipken karavan sahiplerine bazı zümreler tarafından göz yumuldu”

Karavan Yasa Tasarısı’nı okumadığını, çalışmanın içeriğiyle ilgili bilgisinin bulunmadığını da belirten Demir, kişiye göre değil çevreye göre hareket edilmesi gerektiğini, bu konuda Hükümet politikası üretilmesinin şart olduğunu dile getirdi.

Demir, ülkemizde Ab standartlarında karavanın bulunmadığının altını çizerek şöyle devam etti: Avrupa’da tekerlekli, günü birlik çekilen karavanlar mevcut. Ancak bölgemizde 30 yıldır bir yeri işgal etmiş kişiler var. Herkesin kullanacağı alanları işgal ederek kanunsuzluk yaptıkları aşikar. Herkes eşit hakka sahipken bu kişilere bazı zümreler tarafından göz yumuldu. Bu nedenle de büyük sıkıntı yaşıyoruz.

 

SADIKOĞLU: “ONUR CAMPİNG BÖLGESİNDE 25-30 KARAVAN KALDI”… Öte yandan İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu karavanlar ile ilgili sorunları büyük ölçüde çözdüklerini, yalnızca ‘Onur Camping’ diye bilinen bölgede 25-30 civarında karavan kaldığını dile getirdi.

 

İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu:
“Ya karavan alanları ilan edilecek ya da karavanların adaya girişi yasaklanacak”

Öte yandan İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu ise karavanlar ile ilgili sorunları büyük ölçüde çözdüklerini, yalnızca ‘Onur Camping’ diye bilinen bölgede 25-30 civarında karavan kaldığını dile getirdi.

Sadıkoğlu, hazırlanan yasa tasarısıyla bu sorunun da ortadan kalkacağına inandığını ifade etti.

Bölgede 1000 sterline de 13-15 bin sterline de karavanların bulunduğunu söyleyen Sdıkoğlu, “Ya karavan alanları ilan edilecek ya da karavanların adaya girişi yasaklanacak. Bu sorun başka türlü çözüme kavuşmaz” dedi.

“Onur Camping bölgesindeki 25-30 karavanla ilgili yasal yola başvuracağız”

Geçtiğimiz hafta Long Beach bölgesindeki 10-12 karavan ile birlikte başka bir noktada bulunan 4-5 karavanı kaldırdıklarını söyleyen Sadıkoğlu, Onur Camping bölgesinde kalan 25-30 karavanla ilgili yasal yola başvuracaklarını aktardı.

Sadıkoğlu, buradaki karavanların izinsiz olduğunu da ifade ederek, 1.5-2 ay içerisinde bu sorunu da çözeceklerini dile getirdi.

Sektöre inanılmaz talep olduğunu söyleyen Sadıkoğlu, karavan alanlarının kontrollü bir şekilde yaratılması gerektiğini, sağlık, alt yapı ve hijyen koşullarının da ciddi şekilde planlanmasının önemine değindi.

 

 

 

 

Bu haber toplam 93053 defa okunmuştur