1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Kapalı Maraş'ta çalışmalar sürüyor
Kapalı Maraş'ta çalışmalar sürüyor

Kapalı Maraş'ta çalışmalar sürüyor

46 yılın ardından ilk kez yarın kademeli olarak açılmaya başlayacak Kapalı Maraş'ın içerisindeki çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.

A+A-

46 yılın ardından ilk kez yarın sahil kesimi açılacak olan Kapalı Maraş'ın içerisindeki çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.

Maraş sahil şeridinin bir bölümü yarın sabah itibarıyla "halkın ziyareti ve kullanımına" açılıyor.

Bir grup gazeteci, Maraş içerisindeki ilgili bölümlerde yürütülen çalışmaları yerinde inceledi. Maraş'ın halka açılacak ilgili bölümlerinin yarına kadar hazır hale getirilmesi bekleniyor.

 

MARAŞ GERÇEĞİ


Kıbrıs’ta 1974’ten beri Türk askeri kontrolünde kapalı tutulan ve ‘Hayalet Kent’ olarak anılan Maraş’ın (Varosha) bir yıl önce de envanterinin çıkartılacağı açıklanmıştı.

Siyasi gözlemciler söz konusu gelişmeyi hem adanın kuzeyindeki seçimler, hem de Avrupa Birliği Zirvesi'nde Türkiye'yle ilgili gündeme yorumluyor.

Maraş daha önce de belirli bölgeleri 'açıldı' görüntüsü verilerek farklı algı senaryolarına konu olmuş, ancak, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları nedeniyle daha ileri adım atılamamıştı.

1970’li yılların başında Akdeniz’in en gözde tatil noktalarından biri olan Maraş, Avrupa’nın milyoner iş insanlarına, dünyaca ünlü sanatçılara ev sahipliği yaparken, Kıbrıs’taki 1974 savaşıyla birlikte karanlığa büründü, dikenli tellerle çevrelendi ve 43 yıldır hiç dokunulmadı.

Yüzlerce otel, tiyatro ve gösteri salonu, villa ve birbirinden lüks araçlar çürüdü. Şehirde 1974’ten önce 10 bini aşkın turistik yatak kapasitesinde yedi yıldızlı tesisler dahil olmak üzere 45 otel ve 60 apartman tipi otel bulunuyordu. Kıbrıs turizminin yüzde 58’ine hizmet eden dönemin gözde şehrinde 21 banka, 24 tiyatro ve sinema, yüzlerce tamamlanmamış inşaat, ibadet yeri ve çok sayıda özel konut vardı.

Maraş, 1974 yılında 13 Ağustos’ta sonlanan harekatla Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kontrolüne geçti. Kapalı Maraş, şimdiki statüsüyle Birleşmiş Milletler tarafından denetlenen ve ‘Yeşil Hat’ olarak anılan tampon bölge içerisinde yer alıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin 11 Mayıs 1984 tarih ve 550 sayılı kararına göre Maraş "1974’teki yasal sahipleri ve sakinleri dışında yerleşime açılamaz" deniyor. Ayrıca aynı kararda Maraş’ın “Birleşmiş Milletler yönetimine devredilmesi” de kayıt altına alınıyor.

Kapalı Maraş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) önünde Türkiye aleyhine dosyalanan davalarla da dikkat çekiyor.

Bu haber toplam 3224 defa okunmuştur
Etiketler :