1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. İş insanları: “İş gücü için çözüm önemli”
İş insanları: “İş gücü için çözüm önemli”

İş insanları: “İş gücü için çözüm önemli”

Kıbrıs Türk İşadamları Derneği (İŞAD), Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) işbirliğinde, “Birleşik Federal Kıbrıs'ta Kıbrıs Türk Ekonomisi ve Ekonomik Beklentiler Paneli” düzenlendi.

A+A-

Açılış konuşmasını Müzakereci Özdil Nami’nin yaptığı panelin moderatörlüğünü İŞAD YİK Başkanı Metin Şadi’nin üstlendi.

Panelde İŞAD Başkanı Dengiz Kürşat, KTSO Başkanı Ali Çıralı, KTTO Başkanı Fikri Toros, TUSİAD Genel Sekreteri Bahadır Kaleağası konuşma yaptı. 

KTSO’dan verilen bilgiye göre, İŞAD Başkanı Dengiz Kürşat, Kıbrıs sorunuyla büyüyen bir kuşak olduklarını ifade ederek Kıbrıslı Türk ve Rumların mülkiyetlerine duygusal olarak bağlı olduklarını ve bu yüzden mülkiyet sorununun önemli olduğunu belirtti.

Dengiz Kürşat, çözümü desteklediklerini söyleyerek, bazı değerlendirmelerde bulundu:
“Vize uygulaması AB toprağı haline dönüşecek bütünlüklü Kıbrıs’ta olumsuz bir yan olarak ortaya çıkabilir. Çünkü en yakın işgücü Türkiye. Bunun çözümleneceğine inanıyorum çünkü bu işgücü piyasası için çok önemli.”
Kürşat, finans sektörüne de değinerek bankaların yeni yapıya süratli adapte olmaları gerekeceğine söyledi.  Su ve enerji konusunda Türkiye’ye bağlanmaya başlandığını savunan Kürşat, birleşik Kıbrıs’ın Türkiye’nin AB’ye açılan kapısı olacağını söyledi. 
Kürşat, AB’ye uyum sürecinin de çok hızlı tamamlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Çıralı: “Tüm kesimlerin menfaatine olacak”
Kıbrıs’ta bir çözümün bütün kesimlerin menfaatine olacağını söyleyen KTSO Başkanı Ali Çıralı ise, “Biz bu adada yaşamaya mahkumuz. Bu nedenle sorun içinde değil, barış ve huzur içinde yaşamalıyız. Buna hepimizin ihtiyacı var” dedi.
Konjektürün çözüme çok yakın göründüğünü belirten Çıralı, “Bizlere düşen bu süreci sonuna kadar desteklemektir. Müzakericiler heyetine güvenimiz tamdır. Özellikle Cumhurbaşkanımızın performansı takdir edilecek düzeydedir. Bu süreçte üzerimize düşen görevleri yapmalıyız” ifadesine yer verdi.
Kıbrıslı Türk iş dünyasının referandumdan sonra rekabet gücünü artırdığını söyleyen Çıralı, “Özellikle özel sektörde AB’ye uyum için çalışmalar çok yoğun bir şekilde devam ediyor. Ancak ne yazık ki kamu sektörü bu konuda oldukça yavaş. Kamunun daha aktif olması gerek” dedi.
 

AYRIToros: “Büyük bir bölgesel sorunun da çözümü olacaktır”
Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, 1974 sonrası Kıbrıs’ın en kritik dönemi yaşadığını ifade ederek, “İlk kez adada egemenliğin eşit paylaşılacağı bir dönemdeyiz. Savaşların olduğu bir bölgedeyiz. Bu nedenle Kıbrıs’ta ulaşılacak bir barışın bölgeye olumlu etki sağlayacağına inanıyorum” diye konuştu.
Başkan Fikri Toros, Kıbrıs’ta ulaşılacak bir çözümün Türkiye açısından da önemine işaret ederek, uluslararası alanda ve AB düzeyinde Türkiye’nin itibarının artacağına işaret etti. 
Fikri Toros, ayrıca Türkiye’nin Yunanistan ile olan itilaflarının da çözülmüş olacağını belirtti.
Toros, çözüm sonrası doğal kaynak paylaşımının da jeopolitik açıdan önemli olduğuna değinerek, “Sorunun çözümü aslında büyük bir bölgesel sorunun da çözümü olacaktır” dedi.

-------

Kaleağası: “Kıbrıs’ta çözüm doğacak yeni çocuğa benzeyecek”
Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TUSİAD) Genel Sekreteri Bahadır Kaleağası, Kıbrıs’ta çözümü doğacak yeni çocuğa benzeterek, dünya üzerindeki yerini tasvir etti.
Bahadır Kaleağası, Kıbrıs denkleminde ABD, Rusya ve diğer dünya devletlerinin etkisini anlattı.
Dünyada sanayi devrimlerinin ve siyasi alanda değişikliklerin 1. Dünya Savaşı ile başladığına işaret eden Kaleağası, “Sanayi devrimleri, demokratik gelişmeler, 2. Dünya Savaşı sonrası, sanayi ve teknoloji açısından devleşen ülkeler, soğuk savaş ve günümüze kadar olan teknolojik devrim. Kıbrıs’ta doğacak çocuk aslında iyi bir dünyaya doğacak” dedi.
TÜSİAD olarak Türkiye’nin geleceğini AB’de berrak olarak görmesi için çaba harcadıklarını ifade eden Kaleağası, “Türkiye AB sürecinden koparsa ekonomik gelişme tılsımını kaybeder. Türkiye’nin amacı Avrasya’nın güçlü ülkesi olmak. Ama AB ekseninde” ifadesine yer verdi.
AB’nin birkaç çemberli yapıya büründüğüne değinen Kaleağası, “AB ülkelerinin oluşturduğu iç çember ve bunun dışında kalanlar ama AB ekseninde çalışan ilişkiler. Türkiye bu çemberlerin içinde kalabilir. Ancak Türkiye’de AB’ye karşı hem olumlu, hem de olumsuz yaklaşımlar var” dedi.
Kaleağası, konuşmasına Türkiye AB ilişkileri anlatarak devam etti. 

Şadi: “Kıbrıs sorunu birinci gündem maddesi olarak kalmalı”
İŞAD YİK Başkanı Metin Şadi, panele geçilmeden aldığı ilk sözde terörizmin büyük bir hastalık olduğunu kaydederek, “Hastalığın yeşermesi için oluşan ortam istikrarsızlıktır. Bu ortamlar felakete yol açıyor” dedi, Türkiye’de ve bölgede yaşananlara dikkat çekti. 
Toplumlararası görüşmeler bir anlaşmayla sonuçlanmazsa başka yollar olabileceğini ancak bundan sonrasında tehlike olacağını dile getiren Şadi, “Gerek İŞAD, gerekse ben sürecin başarılı olabilmesi için arzuluyuz, istekliyiz” dedi.
Metin Şadi, “Bence hayatımızı en fazla etkileyen en önemli sorun Kıbrıs sorunudur ve bu sorunun birinci gündem maddesi olarak kalması gerek” değerlendirmesinde bulundu.
 

Bu haber toplam 2122 defa okunmuştur
Etiketler :