1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “İnsanlara zarar veren bir yönü yok”
“İnsanlara zarar veren bir yönü yok”

“İnsanlara zarar veren bir yönü yok”

Bazı yayın organlarında “Süt kesen hastalığı” ile ilgili haberlerin yer almasının ardından, Veteriner Dairesi Müdürü Ramadan Gökşan, açıklamada bulundu.

A+A-

Tanju KONURALP
Bazı yayın organlarında “Süt kesen hastalığı” ile ilgili haberlerin yer almasının ardından, Veteriner Dairesi Müdürü Ramadan Gökşan, açıklamada bulundu. “Süt Kesen hastalığının” dünyada da yaygın bir hastalık olduğunu, ülkenin de birçok bölgesinde vakaların görüldüğünü dile getiren Gökşan, hastalığın insanlara zarar veren bir yönünün olmadığı bilgisini verdi.  Gökşan, hastalığın hayvanların sütünün kesilmesine neden olan bir virüs olduğunu ve bu sebeple hayvancıların ekonomik olarak zarar görmesine sebep olduğunu vurguladı.  Gökşan, antibiyotik tedavisi ve aşı gibi önlemlerin alınabileceğini kaydederken; hastalığın yayılmasındaki en önemli etkenin ise “Hareket Belgesi” olmadan, bir yerden bir yere hayvan taşımak olduğunun altını çizdi ve hayvan üreticisini uyardı: “Hareket Belgesiz taşıma yapmayın! ”

“Üretici yeterli bilince sahip değil”
Oldukça bulaşıcı olan Süt kesen hastalığının yayılmasındaki en büyük etkenin, hayvan hareketlerinin tam kontrol altında olmaması olduğunu vurgulayan Gökşan, bu noktada, üreticilerin de yeterli bilince sahip olmadığından bahsetti. “Kayıt yasası” ve “Hayvan sağlık yasası” gibi yasaların, yine üreticiler tarafından tam uygulanmadığına işaret eden Gökşan, bu nedenlerle hayvan üreticilerinin mağduriyet yaşadıklarını belirtti. Alınması gereken önlemler konusunda, hem basın yayın organları aracılığı ile hem de kendi girişimleri ile hayvan üreticilerine bilgi aktarımı sağlamaya çalıştıklarını ifade eden Gökşan, burada en önemli görevin, hayvan üreticilerine düştüğünü kaydetti.

“Şüphe duyan dairemize başvursun”
Hayvan üreticilerinin, görülen şüphe üzerine Veterinerlik Dairesine başvuru yapması gerektiğini ifade eden Gökşan, başvuru üzerine daire yetkililerinin, alınan örnekleri tahlil edeceğini ve pozitif çıkan hastalık durumlarında ise gerekli reçetenin hayvan üreticisi kişilere verileceğini kaydetti.

“En önemli etken Hareket Belgesi olmadan hayvan taşımak”
Bir hayvanın, bir ağıldan başka bir noktaya taşınması durumunda, “Hareket Belgesi” adı verilen belgenin alınmasının zorunlu olduğuna işaret eden Gökşan, bu noktada hayvan üreticilerinin özen göstermesinin önemine vurgu yaptı. Veteriner Dairesi tarafından verilen “Hareket Belgesinin”, taşınacak hayvanların sağlık durumunun elverişli olması halinde verildiğini vurgulayan Gökşan, bu sayede bulaşıcı hastalıkların yayılmasının önlendiğini açıkladı. “Hareket Belgesi” olmadan hayvan taşımanın cezası olduğuna da dikkat çeken Gökşan, hayvan üreticilerini bir kez daha bu kurallara uymaya davet etti.

“İşletmesi olmayan kişilerin üretim veya satış yapması yasaktır”
Ülkede kaçak olarak hayvan üretimi ve hayvan ticareti de yapıldığına dikkat çeken Gökşan, geçmiş yıllara nazaran bu suçun oldukça aldığına dikkat çekti. Yine de bu tür suçların işlendiğine vurgu yapan Gökşan, işletmesi olmayan kimselerin, üretim veya ticaret yapmasının yasal olmadığını vurgularken; hayvancıları bu konuda dikkatli olmaya davet etti.

Bu haber toplam 2153 defa okunmuştur
Etiketler :